Din pacate, in lumea occidentala cand omul de rand vrea sa previna aparitia unei boli de inima, aspirina si medicamentele pe baza de statine sunt deseori printre primele optiuni – daca nu chiar primele – pe langa sport si o alimentatie mai buna. Decenii intregi de marketing intens si dezinformare au convins milioane de oameni ca ucigasul #1 este o forta inevitabila; una impotriva careia fluturam pastile si variate potiuni farmaceutice pentru a 'minimiza riscul,' dar niciodata nu ne adresam problemei ca sa o rezolvam o data pentru totdeauna.
Acesta este unul dintre motivele pentru care medicina naturala continua sa castige popularitate, pentru abordarea sa paliativa, care nu necesita un consum de chimicale patentate (cum ar fi produsele farmaceutice) ale caror efecte secundare sunt deseori mai grave si cu implicatii mai mari decat presupusele lor efecte terapeutice. In medicina naturala, in loc sa controleze si/sau sa suprime simptomele, scopul este sa stimuleze capacitatea corpului de a se vindeca singur, prin eliminarea acelor obstacole ce il opresc sa o faca. Si deseori, este vorba doar de o simpla modificare a dietei – adaugi o planta medicinala aici, elimini un aliment nesanatos colo.
Unul dintre cele mai promitatoare studii date de biomedicina, o piatra rara, publicat recent in revista Arhivele medicinei Iranului, a analizat mancarea-medicament pe baza de susan cunoscuta sub denumirea de Ardeh sau Tahini, pentru abilitatea sa de a reduce factorii de risc cardiovascular la diabeticii de tip 2 – un grup cu o rata a mortalitatii crescuta datorita cantitatilor de lipide din sange asociate cu o conditie cronica de mult zahar in sange, glicatiune si rezistenta la insulina.
Intitulat "Ardeh (Sesamum indicum) poate imbunatati parametrii serului trigliceric si a lipidelor aterogenice la bolnavii de diabet de tip 2: un test clinic aleatoriu ",[i] studiul a implicat participarea a 41 de bolnavi de diabet de tip 2, impartiti aleatoriu in doua grupuri: grupul A (Ardeh 28 g/d, n = 21) si grupul B (control, n = 20). Pacientii din grupul A au primit 28 grame (doua linguri) de Ardeh la micul dejun, iar pacientii din grupul B si-au luat in continuare micul dejun obisnuit, ambele grupuri pe o perioada de sase luni (gradul de energie a fost pastrat la fel in ambele grupuri).
Ambele grupuri au inregistrat valori de pornire si de final dupa sase saptamani, pentru presiune arteriala, colesterol (TC), trigliceride (TG), LDL-C, HDL-C, si asa-numitul indice aterogenic (indicele de promovare a bolilor de inima), plasma (AIP; log TG/HDL-C), procente de TC/HDL-C si de LDL/HDL-C.
In mod remarcabil, dupa o perioada de sase saptamani, s-au observat semnificative modificari pozitive:
Dupa sase saptamani s-au inregistrat scaderi semnificative la serul TG (15.3 mg/dL) si AIP (39 %) in grupul A. Mai mult decat atat, au fost scaderi usoare la serul TC, LDL-C, si alti parametri ai lipidelor aterogenice si o crestere usoara in HDL-C, toate sesizate pe parcursul suplimentarii dietei cu Ardeh. Valorile antropometrice si presiunea sangelui au fost neschimbate pe perioada observatiei in ambele grupuri." [sublinierea a fost adaugata]
In baza acestor observatii promitatoare cercetatorii au concluzionat: "Ardeh ar putea avea efecte favorabile in reducerea factorilor de risc CVD la bolnavii de diabet de tip 2." Retineti ca s-a notat o scadere de 39% in asa-numitul indice al plasmei (AIP), ceea ce nu este putin avand in vedere ca a fost vorba doar de o schimbare minora in alimentatie. De mentionat ca tipul de tahini folosit in cadrul studiului (Firma Oghab Halva) nu a avut niciun aditiv sau ulei. Erau doar seminte de susan macinate, simple. Daca ar fi fost vorba de un test pentru un medicament, astfel de rezultate ar fi fost mediatizate in intreaga lume, fiind promovat ca un medicament miraculos (si castiguri imense).
Acesta nu este primul studiu clinic pe oameni pentru demonstrarea efectului benefic al susanului in sanatatea cardiovasculara si diabet. Iata si altele:
- Un studiu publicat in 2012 in Revista europeana de cardiologie preventiva a descoperit ca "Consumul de ulei de susan are efecte benefice asupra functiei endoteliale la barbatii hipertensivi.[ii]
- Un studiu publicat in 2010 in revista Nutritie clinica a descoperit ca "Uleiul de susan are un efect sinergetic cu medicatia anti-diabet la bolnavii de diabet de tip 2 mellitus."iii]
- Un studiu publicat in 2006 in Revista alimentelor-medicament a descoperit ca "Substituirea uleiului de susan si utilizarea sa ca unic ulei in alimentatie reduce presiunea sangelui si glucoza la diabetici."[iv]
- Un studiu publicat in 2006 in Revista de medicina biologica din Yale a descoperit ca "Uleiul de susan are un efect benefic la bolnavii hipertensivi atat asupra medicamentelor diuretice cat si a beta blocantelor."[v]
Susanul este cu adevarat un super star printre alimentele medicament. De fapt, s-au publicat recent rezultatele unui studiu conform caruia consumul de 40 de grame de seminte de susan, sau doua linguri de tahini, depasea cu mult in eficacitate Tylenolul in reducerea durerii suferinzilor de artrita la genunchi. Semintele de susan au peste 40 de beneficii pentru sanatate si acestea pot fi usor descoperite la o cautare pe site-urile specializate. Puteti citi mai multe despre beneficiile semintelor de susan in articolul: Semintele de susan, o fabrica de nutrienti sau Susanul, 10 beneficii uimitoare pentru sanatate.
Sa fim sinceri. Acum, cand studii clinice pe oameni, revizuite de specialisti si publicate in reviste respectate arata ca modificari simple de dieta – da, la fel de simple ca o portie zilnica de pasta de susan (tahini) – pot avea un impact urias asupra factorilor de risc ale celor mai comune boli generatoare de moarte, este timpul sa ne intrebam ce se ascunde, de fapt, in spatele medicinei practicate in prezent. Medicamentele nu vindeca bolile, asa cum gloantele nu pot inceta razboiul. Alimentele, pe de alta parte, pot vindeca, si ne pot ajuta sa punem capat odata si pentru totdeauna “razboiului contra afectiunilor de inima” – pentru ca “razboiul cu cancerul” a fost pierdut.
Cautati retete pentru tahini si luati in considerare acest aliment cu proprietati atat de minunate pentru inima, pe care le puteti potenta adaugand usturoi, un alt aliment ce poate salva vieti.
Monica,ai auzit de STUDIUL CHINA Atenție la lactate
Interesant articolul! Multumim :) eu fac un suc' răcoros,pun la blender un iaurt grecesc,tahina, miere, apa gazoasă si scortisoara.
Eu amestec pasta de susan cu seminte de canepa, germeni de grau si seminte de chia macinate. Este un deliciu!
eu fac salata de vinete cu tahini, este minunata
Eu amestec pasta de susan cu miere de manuka si o ung pe paine la micul dejun.E delicioasa!
Am gatit o reteta personala in care am combinat pestele cu tahini si ghimbir, adica o combinatie de stil chinezesc, romanesc si oriental. Sosul se poate manca cu spaghete sau ideal taitei asiatici care fierb mai repede si sunt mai Ingrediente : * Filet de peste(pangasus) * Tahini * Ulei de masline * Ghimbir * Zeama de la jumatate de lamaie * Sare afumata(nu este obligatoriu) * Paprika afumata Se face un sos din ulei, condimente preferate, ghimbirul dat prin razatoare mica sare si paprika si se da pestele taiat in cuburi de marimea dorita. Se incinde tigaia si cand este foarte incinsa se pun bucatile de peste si se calesc pe ambele parti pana cand devine auriu. Dupa preferinte se poate adauga zeama de la jumatate de lamaie cand pestele este prajit bine. In functie de consistenta sosului tahini se poate subtia cu putin lapte de soia pana cand are consistenta unei smantani lichide . Se adauga sosul tahini dupa ce zeama de lamaie sa evaporat si pestele este corcant prajit pana cand se omogenizeaza. Se adauga peste pastele fierte si strecurate si se serveste cald. Sper sa va placa! :)
Reteta este interesanta, multumim. Ai grija insa ca pangasius nu este deloc o idee buna. Cauta pe net informatii despre unde si cum este crescut...
Tahini se gaseste de obicei la AUCHAN,uneori la BILLA si la magazine arabesti. Se poate folosi la: -sos pentru peste: 1 lingura se amesteca cu zeama de lamaie,sare,piper,usturoi pisat,1-3 linguri apa minerala si optional patrunjel tocat. -humus:300g naut boabe fiert se toaca(in blender sau robot de bucatarie) cu 1-2 linguri tahini,sare,piper,zeama de lamaie,usturoi pisat dupa gust.se adauga apa in care a fiert nautul pana devine ca o pasta.Se serveste intins pe o farfurie plata si deasupra se picura ulei de masline.Se decoreaza cu frunze de menta sau patrunjel sau castraveti murati taiati in fasii subtiri. -vinete :se coc vinete ca pentru salata obisnuita dar in loc de ulei si ceapa se adauga pasta de susan(1-2 linguri la 500g vinete),iaurt(grecesc),sare,piper,usturoi pisat dupa gust. -bruschete: se prajesc felii de paine neagra si se ung cu pasta formata din 1-2 linguri de tahini,1-2 linguri de apa, zeama de lamaie,sare,piper,usturoi pisat (optional).Deasupra se orneaza cu rosii taiate cubulete si patrunjel Pasta de susan se intareste cand este amestecata cu apa si zeama de lamaie deaceea cantitatea acestora din urma se stabileste in functie de consistenta pe care doriti s-o aiba sosul.
se foloseste la mancare asiatica,se gasesc in magazine la raioanele cu produse asiatice.
unde se gaseste TAHINI multumesc
poti sa-l faci si singura acasa
In magazinele arabesti
La Lidl se gaseste din cand in cand atunci cand este promovata saptamana greceasca de obicei,in Grecia in magazinele Lidl am gasit-o mereu
.
prajit putin si dupa aceea macinat , da un gust deosebit in salate , si in salata de conopida cu maioneza. eu mai pun si in salata de naut e super!!
Pasta de susan amestecata cu patrunjel tocat si zeama de lamaie..
susanul este f bun pt calciul pe care il detine iar eu am facut lapte de susan si hummus cu tahini
Tahini se mai fol la vinetele coapte cu adaos de zeama de lamiie si usturoi ...se amesteca toate in blender si se intinde pe farfurie si se orneaza cu ulei de masline si frunze de menta
am descoperit tahini de putin timp si sincer nu imi place deloc dar am gatit cu acest produs pt prieteni si familie o pasta pentru gustarile reci si toti s-au aratat incantati. 100gr tahini + 250gr naut fiert sau stors din conserva + un praf sare + 1 lingurita boia dulce sau iute dupa preferinta + zeama de la 1 lamaie + 70ml ulei de masline se amesteca toate si se face o pasta cu ajutorul unui blender.se poate folosi in loc de margarina sau unt la ungerea feliilor de paine.
margarina?!? mai consuma cineva acest tip de plastic?
folosesc pasta de susan la naut fac mereu humus
folosesc pasta de susan la naut fac mereu humus
Se pun 3 linguri mari de tahini In procesor, 3 / 4 catei de usturoi, zeama de la o jumatate de lamaie,si un praf de sare, apoi porniti motorul,si adaugati apa rece ,putin cate putin,pana devine totul ca o maioneza, cremoasa, se serveste rece alaturi de o salata mixta si lipie araba subtire. .