AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Dhyana Yoga - cursuri de meditatie si yoga

13 alimente inflamatorii pe care e bine sa le eviti

Pe masura ce inaintam in varsta, corpul uman incepe sa dea semne de oboseala. Muschii nu mai sunt la fel de puternici ca inainte, pielea isi pierde din fermitate, incheieturile nu mai sunt la fel de flexibile. Dieta moderna, plina de alimente inflamatorii, nu ajuta nici ea.

Asa cum se spune: "corpul imbatraneste mai repede ca mintea." Nimic mai adevarat cand vine vorba de incheieturi. Anii de uzura (si posibil si cateva accidentari) imbatranesc incheieturile mai repede decat ar trebui. Iar aceasta "imbatranire" inseamna durere, probleme de mobilitate si umflaturi.

Durerile articulatiilor sunt cel mai frecvent cauzate de afectiuni inflamatorii precum osteoartrita, artrita reumatoida, guta si bursita.

Ce este inflamatia?

Inflamatia, conform Web MD “este un proces prin care celulele albe ale corpului si substantele pe care acestea le produc ne protejeaza de infectiile cauzate de organisme straine, cum sunt bacteriile si virusii.”

Inflamatia cronica apare cand sistemul imunitar declanseaza un raspuns inflamator, dar in absenta unor agenti patogeni. In aceste conditii corpul ajunge sa-si atace propriile tesuturi.

Artrita, o afectiune inflamatorie a articulatiilor, se caracterizeaza prin:

  • Inrosire
  • Articulatii umflate, care sunt uneori calde la atingere
  • Dureri articulare
  • Articulatii rigide
  • Pierderea functiei articulatiei

Inflamatia apare cand celulele rosii elibereaza substante chimice care maresc fluxul sanguin catre zona inflamata sau ranita. Acest lucru face ca zona sa devina sensibila, umflata si fierbinte. Intr-un corp sanatos, sangele suplimentar ajuta la vindecarea ranii. Cu toate acestea, cand inflamatia are loc intr-o articulatie sanatoasa, cartilagiul cedeaza treptat, ca raspuns.

Inflamatia si bolile

Desi inflamatia este o reactie naturala a corpului, care ajuta la vindecare, nici prea multa inflamatie nu ajuta.

De fapt, inflamatia sistemica este cauza principala a multor afectiuni de sanatate, printre care Alzheimer, atacurile de cord, diabetul de tip 2 si multe altele. Citokinele si proteina C-reactiva (CRP) sunt doua principale componente responsabile pentru toata aceasta deteriorare.

Alte boli inflamatorii includ:

  • Depresia
  • Afectiuni pulmonare
  • Afectiuni ale oaselor
  • Bolile cardiace
  • Cancerul
  • Tulburarile de manie

Dar ce cauzeaza inflamatia, ati putea sa va intrebati. Ei bine, lipsa de somn, stresul, deshidratarea, fumatul, consumul de alcool si dezechilibrul bacterian sunt toti factori de influenta. Insa principala cauza - si cea mai usor de vindecat - este alimentatia inflamatorie.

13 dintre cele mai inflamatorii alimente

Iata cele mai inflamatorii alimente, care ar trebui evitate cu orice pret, impreuna cu cateva sugestii pentru alternative mai sanatoase!

1. Zaharul

Consumul excesiv de zahar favorizeaza aparitia cariilor dentare, mareste riscul de obezitate, inflamatie si boli cronice precum sindromul metabolic si diabetul de tip 2. Zaharul hraneste si bacteriile nocive si celulele canceroase, ingreunand functia sistemului imunitar. Din cauza ca este excesiv de acid, zaharul cauzeaza in mod direct inflamatia.

Unde se gaseste: Bauturi indulcite, cum sunt bauturile carbogazoase, bauturile de fructe si cocktailurile. Dulciurile, prajiturile, bomboanele, biscuitii si snacksurile sau alte produse procesate pot pune si ele probleme.

Alternative: Alege indulcitori naturali, precum stevia, miere sau melasa neagra. Daca simti nevoia de ceva dulce in fiecare zi, incearca fructe de padure proaspete sau fructe uscate natural.

2. Indulcitorii artificiali

Zaharurile si indulcitorii procesati declanseaza eliberarea mesagerilor inflamatorii, numiti citokine. Siropul de porumb, mai ales, cauzeaza inflamatia ficatului si favorizeaza aparitia bolii ficatului gras nealcoolic.

Unde se gaseste: Dulciuri si alimente procesate. Evita siropul de porumb bogat in fructoza, dextroza, fructoza, siropul auriu, maltoza, siropul de sorg si sucroza.

Alternative: Renunta la substantele artificiale si opteaza pentru dulciuri naturale, cum ar fi curmalele si mierea. Pentru a tine caloriile sub control, foloseste indulcitorul natural stevia.

3. Uleiurile obisnuite de gatit

Uleiurile vegetale de gatit sunt folosite in multe gospodarii si restaurante si sunt bogate in acizi grasi omega-6 si sarace in acizi grasi omega-3. Consumul in exces de acizi grasi omega-6 declanseaza productia de substante chimice pro-inflamatorii, care provoaca dezechilibre in corp.

Unde se gasesc: Uleiuri polinesaturate ca uleiul de struguri, din seminte de bumbac, de porumb si de floarea soarelui. In plus, acestea sunt prezente in soia, alune si uleiuri vegetale. Aceste uleiuri apar deseori in alimentele procesate, coapte, de tip fast food si prajeli.

Alternative: Uleiul de macademia, uleiul de masline extra virgin sau uleiul de avocado. Dar ori de cate ori aveti indoieli, mergeti la sigur cu uleiul de cocos.

4. Grasimile trans

Acizii grasi trans sunt binecunoscuti pentru efectul lor dublu nociv: maresc nivelul de colesterol "rau" si reduc in acelasi timp nivelul de colesterol "bun". Acestia maresc si raspunsul inflamator.

Grasimile saturate sunt si ele la fel de nocive: mai multe studii au aratat ca grasimile saturate declanseaza inflamatia adipoasa (a tesutului gras), care este un indicator pentru boala cardiaca, dar si un factor care agraveaza inflamatia artritei.

Unde se gasesc: In alimentele prajite, de tip fast food, produsele de patiserie si cele preparate cu ulei partial hidrogenat, semipreparate congelate, margarina.

Alternative: Alege produse alternative care nu contin grasimi trans, uleiuri partial hidrogenate sau margarina vegetala pe lista de ingrediente. Cand nu esti sigur, porneste de la premiza ca toate produsele din comert contin acest tip de grasimi, cu exceptia cazului in care acest lucru nu este mentionat pe ambalaj.

Like Share Share Tweet56860 vizualizari

Postat in categoria Dieta

Etichete: bacterii benefice, inflamatia, monoglutamatul de sodiu, turmeric, ulei de avocado, ulei de cocos, uleiuri hidrogenate, zaharul, citokine, alimente inflamatorii, ulei de macademia, ierburi aromatice,

Comentarii recente:
Ioana01 October 2017 05:38Raspunde

Nici macar pe ultimul loc nu ati pus glutenul??

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Abordarea holistică în tratarea rozaceei

Abordarea holistică în tratarea rozaceei

Motive pentru a zâmbi

Motive pentru a zâmbi

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Hepatita B: o abordare naturopata

Hepatita B: o abordare naturopata

Entuziasmul vă poate schimba viaţa

Entuziasmul vă poate schimba viaţa

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE