Pe masura ce inaintam in varsta, corpul uman incepe sa dea semne de oboseala. Muschii nu mai sunt la fel de puternici ca inainte, pielea isi pierde din fermitate, incheieturile nu mai sunt la fel de flexibile. Dieta moderna, plina de alimente inflamatorii, nu ajuta nici ea.
Asa cum se spune: "corpul imbatraneste mai repede ca mintea." Nimic mai adevarat cand vine vorba de incheieturi. Anii de uzura (si posibil si cateva accidentari) imbatranesc incheieturile mai repede decat ar trebui. Iar aceasta "imbatranire" inseamna durere, probleme de mobilitate si umflaturi.
Durerile articulatiilor sunt cel mai frecvent cauzate de afectiuni inflamatoare, precum osteoartrita, artrita reumatoida, guta si bursita.
Ce este inflamatia?
Inflamatia, conform Web MD “este un proces prin care celulele albe ale corpului si substantele pe care acestea le produc ne protejeaza de infectiile cauzate de organisme straine, cum sunt bacteriile si virusii.”
Inflamatia cronica apare cand sistemul imunitar declanseaza un raspuns inflamator, dar in absenta unor agenti patogeni. In aceste conditii corpul ajunge sa-si atace propriile tesuturi.
Artrita, o afectiune inflamatorie a articulatiilor, se caracterizeaza prin:
- Inrosire
- Articulatii umflate, care sunt uneori calde la atingere
- Dureri articulare
- Articulatii rigide
- Pierderea functiei articulatiei
Inflamatia apare cand celulele rosii elibereaza substante chimice care maresc fluxul sanguin catre zona inflamata sau ranita. Acest lucru face ca zona sa devina sensibila, umflata si fierbinte. Intr-un corp sanatos, sangele suplimentar ajuta la vindecarea ranii. Cu toate acestea, cand inflamatia are loc intr-o articulatie sanatoasa, cartilagiul cedeaza treptat, ca raspuns.
Inflamatia si bolile
Desi inflamatia este o reactie naturala a corpului, care ajuta la vindecare, nici prea multa inflamatie nu ajuta.
De fapt, inflamatia sistemica este cauza principala a multor afectiuni de sanatate, printre care Alzheimer, atacurile de cord, diabetul de tip 2 si multe altele. Citokinele si proteina C-reactiva (CRP) sunt doua principale componente responsabile pentru toata aceasta deteriorare.
Alte boli inflamatoare includ:
- Depresia
- Afectiuni pulmonare
- Afectiuni ale oaselor
- Bolile cardiace
- Cancerul
- Tulburarile de manie
Dar ce cauzeaza inflamatia, ati putea sa va intrebati. Ei bine, lipsa de somn, stresul, deshidratarea, fumatul, consumul de alcool si dezechilibrul bacterian sunt toti factori de influenta. Insa principala cauza - si cea mai usor de vindecat - este alimentatia inflamatorie.
13 dintre cele mai inflamatoare alimente
Iata cele mai inflamatoare alimente, care ar trebui evitate cu orice pret, impreuna cu cateva sugestii pentru alternative mai sanatoase!
1. Zaharul
Consumul excesiv de zahar favorizeaza aparitia cariilor dentare, mareste riscul de obezitate, inflamatie si boli cronice precum sindromul metabolic si diabetul de tip 2. Zaharul hraneste si bacteriile nocive si celulele canceroase, ingreunand functia sistemului imunitar. Din cauza ca este excesiv de acid, zaharul cauzeaza in mod direct inflamatia.
Unde se gaseste: Bauturi indulcite, cum sunt bauturile carbogazoase, bauturile de fructe si cocktailurile. Dulciurile, prajiturile, bomboanele, biscuitii si snacksurile sau alte produse procesate pot pune si ele probleme.
Alternative: Alege indulcitori naturali, precum stevia, miere sau melasa neagra. Daca simti nevoia de ceva dulce in fiecare zi, incearca fructe de padure proaspete sau fructe uscate natural.
2. Indulcitorii artificiali
Zaharurile si indulcitorii procesati declanseaza eliberarea mesagerilor inflamatorii, numiti citokine. Siropul de porumb, mai ales, cauzeaza inflamatia ficatului si favorizeaza aparitia bolii ficatului gras nealcoolic.
Unde se gaseste: Dulciuri si alimente procesate. Evita siropul de porumb bogat in fructoza, dextroza, fructoza, siropul auriu, maltoza, siropul de sorg si sucroza.
Alternative: Renunta la substantele artificiale si opteaza pentru dulciuri naturale, cum ar fi curmalele si mierea. Pentru a tine caloriile sub control, foloseste indulcitori naturali precum stevia, inulina din agave, lucuma sau mesquite.
3. Uleiurile obisnuite de gatit
Uleiurile vegetale de gatit sunt folosite in multe gospodarii si restaurante si sunt bogate in acizi grasi omega-6 si sarace in acizi grasi omega-3. Consumul in exces de acizi grasi omega-6 declanseaza productia de substante chimice pro-inflamatorii, care provoaca dezechilibre in corp.
Unde se gasesc: Uleiuri polinesaturate ca uleiul de struguri, din seminte de bumbac, de porumb si de floarea soarelui. In plus, acestea sunt prezente in soia, alune si uleiuri vegetale. Aceste uleiuri apar deseori in alimentele procesate, coapte, de tip fast food si prajeli.
Alternative: Uleiul de macademia, uleiul de masline extra virgin sau uleiul de avocado. Dar ori de cate ori aveti indoieli, mergeti la sigur cu uleiul de cocos.
4. Grasimile trans
Acizii grasi trans sunt binecunoscuti pentru efectul lor dublu nociv: maresc nivelul de colesterol "rau" si reduc in acelasi timp nivelul de colesterol "bun". Acestia maresc si raspunsul inflamator.
Grasimile saturate sunt si ele la fel de nocive: mai multe studii au aratat ca grasimile saturate declanseaza inflamatia adipoasa (a tesutului gras), care este un indicator pentru boala cardiaca, dar si un factor care agraveaza inflamatia artritei.
Unde se gasesc: In alimentele prajite, de tip fast food, produsele de patiserie si cele preparate cu ulei partial hidrogenat, semipreparate congelate, margarina.
Alternative: Alege produse alternative care nu contin grasimi trans, uleiuri partial hidrogenate sau margarina vegetala pe lista de ingrediente. Cand nu esti sigur, porneste de la premiza ca toate produsele din comert contin acest tip de grasimi, cu exceptia cazului in care acest lucru nu este mentionat pe ambalaj.
5. Lactatele
Aproape 60% din populatia lumii nu poate digera laptele. De fapt, multi cercetatori considera abilitatea oamenilor de a digera laptele odata trecuti de primul an de viata mai degraba anormala decat normala. Laptele este un alergen comun care declanseaza diverse reactii inflamatorii, probleme cu stomacul, constipatie, diaree, iritarea pielii si dificultati de respiratie la persoanele sensibile.
In plus, hormonii, pesticidele si antibioticele cu care sunt hranite vacile, ajung si ele in lapte, complicand si mai mult situatia.
Unde se gasesc: In afara de produsele care contin lapte in mod evident, cum ar fi untul si branza, altele care contin lapte intr-un mod mai putin evident sunt painea, biscuitii, biscuitii sarati, prajiturile, sosurile de smantana, pudra proteica si cerealele. Laptele este un alergen si, de regula, este mentionat pe etichetele produselor.
Alternative: Laptele de cocos sau laptele din fructe oleaginoase. Untul poate fi inlocuit de uleiul de cocos, iar branza cu crema de caju.
6. Carnea
Carnea din comert provine de la animale hranite cu soia si porumb, o alimentatie bogata in acizi grasi inflamatorii omega-6, dar saraca in acizi grasi omega-3. Carnea din comert este, de asemenea, bogata in antibiotice si hormoni pentru a preveni infectiile si a grabi reproducerea. Recent, studiile au dovedit ca si carnea de pui poate cauza cancer.
Unde se gaseste: Carnea din comert provine de la ferme industriale, in cazul in care nu este mentionat altceva pe ambalaj.
Alternative: Desi toata carnea este inflamatorie, daca iti doresti sa consumi in continuare carne , cauta carne organica, de la animale hranite cu iarba si legume.
7. Produsele de carmangerie
Produsele de carmangerie contin toate produsele din carne sarata, afumata sau conservata intr-un alt fel. Acestea contin nitrati, produse din porumb, soia, conservanti si agenti de colorare. Aceste ingrediente fac mancarea atat de toxica, incat devine carcinogena, cauzand cancer la stomac.
Unde se gaseste: Sunca, crenvursti, carnati, carne la conserva, bacon, salam, mezeluri.
Alternative: Carne proaspata, pui si peste sau alternative organice ca somonul afumat sau pastrama de vita.
8. Alcoolul
Consumul regulat de alcool cauzeaza iritatia si inflamatia esofagului, laringelui si a ficatului. Cu timpul, inflamatia cronica duce la aparitia tumorilor si, in cele din urma, a cancerului.
Unde se gaseste: Bere, cidru, lichioruri si vinuri.
Alternative: Bauturi racoritoare si hidratante, ca apa, ceaiul si sucul proaspat stors.
9. Cerealele rafinate
Multe dintre cerealele consumate in ziua de azi sunt modificate genetic, procesate si contaminate cu ierbicide si pesticide. Unele cereale, cum este graul, sunt atat de rafinate, incat cauzeaza simptome grave de alergii la majoritatea populatiei. In plus, graul este tratat cu clor si nu mai are niciun nutrient natural, fiind imbogatit ulterior cu vitamine si minerale sintetice. Din acest motiv multe tipuri de faina alba contin pe ambalaj mentiunea "imbogatita".
De asemenea, fiind zaharuri rafinate, cerealele rafinate au un indice glicemic mai ridicat decat cerealele neprocesate, care pot accelera declansarea unor boli cum sunt cancerul, boala coronariana si diabetul.
Unde se gaseste: Faina alba, painea alba, taiteii, pastele, biscuitii si produsele de patiserie.
Alternative: Opteaza pentru cerealele stravechi sanatoase precum amarant, quinoa, alac, secara, mei, hrisca si chia. Aceste sunt disponibile sub forma de cereale integrale sau faina in magazinele naturiste.
10. MGS
MGS (monoglutamatul de sodiu) este un conservant si un aditiv alimentar care imbogateste aroma din alimentele procesate. Acesta contine amidon fermentat, zahar de porumb, melasa, zahar.
In corp, MGS este folosit ca un neurotransmitator. Fiind un produs sintetic, substanta duce la inflamarea citoplasmei, deteriorarea nucleului si pierderea neuronului la copiii nenascuti. La adulti, poate cauza inflamarea creierului, dureri de cap si simptome similare cu cele ale alergiilor. Printre efectele MSG se numara durerile de stomac, transpiratia excesiva, dificultati de somn si multe altele.
La soarecii tineri, MGS cauzeaza boala ficatului gras nealcoolic si steato hepatita nealcoolica.
Unde se gaseste: MSG este un ingredient frecvent folosit in mancarurile asiatice, atat cele din comert cat si cele de la restaurante.
Alternative: Asezoneaza mancarea cu sare si piper sau alte condimente mai adecvate. Iar daca ai dubii in privinta restaurantelor chinezesti, gateste mancare asiatica acasa.
11. Porumbul
Porumbul stravechi este o cereala nutritiva, sanatoasa, dar nu si cel pe care il gasim in magazine sau in alimentele procesate, din pacate. Porumbul este unul dintre cele mai modificate produse si unul care pastreaza mari cantitati de reziduuri de pesticide. Pentru culturile de porumb se foloseste glifosat, care omoara bacteriile benefice din intestine. In consecinta, bacteriile nocive pot prospera, cauzand o reactie inflamatorie care duce la dureri articulare. Ierbicidul mai poate cauza si probleme digestive ca boala intestinelor inflamatorii si boala celiaca.
Legumele si cerealele nu afecteaza numai oamenii: porcii hraniti cu porumb si soia modificate genetic au dezvoltat o inflamatie intestinala care este posibil sa se fi datorat expunerii la glifosat,” a scris un studiu.
Unde se gaseste: Produse coapte din comert, cereale, batoane de cereale, produse de carmangerie si dulciuri (sub forma de sirop de porumb).
Alternative: Cumpara porumb organic sau inlocuieste porumbul cu alte legume mici, cum ar fi mazarea sau fasolea.
12. Sarea rafinata
Sodiul este esential pentru functionarea muschilor si a nervilor, reglarea tensiunii, printre altele. Insa sarea in exces duce la o tensiune prea mare, probleme cu rinichii, densitate osoasa redusa, inflamatie si retentie de lichide. Sarea in exces este de regula eliminata prin urina si transpiratie.
Un studiu publicat in "Revista europeana de nutritie clinica" a descoperit ca "un consum excesiv de sare este asociat cu inflamatie marita si cu deteriorarea anumitor organe-tinta.” Spre deosebire de sarea procesata, sarea "de masa" este incalzita la temperaturi extreme si are multi aditivi indoielnici.
Unde se gasesc: Alimente procesate, fast food si aproape orice se serveste intr-un restaurant
Alternative: alege sare de mina, sare naturala de mare sau sare de Himalaia. In loc de a folosi sare in exces, foloseste condimente mai diverse sau ierburi aromatice pentru a da aroma mancarurilor.
13. De completat
De ce de completat? Pentru ca aici trebuie incluse alimentele la care esti tu sensibil. Multi oameni au sensibilitate la anumite alimente, fara sa fie pe deplin constienti de acest lucru. Spre deosebire de alergiile alimentare, unde simptomele sunt vizibile si chiar agresive, simptomele intolerantelor alimentare au nevoie de mai mult timp pentru a se manifesta.
Prin urmare, cand acestea apar, pot fi confundate cu unele neplaceri trecatoare, ca durerile de cap sau starile de oboseala. Insa expunerea pe termen lung la alimentul respectiv poate duce la inflamatie sau, in cele din urma, la o boala cronica.
Unde se gasesc: Alergenii alimentari cei mai frecventi sunt glutenul, nucile, ouale si legumele din familia Solanaceelor. Contrar parerii generale, poti dezvolta o alergie la alimentele pe care le consumi frecvent.
Alternative: Daca ai impresia ca un anumit aliment ar putea sa declanseze o reactie de intoleranta, incearca sa il eviti complet pentru aproximativ doua saptamani si urmareste reactia. La sfarsitul perioadei de abstinenta, reintrodu alimentul in dieta. Daca esti intr-adevar incompatibil cu acesta, vei simti efectele imediat.
Cum tratezi inflamatia cronic?
Pentru a tine inflamatia sub control, trebuie sa tratezi problema de la radacina. Primul pas este sa elimini alimentele inflamatorii si sa incluzi alimente care combat inflamatia. Inlocuieste uleiul de palmier cu ulei de cocos si condimenteaza mancarea cu putin turmeric si ierburi antiinflamatorii. Consuma in principal alimente neprocesate, produse proaspete si multa apa.
Si, nu in ultimul rand, fa sport, invata sa-ti gestionezi stresul si asigura-te ca dormi 7-9 ore zilnic, pentru a ajuta corpul sa se refaca si sa-si reduca inflamatia.
era vorba de alimente:paine,paste fainoase....faina alba,nu despre substante!
Nici macar pe ultimul loc nu ati pus glutenul??