Vitamina C este unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti, fiind o vitamina apreciata pentru beneficiile pentru sanatate pe care le-a demonstrat de-a lungul timpului – mai ales in ceea ce priveste profilaxia si tratarea bolilor infectioase.
Studiile arata ca vitamina C este si un citotoxic selectiv pentru celulele canceroase cand se administreaza intravenos in doze mari si are numeroase beneficii pentru inima si sanatatea cardiovasculara.
Multi specialisti din domeniul medicinei alternative sunt de parere ca vitamina C este un supliment util care nu ar trebui sa lipseasca din cadrul tratamentelor pentru cancer, la fel ca si vitamina D, care s-a dovedit a fi un component anticancer crucial.
Cum ucide vitamina C celulele canceroase
Pentru ca vitamina C sa poata ucide in mod eficient celulele canceroase, este nevoie ca aceasta sa fie prezenta in cantitate foarte mare in sange, iar singura cale prin care se poate atinge nivelul dorit este administrarea intravenoasa (IV), desi si prin utilizarea orala a vitaminei C lipozomale se poate obtine un rezultat similar, la costuri reduse si intr-o maniera mai la indemana.
Intravenos, pentru ca se sare peste tractul digestiv, se poate ajunge la o concentratie de 500 de ori mai mare decat cea care se poate obtine pe cale orala.
Mecanismul prin care vitamina C poate ataca selectiv celulele canceroase are legatura cu eliberarea de peroxid de hidrogen, acesta fiind cel care ucide, de fapt, celulele de cancer.
Un studiu efectuat la Universitatea din Iowa mentioneaza ca:
“Intr-un studiu nou … Buettner si colegii sai au patruns in profunzimile detaliilor biologice ale felului in care vitamina C in doze mari poate ucide celulele canceroase. Studiul arata ca vitamina C se descompune usor, generand peroxid de hidrogen, o asa-zisa specie reactiva de oxigen care poate deteriora tesutul si ADN-ul.
Studiul arata ca celulele din tumori elimina peroxidul de hidrogen mai greu decat celulele normale …
‘Astfel, celulele canceroase sunt mai vulnerabile si mai inclinate sa fie afectate si ucise de o cantitate mare de peroxid de hidrogen,’ spune Buettner, profesor de radiatie oncologica si membru al Centrului Comprensiv de Cancer Holden al Universitatii din Iowa.
‘Asa se explica de ce dozele foarte, foarte mari de vitamina C, pe care le-am folosit in testele clinice, nu afecteaza tesutul normal, insa ataca tesutul tumorii.’”
Motivul pentru care tesuturile normale nu sunt afectate de dozele mari de peroxid de hidrogen este ca celulele sanatoase il pot elimina prin cateva metode, prevenind acumularea acestuia pana la niveluri toxice.
Una dintre caile principale de eliminare este enzima catalaza, iar studiul a descoperit ca celulele cu activitate redusa a catalazei erau, intr-adevar, mai vulnerabile si mureau mai repede cand erau expuse la doze mari de vitamina C.
Acest lucru sugereaza si motivul pentru care cancerul este cel mai bun candidat pentru terapia cu doze mari de vitamina C – tumorile cu un nivel scazut de catalaza sunt cele mai receptive, in timp ce cele cu un nivel ridicat de catalaza sunt cele mai putin receptive. In continuare, echipa isi doreste sa dezvolte metode care sa masoare catalaza in tumori.
Vitamina C reduce inflamatia la bolnavii de cancer
Un alt mod prin care vitamina C poate ajuta la combaterea cancerului este prin reducerea inflamatiei in corp, dupa cum arata un studiu efectuat in 2012.
Ca regula generala, inflamatia generala este o caracteristica a cancerului si studiul a descoperit ca tratamentul cu vitamina C administrata intravenos ajuta la scaderea citokinelor inflamatorii si a proteinei C-reactive – doi markeri inflamatori – si ca aceste imbunatatiri sunt asociate cu o reducere a dimensiunii tumorii.
Vitamina C contribuie si la scaderea riscului de metastaza. Un raspuns pozitiv a fost observat la 75 % dintre bolnavi. Studiul a fost efectuat de un cercetator de la Clinica Riordan, succesorul lui Linus Pauling, care a continuat munca acestuia legata de vitamina C. Nu exista nicio alta clinica in lume cu o experienta atat de mare in folosirea tratamentelor cu vitamina C asa cum este Clinica Riordan.
Riordan a desfasurat un proiect de cercetare pe parcursul a 15 ani, numit RECNAC (cuvantul cancer, dar scris invers), care a aratat ca vitamina C este citotoxica in mod selectiv contra celulelor canceroase.
Studii efectuate de cercetatorii de la Colegiul Medical Lewis Cantley din New York au descoperit, de asemenea, ca administrarea dozelor mari de vitamina C ajuta la uciderea si eliminarea celulelor de cancer colorectal cu anumite mutatii genetice. Alte studii au aratat ca dozele mari de vitamina C pot incetini dezvoltarea celulelor de cancer la prostata, cancer pancreatic, de ficat si de colon.
Studii pe oameni au aratat ca vitamina C administrata intravenos amelioreaza simptomele asociate cu cancerul si cu tratamentul pentru cancer, cum ar fi oboseala, greata, voma, durerile si pierderea poftei de mancare si ca au un impact pozitiv asupra calitatii vietii in general.
Vitamina C in tratarea bolilor infectioase
Vitamina C este cunoscuta in special pentru abilitatea sa de a combate bolile infectioase. Mai multe detalii in acest sens sunt relatate de dr. Thomas Levy in cartea sa ”Cum sa vindeci o boala incurabila”.
Un exemplu perfect din lumea reala este cazul dramatic al lui Allan Smith, care a contractat o forma grava de gripa porcina si era in pragul mortii si care a fost readus la viata cu ajutorul unei combinatii intre vitamina C prin perfuzie si orala.
Asa cum declara Albert Szent-Gyorgyi (care a castigat Premiul Nobel in 1937 pentru descoperirea vitaminei C), “sanatatea” este atunci cand exista un amplu flux si schimb de electroni la nivel celular.
Un flux insuficient sau incorect de electroni inseamna “boala” iar atunci cand acest flux sau schimb inceteaza complet, celulele din corp mor. Oxidarea, cauzata de radicalii liberi din corp, inseamna pierdere de electroni.
Antioxidantii, atat cei luati din alimentatie cat si cei produsi de corp, neutralizeaza procesul de imbolnavire cauzat de oxidare (pierdere de electroni) prin alimentarea cu electroni. Vitamina C este un antioxidant important si, conform doctorului Levy, posibil cel mai important electron donator pentru mentinerea unui flux optim de electroni la nivelul celulelor.
In 2005, Serviciul de Stiri al Medicinei Ortomoleculare (o sursa de informatii cu caracter nonprofit si necomercial) a publicat dovezi care arata ca vitamina C constituie un tratament eficient contra temutei gripe aviare si a altor virusi.
Ca si in cazul cancerului, sunt necesare doze foarte mari – pana la 200.000 – 300.000 miligrame de vitamina C, administrate intravenos. Motivul este ca gripa aviara pare sa “consume vitamina C foarte rapid, ca in cazul febrei hemoragice virale acute, similar unei infectii cu Ebola.”
Mai multe studii si experimente clinice confirma ca tratamentul cu vitamina C este o strategie eficienta in multe tipuri de boli infectioase, printre care gripa, encefalita si pojar.
Descopera Vitamina C lipozomala cu absorbtie maximizata la nivel celular!
Vitamina C pentru septicemie
Vitamina C, in combinatie cu tiamina (B1) si hidrocortizon, s-a dovedit a fi extrem de utila si in tratarea septicemiei grave si a socului septic. Septicemia este o conditie care ameninta viata, declansata de o infectie sistematica, cauzata de o bacterie, un virus sau un parazit si care afecteaza in cele din urma functia organelor vitale. Infectiile contractate in spitale, care progreseaza pana la nivelul de septicemie, sunt o importanta cauza de deces.
Jumatate din decesele care au loc in spitale se datoreaza septicemiilor si un studiu recent publicat in Revista Asociatiei Medicale Canadiene propune ca septicemia sa fie considerata o cauza distincta de deces in spitalele din intreaga lume.
Studiul respectiv “… demonstreaza ca daca administrezi vitamina C (impreuna cu hidrocortizon si tiamina) timp de cateva zile bolnavilor internati cu septicemie (infectie a sangelui) rata mortalitatii scade de la 40 % la 8.5 %. Rata mortalitatii in tarile mai sarace este, de obicei, de 60%. Acum vorbim de un studiu mic, dar pare solid. Reprezinta o reducere de aproape cinci ori a ratei mortalitatii … ”
Vitamina C este buna si pentru inima, vasele de sange, plamani si ochi
Alte studii care au avut ca obiect vitamina C au arata ca aceasta mai are si urmatoarele beneficii:
- Reduce riscul de fibrilatie atriala postoperatorie dupa operatia pe cord, reducand astfel riscul de accident vascular si insuficienta cardiaca. Reduce si durata spitalizarii dupa operatia pe cord. Administrarea orala a redus durata de spitalizare cu 7%(mai putin de o zi), in timp ce cea IV a redus-o cu pana la 16% (1.5 zile)
- Reduce tensiunea arteriala – probabil prin alimentarea cu oxid nitric (NO), o molecula care relaxeaza vasele de sange. In cadrul unui studiu, valorile sistolice si diastolice au fost invers proportional asociate cu nivelul de acid ascorbic. Mai exact, femeile cu nivelul cel mai ridicat de acid ascorbic au prezentat o valoare sistolica cu 4.6 mm Hg mai scazuta si o valoare diastolica cu putin peste 6 mm Hg, comparativ cu cele care aveau cel mai scazut nivel de acid ascorbic.
- Reduce riscul de boala pulmonara obstructiva cronica, mai ales printre fumatori. In cadrul unui studiu, fumatorii inraiti cu nivelul cel mai ridicat de vitamina C au prezentat un risc mai scazut cu 77% de boala pulmonara obstructiva cronica decat cei cu nivelul cel mai scazut. Acest lucru este posibil datorita abilitatii vitaminei C de a imbunatati nivelul factorului de crestere endotelial vascular si de a stimula multiplicarea celulelor alveolare din plamani
- Previne atacurile de cord, in principal prin reducerea inflamatiei
- Protejeaza vederea prin imbunatatirea functiei celulelor retinei si reduce riscul de cataracta prin combaterea stresului oxidativ
Contraindicatii importante in tratamentul cu vitamina C intravenos
Chiar daca exista multe dovezi care arata ca vitamina C administrata intravenos in doze mari este foarte eficienta in cazul infectiilor, a inflamatiei si chiar a cancerului, inainte de a adopta acest tip de tratament, trebuie facute analize pentru a verifica nivelul de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza (G6PD). G6PD este o enzima de care celulele rosii din sange au nevoie pentru a mentine integritatea membranei.
Vitamina C administrata intravenos este, de fapt, un puternic PRO-oxidant, si, daca se administreaza unei persoane cu un nivel scazut de G6PD, poate duce la hemoliza (ruptura) celulelor rosii de sange.
Asadar, administrarea de vitamina C intravenos nu este pentru amatori! Tratamentul trebuie facut sub supravegherea unui specialist care foloseste un tratament Riordan sau un alt tip de tratament acceptat in lumea medicala si care prezinta siguranta. Din fericire, carenta de G6PC este destul de rara.
Persoanele din zonele mediteraneene si cei cu descendenta africana sunt cei mai expusi riscului, dar chiar si in aceste grupuri sunt cazuri rare. Totusi, chiar daca aceasta carenta este destul de rara, in cazul nefericit in care o persoana se intampla sa o aiba, administrarea dozelor mari de vitamina C intravenos poate avea consecinte dezastruoase.
Recomandari generale cu privire la dozele de vitamina C
Asa cum s-a mai mentionat, Clinica Riordan are o vasta experienta cu administrarea de vitamina C IV. In cazul cancerului, studiile efectuate in cadrul clinicii arata ca nivelul de vitamina C trebuie sa fie in jur de 300 - 400 mg/dl pentru a obtine o citotoxicitate selectiva contra celulelor de cancer.
Pentru a ajunge la acest nivel de saturatie post-IV, se administreaza in jur de 25 - 50 grame de vitamina C intravenos. Adica de aproape 300 de ori mai mult decat nivelul la care se poate ajunge urmand o dieta sanatoasa. Este important de retinut ca aceste doze extreme de mari sunt folosite numai in tratarea cancerului si a bolilor infectioase, nu intr-o stare normala de sanatate.
Motivul este ca vitamina C incepe sa aiba un efect pro-oxidant la acest nivel extrem de ridicat – acesta fiind exact motivul pentru care produce peroxidul de hidrogen. Cu alte cuvinte, peroxidul de hidrogen este efectul pro-oxidant al vitaminei C, care trebuie folosit in mod judicios.
Pentru sanatatea de zi cu zi, cea mai buna solutie este adoptarea unei diete bogate in alimente intregi, bogate in vitamina C dar si in alti antioxidanti, pentru a evita un dezechilibru alimentar.
De exemplu, un consum prea mare si regulat de vitamina C (acid ascorbic) poate reduce nivelul de cupru din corp, iar in cazul unei persoane care deja sufera de o carenta de cupru si ia doze mari de vitamina C, acest lucru poate insemna compromiterea sistemului imunitar. De aceea, desi administrarea unor mega-doze de vitamina C poate fi utila temporar, pentru a combate o gripa sau o raceala, pe termen lung este mult mai indicata o dieta bogata in vitamina C sau doar consumul unui pahar de apa in care s-a stors sucul unei lamai.
De asemenea, este bine de retinut ca vitamina C este o vitamina solubila in apa, de aceea, in cazul suplimentelor, doza este bine sa fie impartita si luata de trei ori pe zi. Persoanele sensibile la vitamina C pot avea diaree. Acesta poate fi un indiciu ca trebuie micsorata doza. Dovezile arata ca vitamina C lipozomala este cel mai bine absorbita de corp.