Acest incredibil nutrient este extrem de vital pentru sanatate! Descoperita acum sute de ani de marinarii britanici ca poate vindeca scorbutul, acum se stie ca vitamina C poate vindeca peste 30 de boli grave, fiind intens folosita de medicul generalist Frederick R. Klenner la inceputul anilor 1940! Dr Klenner a vindecat pojarul, varicela, oreionul, tetanosul si poliomielita folosind doze uriase de vitamina C.
Dr. Karel Tyml si colegii sai de la Universitatea din Ontario de Vest au descoperit ca vitamina C poate determina remisia sepsisului, in timp ce Dr. Song de la Universitatea din Ulsan din Korea a descoperit ca o doza suficient de mare de vitamina C este asociata cu o rata mai mare de supravietuire la pacientii cu boli cardiace, ajutand corpul sa-si reduca inflamatia.
Desi nu toata lumea are nevoie de doze mari de vitamina C, o doza zilnica suficienta a acestei vitamine atat de importante nu poate decat sa ne faca bine!
Pentru a lua vitamina C din alimente, trebuie sa le consumi crude si neprocesate! Vitamina C nu este stabila in prezenta caldurii si, prin gatire, mare parte din vitamina C continuta de alimente se pierde!
Iata 10 dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina C, pe care le poti include in dieta ta zilnica.
- Camu Camu
Fructul de camu camu este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C din lume - o singura lingura de pudra de camu camu contine 1180% din doza zilnica recomandata! Adica 708 mg intr-o cantitate atat de mica!
- Ciresele acerola
Ciresele acerola sunt pline de vitamina C! O lingura de pudra contine 315 mg! Adica 525% din doza zilnica recomandata intr-o singura lingura!
Descopera Vitamina C lipozomala pentru absorbtie maximizata la nivel celular!
- Ardeiul iute
O cana de ardei iute rosu contine de trei ori mai multa vitamina C decat o portocala, 190 mg.
- Guava
O jumatate de cana din acest fruct tropical contine 188 mg.
- Kiwi
Surprinzator de bogat in vitamina C, o cana de kiwi feliat are 167 mg, sau echivalentul a 278% din necesarul zilnic.
- Fructele goji
Fructele goji sunt bogate in antioxidanti insa reprezinta si o sursa importanta de vitamina C, cu 144 mg la o cana de pudra de goji!
Descopera 8 beneficii ale fructelor de Goji, un superaliment antioxidant și antiinflamator
- Portocalele
Portocalele sunt printre primele la care se gandeste toata lumea cand vine vorba de o sursa naturala de vitamina C, si pe buna dreptate! Citricele in general sunt o sursa buna de vitamina C, insa o cana plina de bucati de portocala furnizeaza 96 mg de vitamina C. Adica 160% din necesarul zilnic.
- Papaya
Acest fruct tropical merge incredibil de bine in combinatie cu suc proaspat de lime (si ofera si un plus de vitamina C!), insa o cana de papaya contine si singura 88 mg de vitamina C!
- Capsunile
Umilele capsuni sunt mici cocktailuri delicioase de vitamina C, o cana de capsuni contin 84.7 mg!
- Broccoli
Una dintre cele mai bogate surse de vitamina C din lumea legumelor o reprezinta broccoli! O singura cana plina de buchetele de broccoli contine 81 mg de vitamina C.