Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 9 semne ale deficienţei de Vitamina C

9 semne ale deficienţei de Vitamina C

Vitamina C joacă un rol esenţial în organismul nostru, de aceea trebuie să fii atent la aceste semne importante. Află tot ce trebuie să ştii despre deficienţa de vitamina C şi cum o poţi trata cât mai simplu şi eficient.

Ți-ai pus vreodată întrebarea dacă ai destulă vitamina C în farfurie? Te-ai întrebat vreodată dacă ai deficienţă de Vitamina C? Cea mai cunoscută boală atribuită în mod direct deficienței de vitamina C este scorbutul.

Scorbutul este o boală de care sufereau în numer mare navigatorii și care se manifestă prin stări de oboseală și letargie. Este o boală care afectează oasele și puterea mușchilor și "înfundă" sistemul imunitar. De multe ori, acum 200-300 de ani, rezultatul acestei boli pentru navigatori era chiar moartea.

Unii experți în nutriție consideră că scorbutul este de fapt o manifestare a acidozei, aciditate extremă sau un Ph scăzut. O astfel de condiție dă naștere la o serie importantă de probleme de sănătate, precum cancerul. Datorită folosirii citricelor, strămoșii noștrii au învățat că scorbutul se poate trata ușor sau, mai simplu, se poate preveni. Deși la vremea respectivă nu se știa exact ce era în citrice de făcea boală să dispară, se spune că olandezii sunt cei care învățaseră acest "truc" din una din coloniile lor unde băștinașii foloseau citrice când călătoreau pentru perioade îndelungate pe ape.

Pachet Produse și Protocol Deparazitare + BONUS (PDF) Protocol Detox Premium - Recomandat Iulia Bledea, NutriFitUp blogRemedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog
 

Cu toate acestea, scorbutul se manifestă şi astăzi. Datorită dietelor nesănătoase, chiar bulimice, mulți tineri ajung să fie anorexici. Astfel, s-a observat în ultimii ani o creștere a scorbutului printre adolescenți. Scorbutul poate afecta, de asemenea, cu ușurință alcoolicii sau oamenii în vârstă, a căror abilitate de a asimila vitamina C a fost dimininuată în timp datorită dietei nesănătoase și a medicamentelor în exces. Chiar și bebelușii, care nu sunt hrăniți la piept de o mama sănătoasă pot fi în pericol de a face scorbut datorită lipsei de vitamina C a mamei.

Simptomele deficienţei de vitamina C

Iată care sunt semnele inițiale ale deficienței de vitamina C:

  1. Energie și putere scăzute și depresie;
  2. Pierderea în greutate și oase slăbite;
  3. Gingii sângerânde, dinți subrezi sau gingivită. Acestea sunt semne clare ce ne arată că atât de necesarul colagen pentru construcție și întreținere se deteriorează. Vitamina C este vitală pentru colagen.
  4. Schimbări rapide în starea de spirit, iritabilitate;
  5. Răni care apar foarte ușor și care se vindecă foarte greu;
  6. Părul uscat este de asemenea un bun indicator al lipsei de vitamina C
  7. Durerea cronică a ligamentelor și a încheieturilor sunt alte semne importante ale deficienței de vitamina C. Starea se poate agrava în așa fel încât să se producă sângerări în interiorul încheieturilor rezultând în dureri cumplite.
  8. Anemia este un alt semn posibil de deficiență de vitamina C.
  9. O scădere evidentă a rezistenței organismului și a sistemului imunitar. Dacă răcești des, este posibil ca stocurile de vitamina C să fie epuizate.

Ce efecte are consumul de Vitamina C asupra corpului nostru?

Spre deosebire de animale, organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, motiv pentru care are nevoie să își ia doza din alimentație și din suplimente. Vitamina C are numeroase efecte pozitive, inclusiv asupra regenerării pielii. Aceasta ajută la creșterea și regenerarea tesuturilor din tot corpul, prin faptul că ajută organismul să producă mai mult colagen. Colagenul este o proteină esențială pentru regenerarea pielii, întreținerea articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor, cartilajelor și a vaselor de sânge.

De asemenea, vitamina C este un antioxidant puternic, care împiedică acțiunea radicalilor liberi (compuși rezultați în urmă proceselor de oxidare, dar și că urmare a contactului cu agenți sau substanțe poluante) asupra organismului. Acumularea radicalilor liberi în organism este periculoasă în timp, deoarece este unul dintre factorii care contribuie la îmbătrânire, dar și la apariția unor boli cardiovasculare, a artritei și a cancerului.

Avem nevoie de vitamina C și pentru a sintetiza cei mai importanți neurohormoni: noradrenalină, adrenalină, dopamină, produși în sistemul nervos sau în glandele suprarenale. Unele dezechilibre hormonale pot indica și o deficiență de vitamina C, deoarece aceasta stimulează și protejează glanda hipofiză, care secretă hormonii responsabili de sexualitate, psihic, creștere și de funcționare a tiroidei.

Vitamina C se găsește în concentrații mari în creier, leucocite, ochi, glande suprarenale, ficat, tiroidă, mucoasa intestinului subțire sau în splină. Acestea au concentrații de vitamina C de la 10 până la 50 de ori mai mari ca acelea din plasmă, celulele roșii sau din salivă. De aceea, când apare o deficiență de vitamina C, acestea sunt primele organe afectate.

Descoperă Impactul clinic al vitaminei C: Din experienţa personală a unui medic

Înapoi la cuprins

Beneficiile vitaminei C

Vitamina C poate avea numeroase beneficii asupra organismului, dintre care cele mai importante sunt:

 

De ce este important să consumăm Vitamina C iarna?

Iarna, sistemul nostru imunitar este mai slăbit, iar consumul scăzut de legume și de fructe duce și la scăderea depozitelor de vitamina C din organism. Imunitatea este strâns legată de vitamina D, pe care organismul nostru o sintetizează la lumina soarelui.

Cum iarnă nu avem parte de atât de mult soare ca în lunile calde, imunitatea organismului este, în mod natural, mai scăzută. Acesta este și motivul pentru care suntem mai vulnerabili în față virusurilor și a bacteriilor de gripă și răceală.

Vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar și, chiar dacă nu vindecă răcelile, este eficientă în tratarea simptomelor.

Citeşte şi Miracole de vindecare prin simpla suplimentare a vitaminei C 

Înapoi la cuprins

Vitamina C alcalină

Pe lângă aceste efecte benefice deosebite, vitamina C standard (adică acidul ascorbic) are și un aspect mai puțin pozitiv. Precum se știe, acidul ascorbic este o vitamină hidrosolubilă cu caracter acid. Datorită acestei acidități, atunci când este necesară administrarea unei cantități mai mari sau pe durate mai lungi de timp, ea poate provoca deranjamente stomacale la persoanele cu sensibilitate la aciditate și creșterea acidității în cavitatea bucală, facilitând apariţia cariilor.

Pe lângă acestea, se știe că un Ph acid obligă organismul să preia minerale alcaline, precum calciu, potasiu sau magneziu, din organe vitale sau din oase, pentru a neutraliza aciditatea, ducând la carența acestora și chiar la perturbarea sănătății.

O soluție viabilă pentru a scăpa de aceste efecte negative ale vitaminei C standard este administrarea unei forme alcaline de vitamina C. Spre deosebire de vitamina C standard, forma alcalină nu are gust acru, ci uşor sărat, fiind foarte bine tolerată de către persoanele cu diverse afecţiuni gastrice precum:  gastrite, ulcer, etc.

 

Avantajele Vitaminei C alcaline

Vitamina C alcalină, spre deosebire de vitamina C standard, prezintă avantaje majore:

Descoperă Vitamina C alcalină Bioroots din magazinul nostru verde viu!

Înapoi la cuprins

Cum se administrează cel mai eficient vitamina C?

Doză zilnică recomandată de vitamina C depinde de mai mulți factori. Potrivit Mayoclinic.com, bărbații ar trebui să își asigure o doză de 90 mg zilnic, femeile - 75 mg, femeile însărcinate - 85 mg, femeile care alăptează - 120 mg. De asemenea, fumătorii pot crește doză cu 35 mg pe zi, însă nu este recomandat să luați mai mult de 2000 mg de vitamina C pe zi.

Copiii au nevoie de vitamina C pentru că aceasta ajută la creșterea și dezvoltarea țesuturilor.

Astfel, doză zilnică recomandată pentru copii este:

  • 0-12 luni - este suficientă vitamina C pe care bebelușul o ia din laptele matern;
  • 1-3 ani - 15 mg;
  • 4-8 ani - 25 mg;
  • 9-13 ani - 45 mg;
  • 14-18 ani - 75 mg.       

Ce reacții adverse poate provoca consumul de vitamina C?

Vitamina C este considerată a fi sigură, mai ales când este luată în limitele recomandate de medici. Însă, chiar și așa, unele persoane pot avea reacții adverse, mai ales dacă au o alergie la un ingredient prezent în produsele cu vitamina C, scrie Mayoclinic.com. Aceste reacții adverse includ crampe sau dureri abdominale, dureri în piept, erodarea danturii, amețeli, diaree, oboseală, senzație de vertij, dureri de cap sau arsuri în piept.

Un consum excesiv de vitamina C a fost asociat cu apariția unor reacții adverse de supradoză: formarea unor cheaguri de sânge, a pietrelor la rinichi, probleme la nivelul sistemului digestiv și distrugerea celulelor roșii. În cazul ingerării unei cantități excesive, medicii ar putea recomanda diureza și spălăturile stomacale, pentru a reduce efectele supradozei asupra organismului.

Aşadar, nu ignora această vitamină, consumă cât mai multe alimente crude, citrice, dar mai ales verdețuri. Pătrunjelul este recunoscut pentru resursele sale mari de vitamina C, precum și fructele de pădure. Poţi opta, de asemenea, pentru suplimente cu vitamina C alcalină, care este “prietenă bună cu stomacul”. 

Și încă un mic secret, vitamina C se asimilează reciproc foarte bine cu MSM, care este și un potenţator pentru alți nutrienți importanți.

Află mai multe despre beneficiile suplimentelor cu MSM!

 

SURSE

http://www.vitasearch.com/get-clp-summary/40487
http://www.unboundmedicine.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Scurvy
http://www.fitday.com
http://www.monzy.com/scurvy/
http://dermnetnz.org/systemic/scurvy.html

#corp #deficiente #scorbut #vitamina C

Ce au mai parcurs alti cititori...

Stiai ca vitamina C este necesara pentru o absorbtie mai buna a fierului in organism?
Eficienţa dovedită a vitaminei C în stimularea sistemului imunitar la persoanele cu cancer
Cum previi un cancer agresiv cu o singura categorie de alimente

Ce spun cititorii despre "9 semne ale deficienţei de Vitamina C"

heinrich05 March 2014 08:33Raspunde

MSM? Ce e aia MSM?

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101