Peste 4 milioane de oameni mor anual in Europa din cauza bolilor de inima, a accidentelor vasculare si a altor boli cardiovasculare combinate, facând boala de inima o cauza principala a mortii in aceasta parte a globului. Se estimeaza ca peste 920.000 de occidentali fac un atac de cord in fiecare an, jumatate dintre acestia fara sa prezinte in prealabil niciun simptom.
Cel mai comun simptom al bolii cardiace este, din pacate, moartea subita, de aceea este atât de important sa iei masuri preventive pentru a pastra inima sanatoasa.
Astfel, un studiu de cercetare efectuat la Karolinska Institutet a descoperit ca adoptarea unor obiceiuri de viata sanatoasa poate preveni aproape 80 % dintre atacurile cardiace la barbati.
Studiul INTERHEART din 2004, care a analizat factorii de risc ce duc la bolile de inima in peste 50 de tari din intreaga lume a descoperit ca 90 % dintre bolile de inima pot fi prevenite prin modificarea factorilor alimentari si de stil de viata.
Din pacate, majoritatea oamenilor nu folosesc obiceiurile din viata de zi cu zi in avantajul lor. Studiul de la Karolinska Institutet a implicat barbati cu vârste cuprinse intre 45 si 75 de ani dintre care doar 1 % au adoptat cinci comportamente "cu risc redus" pe care studiul le-a identificat ca metode de prevenire a atacului cardiac. In cele mai multe cazuri, oamenii cred ca au inima sanatoasa, insa situatia poate fi exact invers.
De aceea un nou instrument de calculare a varstei reale a inimii poate fi extrem de valoros si s-a dovedit a fi mai motivant pentru oameni decat alte masuratori standard ale riscurilor de atac cardiac.
Varsta reala a inimii unui occidental este de regula mai mare decat cea biologica
Daca te gandesti ca nu este important sa-ti cunosti varsta inimii, e bine sa mai reflectezi. Studiile arata ca cei mai multi americani cu varste intre 30 si 74 de ani au inimi mult mai in varsta decat actuala lor varsta biologica.
Mai exact, varsta medie estimata pentru barbatii si femeile adulte a fost cu 7.8 si 5.4 mai mult decat varsta cronologica a acestora. De asemenea, s-a estimat ca unul din doi barbati si doua din cinci femei au varsta inimii cu cel putin cinci ani mai mare decat varsta lor biologica.
Cunoasterea acestei valori poate fi mai folositoare decat cunoasterea riscului de boli cardiovasculare pentru urmatorii 10 ani, instrumentul pe care il folosesc in prezent multi medici pentru a prezice riscul unei persoane de a suferi un atac de cord in urmatorii 10 ani.
Calculatorul de risc cardiovascular pentru 10 ani se bazeaza pe varsta, sex, valoare totala de colesterol, colesterol HDL, daca esti sau nu fumator, si presiunea sistolica. Valoarea totala de colesterol este o unitate de masura aproape inutila pentru riscul cardiac, de aceea este o evaluare a riscului inexacta.
Iar o evaluare pentru urmatorii 10 ani nu are un impact prea mare asupra unei persoane; pare un viitor atat de indepartat incat nu este suficient de motivant pentru a impune modificari imediate.
In cadrul unui studiu s-au comparat riscul de boala cardiovasculara pe o perioada de 10 ani cu varsta reala a inimii pentru a vedea care dintre cele doua are o influenta mai mare asupra motivarii persoanelor de a face o schimbare pentru mentinerea sanatatii cardiace, iar cea de-a doua s-a dovedit a fi mult mai eficienta.
Cum poti calcula varsta inimii ?
Calculatorul varstei inimii ia in calcul sexul, varsta, presiunea sistolica si starea curenta de sanatate, daca esti sub tratament pentru tensiune, daca fumezi sau esti diabetic.
e fffffffffffffffff important articolul pt SANATATEA noastra ! multumim fff mult ! i nica
Foarte interesant e ceea ce ne informati tot timpul. Multumesc.