Din pacate, sunt milioane de oameni ce ignora existenta unei vaste literaturi biomedicale care promoveaza utilizarea unor substante naturale care pot preveni si vindeca bolile de inima.
In schimb, prefera sa cheltuie sume imense pe medicamente toxice care le maresc colesterolul, sunt toxice pentru inima, pe langa alte 300 de efecte secundare confirmate stiintific, doar pentru ca asa le-a recomandat medicul.
Tinand cont de toate acestea, sa vedem ce ne ofera aceasta literatura biomedicala.
Trei substante naturale care reduc riscul de deces cauzat de o afectiune cardiaca
Acizii grasi Omega 3: exista o serie extinsa de studii care demonstreaza ca riscul de deces iminent cauzat de bolile de inima este redus printr-un consum ridicat de acizi grasi omega 3. Inca din 2002 a fost publicat un studiu in Revista de Medicina New England intitulat "Nivelul de acizi grasi n-3 de lant lung din sange si riscul de moarte subita," care arata ca "Acizii grasi n-3 sunt asociati cu un risc redus de moarte subita la barbatii diagnosticati cu boli cardiovasculare." Un alt studiu din 2002, publicat in revista Circulatia, arata ca suplimentarea cu acizi grasi Omega-3 reduce mortalitatea totala si moartea subita la pacientii care au suferit deja un atac de inima.[i]
Trebuie mentionat ca medicamentele din categoria statinelor, cele mai vandute medicamente pentru colesterol, reduc de fapt eficienta grasimilor omega 3 in protejarea inimii. Acest exemplu a fost dat pentru a sprijini ideea ca studiile recente arata ca un consum de grasimi omega 3 nu reduce riscul mortalitatii cardiace.
Vitamina D: Nivelul acestui important compus s-a dovedit a fi in relatie directa cu riscul de deces din motive multiple. Un nivel redus de 25% al vitaminei D este asociat in mod direct cu o crestere cu 26% a ratei mortalitatii indiferent de cauza.[ii] S-a presupus ca o dublare a cantitatii globale de vitamina D ar reduce semnificativ mortalitatea.[iii] Studii de cercetare publicate in 2009 in revista Endocrinologia clinica au confirmat faptul ca un nivel scazut de vitamina D este asociat cu o mortalitate crescuta, indiferent de cauza, dar preponderent in cazurile bolilor cardiovasculare.[iv] Aceasta descoperire a fost ulterior confirmata in acelasi an in revista Societatii Americane de geriatrie, [v] si inca o data in 2010 in Revista Americana de Nutritie Clinica.[vi]. Cea mai buna sursa existenta de vitamina D, este disponibila oricui si gratuita si se formeaza de catre organism in contact cu razele soarelui, sursa vietii pe toata planeta noastra.
Magneziu: Intr-o lume obsedata de suplimentarea cu calciu anorganic pentru boli inventate, diagnosticate conform scorului T drept 'osteopenie ' sau "osteoporoza", in ciuda binecunoscutelor lor asocieri cu un risc marit de mortalitate, rolul protectiv al magneziului contra bolilor cardiace nu poate fi subliniat indeajuns. Este bine stiut ca pana si imbatranirea accelerata a muschiului inimii, prezenta la persoanele care zboara perioade lungi in spatiu se datoreaza deficientei de magneziu. In 2010, Revista Stiintelor Biomedicale a aratat ca riscul cardiovascular este mai redus la persoanele cu nivel ridicat de magneziu, dovedind rolul de protectie al acestuia.[vii] Un alt studiu publicat in revista Arterioscleroza in 2011 a aratat ca nivelurile scazute de magneziu seric sunt indicatori ai bolilor cardiovasculare si ai deceselor indiferent de cauza.[viii] Atunci cand vrei sa suplimentezi dieta cu magneziu cel mai bine este sa o faci cu alimente verzi. Clorofila este verde datorita faptului ca in centrul sau se afla un atom de magneziu. Spanacul, de exemplu, este un complex nutritiv mult mai bun decat suplimentele cu magneziu. Dar, in lipsa suplimentarii din alimentatie, si suplimentele cu magneziu pot avea beneficii terapeutice si de protectie cardiaca.
Patru compusi naturali care pot curata arterele de cheaguri
Rodia: acest fruct remarcabil s-a dovedit in cadrul unui studiu clinic pe oameni ca poate vindeca ingrosarea (blocajul) arterei carotide cu pana la 29% in decursul unui an. [ix] Sunt o serie larga de mecanisme identificate ca fiind responsabile de acest efecte, printre care: 1) reducerea presiunii sanguine 2) combaterea infectiei (placa de pe artere contine deseori bacterii si virusi) 3) prevenirea oxidarii colesterolului 4) reducerea inflamatiei.[x]
Arginina: Cercetari preclinice si clinice arata ca acest amino acid nu numai ca previne progresia arteriosclerozei, dar vindeca si patologiile asociate cu acest proces. Unul dintre mecanismele in cadrul caruia indeplineste aceasta functie este productia de oxid nitric care, in mod normal, este suprimata in vasele de sange ai caror pereti interiori sunt afectati (endoteliul) producand astfel disfunctionarea lor.
Usturoiul: Usturoiul s-a dovedit ca reduce o multitudine de factori de risc asociati cu arterioscleroza, ingrosarea si intarirea arterelor, dar reduce semnificativ si riscul de atac de inima si atac cerebral.[xi] Studii in vitro au confirmat ca usturoiul inhiba formarea placii arteriosclerotice.[xii] Extractul de usturoi imbatranit a fost studiat pentru efectele sale de inhibare a progresiei calcifierii arterei coronariene la pacientii aflati sub terapie cu statine.[xiii]
Si sa nu uitam ca beneficiile usturoiului sunt foarte largi. Au fost identificate peste 150 de boli la tratarea si prevenirea carora poate contribui aceasta remarcabila planta medicinala si culinara.
Complexul de vitamine B: Una dintre putinele categorii de vitamine confirmate de studiile pe oameni ca nu doar reduce progresia acumularii de placa in artere, dar ii si inverseaza evolutia, este complexul de vitamine B. Un studiu din 2009 publicat in revista Atac cerebral a descoperit ca suplimentarea cu doze mari cu complexul de vitamina B reduce semnificativ progresia arteriosclerozei in stadii incipiente la persoanele sanatoase.[xiv] Mult mai interesant, un studiu din 2005 publicat in revista Arterioscleroza a descoperit ca o formula pe baza de vitamina B a redus ingrosarea arterei carotide la pacientii cu risc de ischemie cerebrala.[xv] O alta explicatie posibila pentru aceste efecte pozitive este rolul vitaminelor B in reducerea productiei homocisteinei, un amino acid care raneste arterele si vasele de sange in general.[xvi].
Vegetalele crucifere au un inalt continut de complex B. Alte alimente bogate in vitamine B includ polenul, drojdiile de bere, ardeii grasi, ciupercile, dovleceii, frunzele de ridichii si gulii, si alte verdeturi. Cerealele integrale, leguminoasele si nucile sunt bogate in tiamina si alte vitamine B. Vitaminele B lucreaza impreuna intr-un mod sinergic. De aceea sursa lor cea mai buna sunt alimentele integrale, naturale, nepocesate. Acestea sunt si foarte sensibile la caldura, asa ca procesarea in orice fel (termic, chimic) a alimentelor, va duce la devalorizarea acestora in vitaminele b si in toti nutrientii in general.
Trebuie de asemenea luat in calcul faptul ca flora bacteriala de la nivelul intestinelor produce cantitati importante din vitaminele B. Asa ca o flora bacteriala sanatoasa, care functioneaza la parametri normali ajuta nu numai sistemul imunitar dar si producerea si utilizarea de vitamine si minerale importante.
Inamici ai inimii de evitat
Nici o discutie despre preventia mortalitatii cardiace nu ar fi completa fara a mentiona si acele lucruri care trebuie eliminate pentru reducerea riscului, respectiv:
Medicamentele AINS (antiinflamatorii nesteroidiene): Medicamentele precum aspirina, ibuprofenul si Tylenolul sunt asociate cu o mortalitate cardiaca crescuta.
Medicamente ce contin statine: Este culmea ironiei ca tocmai medicamentele din categoria cea mai promovata la nivel global ca tratament standard in prevenirea primara si secundara a bolilor cardiovasculare sunt de fapt agenti cardiotoxici, asociati cu peste 300 de efecte secundare pentru sanatate. Medicamentele cu statine au efecte dezastruoase pentru sanatate.
Graul: Desi aceasta asociere este rareori mentionata, chiar si de cei ce promoveaza o alimentatie fara grau si fara cereale, graul are un profund efect potential cardiotoxic, pe langa alte peste 200 de efecte secundare pentru sanatate, confirmate stiintific. Si cum sa nu aiba, cand exact tarile unde se consuma cel mai mult grau au si rata cea mai ridicata de boli cardiovasculare si decese datorate bolilor de inima?
Consumul de carne, grasimi saturate si alimente procesate. Un lucru cunoscut si care incurajeaza multe afectiuni in corp este inflamatia cronica. Inflamatia este de fapt un proces prin care organismul incearca sa gestioneze un conflict intern pentru a ajuta vindecarea si pentru a proteja intregul. Totul este bine, atata timp cat cauza ce determina aparitia inflamatiei este inlaturata si organismul isi poate reveni la normal in timp util.
Insa in momentul in care aceste alimente care produc inflamatii, precum carnea, grasimile saturate, alimentele procesate si alte toxine si substante nenaturale sau alergene, nu sunt eliminate, inflamatia devine una cronica si poate duce la probeleme mari de sanatate precum infundarea arterelor.
Surse si alte referinte:
- [i]Roberto Marchioli, Federica Barzi, Elena Bomba, Carmine Chieffo, Domenico Di Gregorio, Rocco Di Mascio, Maria Grazia Franzosi, Enrico Geraci, Giacomo Levantesi, Aldo Pietro Maggioni, Loredana Mantini, Rosa Maria Marfisi, G Mastrogiuseppe, Nicola Mininni, Gian Luigi Nicolosi, Massimo Santini, Carlo Schweiger, Luigi Tavazzi, Gianni Tognoni, Corrado Tucci, Franco Valagussa. Protectie contra decesului subit cu acizi grasi n-3 polinesaturati dupa infarctul miocardic: analiza timp-curs a rezultatelor oferite de Gruppo Italiano per lo Studoi della Sopravvivenza nell'infarto miocardico (GISSI) - Prevenzione. 2002 Apr 23;105(16):1897-903. PMID: 11997274
- [ii]Michal L Melamed, Erin D Michos, Wendy Post, Brad Astor. Nivelul Hidroxivitamina D -25 si riscul mortalitatii la populatia larga. Arch Intern Med. 2008 Aug 11;168(15):1629-37. PMID: 18695076
- [iii]W B Grant. O estimare a reducerii globale a ratei mortalitatii prin dublarea nivelului de vitamina D. Eur J Clin Nutr. 2011 Jul 6. Epub 2011 Jul 6. PMID: 21731036
- [iv]Stefan Pilz, Harald Dobnig, Giel Nijpels, Robert J Heine, Coen D A Stehouwer, Marieke B Snijder, Rob M van Dam, Jacqueline M Dekker. Vitamina D si mortalitatea la femeile si barbatii cu varste inaintate. Clin Endocrinol (Oxf). 2009 Nov;71(5):666-72. Epub 2009 Feb 18. PMID: 19226272
- [v]Adit A Ginde, Robert Scragg, Robert S Schwartz, Carlos A Camargo. Studiu prospectiv al nivelului de ser 25 - hidroxivitamina D, mortalitatea bolii cardiovasculare si mortalitatea indiferent de cauza la adultii cu varste inaintate din SUA. J Am Geriatr Soc. 2009 Sep;57(9):1595-603. Epub 2009 Jun 22. PMID: 19549021
- [vi]Karl Michaëlsson, John A Baron, Greta Snellman, Rolf Gedeborg, Liisa Byberg, Johan Sundström, Lars Berglund, Johan Arnlöv, Per Hellman, Rune Blomhoff, Alicja Wolk, Hans Garmo, Lars Holmberg, Håkan Melhus. Vitamina D plasmatica si mortalitatea la barbatii cu varste inaintate: un studiu de cohorta prospectiv bazat pe comunitate. Am J Clin Nutr. 2010 Oct;92(4):841-8. Epub 2010 Aug 18. PMID: 20720256
- [vii]Yukio Yamori, Takashi Taguchi, Hideki Mori, Mari Mori. Riscuri cardiovasculare scazute la barbatii si femeile de varsta mijlocie care elimina in decurs de 24 de ore prin urina taurina si magneziu in 41 WHO-CARDIAC studiu asupra populatiilor din lume. J Biomed Sci. 2010;17 Suppl 1:S21. Epub 2010 Aug 24. PMID: 20804596
- [viii]Thorsten Reffelmann, Till Ittermann, Marcus Dörr, Henry Völzke, Markus Reinthaler, Astrid Petersmann, Stephan B Felix. Concentratiile scazute de magneziu seric indica mortalitatea cardiovasculara si de alte cauze. 2011 Jun 12. Epub 2011 Jun 12. PMID: 21703623
- [ix]Sayer Ji, Research: Rodiile pot curata arterele blocate
- [x]com, Beneficiile pentru sanatate ale rodiilor
- [xi]G Siegel, A Walter, S Engel, A Walper, F Michel. [Efectele pleiotropice ale usturoiului]. Wien Med Wochenschr. 1999;149(8-10):217-24. PMID: 10483684
- [xii]Günter Siegel, Frank Michel, Michael Ploch, Miguel Rodríguez, Martin Malmsten.[Inhibarea dezvoltarii placii arteriosclerotic de catre usturoi]. Wien Med Wochenschr. 2004 Nov;154(21-22):515-22. PMID: 15638070
- [xiii]Matthew J Budoff, Junichiro Takasu, Ferdinand R Flores, Yutaka Niihara, Bin Lu, Benjamin H Lau, Robert T Rosen, Harunobu Amagase. Inhibarea progresului calcifierii coronariene utilizand Extractul de usturoi invechit la pacientii sub terapie cu statine: studiu preliminar. Prev Med. 2004 Nov;39(5):985-91. PMID: 15475033
- [xiv]Howard N Hodis, Wendy J Mack, Laurie Dustin, Peter R Mahrer, Stanley P Azen, Robert Detrano, Jacob Selhub, Petar Alaupovic, Chao-ran Liu, Ci-hua Liu, Juliana Hwang, Alison G Wilcox, Robert H Selzer,. Suplimentarea cu doze mari de vitamina B si progresul arteriosclerozei subclinice: un test controlat randomizat. 2009 Mar;40(3):730-6. Epub 2008 Dec 31. PMID: 19118243
- [xv]Uwe Till, Peter Röhl, Almut Jentsch, Heiko Till, Andreas Müller, Klaus Bellstedt, Dietmar Plonné, Horst S Fink, Rüdiger Vollandt, Ulrich Sliwka, Falko H Herrmann, Henning Petermann, Reiner Riezler. Reducerea ingrosarii carotidei intima-medie la pacientii ce prezinta risc de ischemie cerebrala dupa suplimentarea cu acid folic, vitaminele B6 di B12. . 2005 Jul;181(1):131-5. Epub 2005 Feb 16. PMID: 15939064
- [xvi]Claudio Maldonado, Chirag V Soni, Nathan D Todnem, Sathnur Pushpakumar, Dorothea Rosenberger, Srikanth Givvimani, Juan Villafane, Suresh C Tyagi. Hiperhomocisteinemia si moartea cardiaca subita: potentiale mecanisme aritmogenice. Curr Vasc Pharmacol. 2010 Jan;8(1):64-74. PMID: 19485933