Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Sfaturi şi tratamente naturale impotriva polipilor nazali

Sfaturi şi tratamente naturale impotriva polipilor nazali

Ai niste umflaturi ciudate in interiorul nasului? Daca da, inseamna ca ai polipi nazali sau polipoza. Polipii nazali sunt vegetatii necanceroase, destul de frecvente. De fapt, pana la 4% din populatia occidentala sufera de polipi nazali. Polipii sunt

Ai niste umflaturi ciudate in interiorul nasului? Daca da, inseamna ca ai polipi nazali sau polipoza. Polipii nazali sunt vegetatii adenoide necanceroase si au o incidenta destul de mare. De fapt, pana la 4% din populatia occidentala sufera de polipi nazali.

Daca au dimensiuni relativ mici, polipii pot trece neobservati, nu determina simptome clinice si nu necesita tratament de specialitate.Polipii sunt tratati de obicei cu steroizi, antihistaminice si interventii chirurgicale. Din fericire, exista si multe remedii naturale si tratamente care sa previna reaparitia polipilor.

Ce sunt polipii nazali?

Polipii nazali arata ca niste bobite de strugure fara coaja sau ca niste lacrimi. Sunt mici formatiuni carnoase aliniate de-a lungul pasajelor nazale si a sinusurilor. Daca polipii devin prea mari sau daca exista un grup de polipi nazali, acestia vor bloca pasajele nazale si vor impiedica respiratia. Polipii sunt moi, nedurerosi si necancerosi.

Semne si simptome ale prezentei polipilor nazali

Polipi nazali se impart in polipi antrocoanali sau etmoidali. Polipii antrocoanali isi au originea in sinusurile maxilare si sunt mai rari. Polipii etmoidali apar la nivelul sinusurilor etmoidale. 

Cand o persoana are polipi, se simte ca si cum ar fi racita. Polipii nu au vreo senzatie, nici nu simti ca ii ai!

Simptomele si semnele de polipi nazali includ:

Polipii nazali pot cauza complicatii, pentru ca pot impiedica trecerea aerului si drenajul lichidelor. De asemenea, pot favoriza si inflamatia cronica. Printre complicatiile care pot sa apara se numara urmatoarele:

Cauze si factori de risc

Care sunt cauzele polipilor? Specialistii nu sunt siguri care sunt cauzele polipilor nazali. Exista unele dovezi care arata ca oamenii care sufera de polipi au un raspuns imunitar diferit de cel al celor care nu au polipi.

Polipii nazali sunt asociati cu rinitele alergice, astm, alergia la aspirina, infectii ale sinusurilor, infectii cronice si acute si fibroza chistica. Polipii pot sa apara la orice varsta, insa se manifesta mai frecvent la varsta adolescentei si pana la varsta mijlocie. Barbatii peste 40 de ani pot, de asemenea, sa dezvolte polipi nazali.

Tratamente conventionale pentru polipi

La consultul medical, doctorul va folosi un endoscop pentru a verifica interiorul nasului si sinusurile. Medicul poate recomanda o radiografie pentru a determina marimea si locatia polipilor daca sunt mai adanc localizati la nivelul sinusurilor. Aceste analize sunt utile si pentru a elimina alte probleme, cum ar fi probleme structurale sau alte excrescente. Medicul poate recomanda si analize pentru alergii pentru a verifica daca nu acestea sunt cauza inflamatiei. In cazul diagnosticului de polipi nazali, medicul poate recomanda analize pentru fibroza chistica, avand in vedere ca aceasta este deseori motivul pentru polipii nazali la copii. Testul pentru fibroza chistica standard este noninvaziva.

Nu exista niciun tratament miraculos pentru vindecarea polipilor. La inceput, se prescrie, de obicei, un spray nazal corticosteroid. De asemenea, se poate prescrie si Prednison timp de o saptamana. Se prescriu, de asemenea, steroizi nazali, precum Nasonex, Fluticazona, mometazona si beclametazona. Antihistaminicele si medicamentele decongestionante nu ajuta polipii nazali. Insa medicul le va recomanda pentru a tine sub control alergiile si, de asemenea, va prescrie antibiotic inainte de administrarea steroidelor in cazul unei infectii.

Daca polipii nazali sunt mari si sprayurile nazale nu functioneaza, atunci cel mai probabil vi se va recomanda operatia. Operatia se poate face prin polipectomie sau prin interventie endoscopica, ceea ce implica un endoscop daca polipii sunt localizati prea adanc si se ajunge prea greu la ei. Operatia are loc sub anestezie. Interventia chirurgicala poate ajuta, insa pot aparea si complicatii, ca sangerari, infectii sau refacerea polipilor.

19 tratamente naturale, dieta recomandata si modificari ale stilului de viata

Din fericire, exista si multe tratamente naturale care pot trata sau ameliora polipii nazali. Printre acestea se numara anumite modificari alimentare, uleiuri esentiale si suplimente.

Uleiuri esentiale si suplimente

1. Uleiul din arbore de ceai

Cunoscut pentru proprietatile sale antimicrobiene, uleiul din arbore de ceai este foarte eficient si pentru polipi. Atentie – uleiul din arbore de ceai nu se va folosi intern!

2. Bromelaina

Vei fi surprins sa afli ca miezul fibros al ananasului este sursa ideala a unei enzime care stimuleaza imunitatea si care are proprietati antiinflamatorii. Bromelaina reduce simptomele infectiilor sinusurilor, datorita acestor calitati. De asemenea, poate proteja impotriva alergiilor si a astmului.

Adauga ananasul crud in smoothie pentru a profita de calitatile bromelainei. Sau ia bromelaina sub forma de supliment zilnic (600 mg).

3. Magneziu

Ca si bromelaina, magneziul are si el proprietati antiinflamatorii si relaxeaza tesuturile corpului, printre multe alte functii importante. Consuma o dieta bogata in alimente cu concentratie mare de magneziu, ca legumele cu frunze verzi, nucile, semintele si leguminoasele.

Poti incerca si un supliment cu magneziu. Dozele recomandate sunt de 400–420 mg pe zi pentru adultii peste 18 ani, cu modificarile aferente in functie de varsta si, in cazul femeilor, in cazul sarcinii si al lactatiei. Se pot face si bai cu sare Epsom, pentru a absorbi magneziul direct prin piele.

4. Gentiana

Ceaiul de gentiana amelioreaza polipii nazali, datorita proprietatilor antibacteriene si antimicrobiene ale acestei plante. Gentiana nu trebuie consumata o perioada mai lunga de 3 saptamani si nu se recomanda femeilor insarcinate sau care alapteaza.

5. Zinc

Ce au in comun somonul, cacaua si nautul? Sunt toate surse bune de zinc. Zincul este un element esential care ajuta corpul la indeplinirea functiilor acestuia. Zincul se ia deseori sub forma de suplimente pentru a combate raceala, dar este eficient si in sinuzita cronica si, implicit, in tratarea polipilor nazali. 

Cele mai bune surse de zinc sunt cele alimentare: iaurtul, ouale, nucile caju sunt doar cateva exemple. Zincul sub forma de suplimente se poate lua in doza de 8–13 mg, in functie de sex, iar, in cazul femeilor, doza se ajusteaza daca sau nu sunt insarcinate si alapteaza.

6. Probiotice

Studiile au aratat ca probioticele pot stimula imunitatea. Un studiu publicat in Science Translation Medicine a demonstrat ca microbiomul unei persoane poate afecta sanatatea sinusurilor. 

Consumul de alimente bogate in probiotice mareste aportul acestora in corp. Concomitent, trebuie consumate si fibre, pentru a hrani probioticele. O sursa buna de prebiotice sunt semintele de chia si cartofii dulci. Suplimentele cu probiotice sunt o metoda rapida prin care se poate mari nivelul de probiotice.

7. Turmeric

Multe studii au aratat ca substanta activa din turmeric, curcumina, are proprietati benefice importante, echivaland sau chiar depasind in eficienta unele medicamente.

Turmericul este un remediu foarte util in tratarea polipilor nazali si a infectiilor sinusurilor, fiind unul dintre cel mai puternici compusi antiinflamatorii din lume. Turmericul se poate folosi la gatit sau in smoothie. Turmericul este disponibil si sub forma de supliment.

8. Ardei iute Cayenne

Iti place mancarea ceva mai piperata? Daca da, atunci foloseste ardeiul iute cayenne in retete pentru ca are multe beneficii pentru sanatate. Acesti mici ardei iuti contin vitamina C, vitamina B6, vitamina E, potasiu, beta caroten, mangan si flavonoide, care furnizeaza antioxidanti. Un adevarat cocktail de multivitamine, nu?

Vitamina A din ardeiul iute cayenne reduce inflamatia, previne congestionarea pasajelor nazale si alergiile. Vitamina C si antioxidantii stimuleaza si sistemul imunitar.

Ardeiul iute cayenne uscat si facut pudra se poate adauga la gatit, in paste, oua, legume, in sosuri sau in bauturi pentru un gust mai condimentat.

9. Otet din cidru de mere

Cunoscut pentru proprietatile sale multiple pentru sanatate, otetul din cidru de mere ajuta la fluidizarea mucusului, fiind un remediu foarte bun pentru alergiile sezoniere. Este bogat in vitamine si are actiune probiotica, fiind un remediu bun si pentru raceli.

Se amesteca 2 linguri de otet din cidru de mere intr-un pahar cu apa si se bea de trei ori pe zi pentru ameliorarea racelii si a alergiilor.

Modificari alimentare: consuma alimente care intaresc imunitatea

10. Usturoi

Cu proprietatile sale antivirale si antifungice, usturoiul amelioreaza raceala obisnuita si infectiile. Alicina este compusul principal din usturoi si ii confera acestuia abilitatea de a ucide microorganisme patogene.

Usturoiul se poate lua sub forma de suplimente sau se foloseste la gatit.

11. Ceapa

Chiar daca ne face sa plangem, ceapa este bogata in antioxidanti, care protejeaza impotriva inflamatiei, fiind o buna alegere in caz de astm sau infectii respiratorii. Ceapa este disponibila in mai multe varietati. Ceapa dulce este mai buna la gust, insa ceapa rosie si cea galbena sunt mai bogate in compusi benefici, in special quercetina.

12. Legume verzi si legume din familia verzei

Alimentele bogate in vitamina A, vitamina C, vitamina E, seleniu si beta-caroten sunt vitale pentru stimularea imunitatii. O sursa buna a acestora sunt legumele din familia verzei, asa cum este broccoli. Alte alimente bogate in aceste vitamine sunt spanacul, morcovii, cartofii dulci, caisele, fructele de mango, pepenele galben, dovleacul de iarna si kale. Acestea sunt surse bune de antioxidanti si au proprietati antiinflamatorii.

Pentru un impuls imunitar, incearca o reteta in care sa combini legume verzi, usturoi si ceapa.

13. Acizi grasi esentiali cu Omega-3

Somonul si semintele de in sunt bogate in acizi grasi cu omega 3, compusi importanti pe care corpul nu-i poate produce singur. Alimentele cu omega 3 stimuleaza imunitatea si protejeaza contra inflamatiei. Aceste proprietati sunt esentiale in lupta contra infectiei sinusurilor si a polipilor nazali.

14. Evita alcoolul

Conform unui studiu publicat in Journal of Allergy and Clinical Immunology: din practica medicala, s-a observat ca alcoolul irita plamanii si sinusurile, inclusiv polipii nazali. Studiul arata si ca alcoolul poate agrava simptomele rinitei.

15. Evita alergenii alimentari

Eliminarea alergenilor alimentari poate preveni polipii nazali. Poate fi vorba de alergii la lactate, grau, oua, drojdii, soia sau gluten, de aceea produsele alimentare din aceste categorii ar trebuie eliminate pentru a diminua inflamatia si reactiile alergice.

Daca nu esti sigur de tipul de alergie alimentara pe care il ai, incearca o dieta prin eliminare. Acest lucru implica un plan alimentar in care se elimina pentru scurt timp un anumit tip de alimente suspectate de producerea alergiilor sau a altor probleme digestive si apoi reintroducerea acestora unul cate unul, pana la depistarea alimentului care produce reactia alergica.

Modificari ale stilului de viata

16. Inhalarea de aburi sau utilizarea unui umidificator

Umiditatea din aer poate inmuia caile respiratorii si sinusurile. Umiditatea ajuta si la fluidizarea mucusului si la prevenirea blocajelor si a inflamatiei cailor respiratorii.

Se poate folosi un umidificator sau inhalatiile cu abur pentru umezirea si desfundarea cailor respiratorii. Pentru un efect terapeutic mai intens, se pot adauga si cateva picaturi de ulei esential in apa fierbinte.

Cum se fac inhalatiile - se umple un bol cu apa fierbinte. Se pune pe cap un prosop si, cu mare grija, se apleaca deasupra bolului, suficient de mult pentru a inhala cat mai multi aburi, dar nu atat de aproape incat sa apara riscul oparirii.

17. Irigatii nazale

Irigatiile nazale, sau curatarea sinusurilor, cu apa calda si sarata, este o metoda eficienta pentru eliminarea congestiei nazale, ameliorand raceli, alergii si sinuzite. Se poate folosi un vas Neti in acest scop. Vasul Neti isi are originea in medicina ayurvedica. De fapt, “Neti” inseamna “curatare nazala” in sanscrita. Vasele Neti sunt disponibile in magazine sau online.

18. Hidratare

Pe langa irigatiile nazale sau inhalarea cu abur, consumul de apa si hidratarea corespunzatoare sunt importante si ele pentru umezirea cailor nazale si fluidizarea mucusului.

19. Exercitii de respiratie

Exercitiile de respiratie pot ameliora stresul cauzat de disconfortul fizic si diminua tensiunea arteriala, insa pot imbunatati si simptomele de boala pulmonara obstructiva cronica. Exista mai multe tipuri de exercitii de respiratie care pot fi incercate. Acestea intaresc plamanii si mentin caile respiratorii curate.

Precautii

Polipii nazali si sinuzita cronica au simptome similare cu ale unei raceli comune. Daca simptomele persista mai mult de 10 zile trebuie consultat un medic. Cheama ambulanta sau mergi direct la serviciul de urgenta daca se manifesta vreunul din urmatoarele simptome:

Concluzii

Sursa utilizata: https://draxe.com/nasal-polyps/

#remedii naturale #polipi nazali #vegetatii adenoide

Ce au mai parcurs alti cititori...

Probleme cu prostata: cauze, remedii naturale si dieta
5 sfaturi practice pentru a scapa de balonare
Afla cum poti trata astmul in mod natural
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101