AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Dhyana Yoga - cursuri de meditatie si yoga

10 dintre cele mai importante beneficii si utilizari ale uleiului din arbore de ceai

Arborele de ceai, cunoscut si sub denumirea de melaleuca, este faimos pentru proprietatile sale antiseptice si abilitatea de a vindeca rani. Uleiul din arbore de ceai, uleiul esential volatil derivat in principal din planta originara din Australia, Melaleuca alternifolia, a cunoscut o indelunga utilizare in Australia in ultimii cel putin 100 de ani. Si in ultimele sapte decenii a facut subiectul mai multor studii medicale, in care a demonstrat ca poate ucide tulpini de bacterii, virusi si ciuperci.

Uleiul din arbore de ceai are numeroase utilizari: in produse de curatat facute in casa, pulverizat in aer pentru a distruge porii de mucegai, aplicat pe piele pentru a trata diverse infectii. A devenit un ingredient tot mai popular in diverse produse de uz cosmetic si casnic, printre care solutii de curatat fata, uleiuri pentru masaj, creme pentru piele si unghii si detergent de rufe. Actiunea antiseptica si antiinflamatorie naturala a arborelui de ceai face din acesta un produs de nelipsit din dulapiorul de medicamente al oricarei case.

Beneficiile uleiului din arbore de ceai

Desi multe dovezi arata ca arborele de ceai a fost utilizat de mii de ani de indigeni, gratie stiintei, in ziua de azi se pot si explica motivele pentru care uleiul din arbore de ceai este atat de eficient. Pana in prezent, peste 327 de studii stiintifice fac referire doar la calitatile antimicrobiene ale uleiului din arbore de ceai.

Printre utilizarile traditionale ale arborelui de ceai se numara capacitatea de a vindeca urmatoarele:

  • Acneea
  • Infectiile bacteriene
  • Varsatul de vant
  • Durerile asociate cu raceala
  • Congestia si infectiile tractului respirator
  • Durerile de urechi
  • Infectiile fungice (in special Candida, tinea cruris, piciorul atletului si onicomicoza)
  • Halitoza (respiratia urat mirositoare)
  • Paduchii
  • MRSA
  • Psoriazisul
  • Cuticulele uscate
  • Muscaturile de insecte, ranile si arsurile
  • Furunculele cauzate de infectiile cu stafilococ

Lista nu include multe utilizari casnice ale uleiului din arbore de ceai care pot inlocui multe din produsele cumparate de la magazin:

  • Balsam de rufe antimicrobian
  • Solutie contra insectelor
  • Deodorant natural
  • Solutie de curatat fata contra acneei
  • Solutie contra mirosurilor neplacute de picioare
  • Solutie contra mucegaiului
  • Solutie de curatat universala

In multe situatii, doctorii care practica medicina functionala vor prescrie  uleiuri esentiale cum e si uleiul esential din arbore de ceai, in loc de medicamentele obisnuite, pentru ca uleiurile esentiale sunt la fel de eficiente, dar nu au efectele secundare ale medicamentelor. Un articol publicat in revista de "Fitomedicina" a evaluat relatia dintre mai multe uleiuri esentiale si a descoperit ca niciunul dintre acestea (inclusiv uleiul esential din arbore de ceai) nu produce reactii adverse cand este luat impreuna cu cateva tipuri de antibiotic. De fapt, au descoperit ca unele uleiuri esentiale chiar au un efect pozitiv sinergetic, adica impiedica dezvolatrea rezistentei la antibiotic!

10 utilizari ale uleiului din arbore de ceai

Esti pregatit sa folosesti uleiul din arbore de ceai pentru a-ti transforma sanatatea? Iata 10 dintre cele mai frecvente utilizari ale uleiului din arbore de ceai pentru remedii naturale si  solutii casnice.

1. Uleiul din arbore de ceai pentru acnee

Una dintre cele mai comune utilizari ale uleiului din arbore de ceai din ziua de azi este ca ingredient in produsele de ingrijire a pielii, fiind considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru acnee. Un studiu a descoperit ca uleiul din arbore de ceai este la fel de eficient ca peroxidul de benzoil, insa fara efectele secundare negative pe care le manifesta multi oameni, cum ar fi pielea rosie, uscata si descuamata.

Se poate face si acasa o solutie pentru acnee, amestecand cinci picaturi de ulei esential din arbore de ceai cu doua lingurite de miere cruda. Se unge cu aceasta solutie fata, se lasa un minut sa actioneze, apoi se clateste bine.

2. Uleiul din arbore de ceai pentru par

Uleiul din arbore de ceai s-a dovedit benefic pentru sanatatea parului si a scalpului. Uleiul din arbore de ceai are abilitatea de a calma pielea uscata si descuamata, de a inlatura matreata si poate fi folosit si ca tratament contra paduchilor. Pentru un sampon facut in casa se amesteca cateva picaturi de ulei esential de arbore de ceai cu gel de aloe vera, lapte de cocos si alte uleiuri esentiale, cum ar fi cel de lavanda.

3. Uleiul din arbore de ceai pentru curatenie

O alta utilizare excelenta pentru uleiul din arbore de ceai este ca solutie de curatat. Uleiul din arbore de ceai are proprietati antimicrobiene puternice si poate ucide bacteriile nocive din casa. Pentru o solutie de curatat se amesteca apa, otet si ulei esential din arbore de ceai. Aceasta solutie se poate folosi pentru a curata blatul de bucatarie, accesoriile din bucatarie, dusul, bazinul de WC si chiuvetele.

4. Uleiul din arbore de ceai pentru psoriazis si eczema

Uleiul din arbore de ceai poate ameliora orice tip de inflamatie a pielii, fiind un remediu natural pentru eczema si psoriazis. Se amesteca o lingurita de ulei de cocos, cinci picaturi de ulei esential din arbore de ceai si cinci picaturi de ulei de lavanda si se obtine o lotiune sau sapun pentru eczema. In paralel, pentru a completa tratamentul, trebuie adoptata si dieta GAPS (o dieta dezvoltata pentru “sindromul psihologic si intestinal”) si administrate suplimente cu vitamina D3.

5. Uleiul din arbore de ceai pentru ciuperca piciorului si dermatofitoza

Din cauza abilitatii sale de a ucide parazitii si infectiile fungice, uleiul din arbore de ceai este o alegere buna pentru a trata ciuperca unghiei, piciorul atletului si dermatofitoza. Cu ajutorul unei dischete demachiante se pune uleiul din arbore de ceai nediluat pe zona afectata. Iar pentru ciupercile rezistente se poate combina cu ulei de oregano. Uleiul din arbore de ceai a dovedit ca poate fi eficient si in tratarea si inlaturarea negilor, trebuie doar aplicat uleiul din arbore de ceai direct pe zona afectata timp de 30 de zile o data sau de doua ori pe zi.

6. Uleiul din arbore de ceai ucide mucegaiul

O problema cu care se confrunta multi oameni este infestarea cu mucegai, de care multi nici nu sunt constienti. Cu ajutorul unui difuzor, se difuzeaza uleiul de arbore de ceai in aer, pentru a ucide mucegaiul si bacteriile rele. De asemenea, se poate folosi "Solutia de curatat cu ulei din arbore de ceai", intr-o sticla cu pulverizator, cu care se pot stropi perdeaua de la dus, masina de spalat rufe, masina de spalat vase sau toaleta.

7. Deodorant cu ulei din arbore de ceai

O alta utilizare excelenta pentru uleiul din arbore de ceai este pentru a inlatura mirosul corporal. Uleiul din arbore de ceai are capacitatea de a distruge bacteriile de pe piele care produc mirosul neplacut al corpului. Se poate face un deodorant de casa cu uleiul din arbore de ceai combinandu-l cu ulei de cocos si bicarbonat de sodiu. (da, uleiul de cocos si bicarbonatul de sodiu au si ele multiple utilizari!) De asemenea, daca in familie sunt sportivi, poti folosi uleiul din arbore de ceai la incaltamintea sportiva si echipamentul sportiv, pentru un miros proaspat!

8. Uleiul din arbore de ceai pentru infectii si taieturi

Uleiul din arbore de ceai, amestecat cu uleiul esential de lavanda, este ingredientul perfect pentru un unguent pentru rani. Rana se curata in prealabil cu apa si apa oxigenata, dupa care se aplica ulei din arbore de ceai si se acopera cu un pansament pentru a combate infectia. Un studiu publicat in "Revista de Dermatologie Investigativa" a descoperit ca uleiul din arbore de ceai ucide MRSA (Stafilococul auriu rezistent la meticilina) si la alte infectii stafilococice. 

9. Pasta de dinti cu ulei din arbore de ceai pentru sanatatea orala

Uleiul din arbore de ceai are abilitatea de a ucide bacteriile si, in acelasi timp, de a calma pielea, de aceea este ingredientul perfect in pasta de dinti si apa de gura. S-a dovedit ca reduce sangerarea gingiilor si cariile dentare. Se amesteca uleiul din arbore de ceai cu uleiul de cocos si bicarbonatul de sodiu pentru o uimitoare pasta de dinti facuta in casa.

10. Uleiul din arbore de ceai pentru cancer

Atat uleiul din arbore de ceai cat si uleiul de tamaie au dovedit ca au beneficii anticancer. Pentru leziuni anormale ale pielii, se amesteca ulei de tamaie, ulei din seminte de zmeura si ulei din arbore de ceai, apoi se aplica in zona afectata de trei ori pe zi.

Studii si cercetari stiintifice despre uleiul din arbore de ceai

Uleiurile esentiale volatile din arborele de ceai (Melaleuca alternifolia) au fost studiate in special pentru actiunile lor antiseptice si antiinflamatorii. Specia Melaleuca apartine familiei Myrtaceae si contine aproximativ 230 de specii de plante, aproape toate originare din Australia. Un raport din 2006 publicat de "Scoala de Stiinte Biomedicale si de Chimie" a Universitatii din Vestul Australiei a declarat ca principalele ingrediente active responsabile de abilitatea sa de a reduce bacteriile daunatoare sunt o serie de hidrocarburi, din care fac parte terpene, mono terpene si sescviterpene.

Dupa ce au analizat peste 800 de mostre de arbore de ceai, cercetatorii au observat peste 100 de compusi chimici diferiti si o gama variata de concentratii. Aceste hidrocarburi volatile sunt considerate aromatice si sunt capabile sa traverseze aerul, porii pielii si membranele mucoasei.

Un studiu publicat in "Revista Medicala Britanica" a descoperit ca uleiul esential din arbore de ceai este “un puternic dezinfectant, este bland si nu este otravitor ” pentru corp. In mod uimitor, in 1923, dr. A.R. Penfold a descoperit ca uleiul din arbore de ceai este de 12 ori mai eficient pentru vindecarea infectiilor decat un antiseptic obisnuit (acidul carbolic) de la acea vreme. De aceea, intre anii 1930 – 1940, uleiul din arbore de ceai a devenit un cunoscut antiseptic pentru soldatii australieni participanti in Al Doilea Razboi Mondial, care aveau uleiul in trusele de prim ajutor.

Unul dintre cele mai incredibile studii efectuate recent asupra uleiului de arbore de ceai a analizat abilitatea acestuia de a combate cancerul de piele. Intr-un studiu publicat in "Revista Stiintelor Dermatologice", uleiul din arbore de ceai a dovedit ca poate reduce rapid tumorile canceroase si poate mari imunitatea.

Retete cu ulei din arbore de ceai

Uleiul din arbore de ceai mai poate fi folosit in in urmatoarele feluri:

  • Difuzat in aer: Uleiul din arbore de ceai se poate difuza in aer cu ajutorul unui difuzor de ulei. Se poate si inhala direct prin inspirarea aromei deasupra sticlei deschise sau aplicandu-l in cantitati mici pe piele si pe haine si inspirandu-l ca pe un parfum.
  • Cutanat: Inainte de aplicarea pe piele, uleiul din arbore de ceai trebuie intotdeauna diluat cu un alt ulei purtator, cum ar fi uleiul de cocos, intr-o proportie de 1:1. La fel ca uleiul din arbore de ceai, si uleiul de cocos are o lista lunga de beneficii pentru piele si imunitatea, de aceea acestea doua fac o combinatie atat de reusita.
  • NU este pentru UZ INTERN: Conform "Centrului National de Otravuri" din SUA, uleiul din arbore de ceai este otravitor daca este ingerat. Uleiul din arbore de ceai NU trebuie luat pe cale orala sub nicio forma, chiar daca unele utilizari traditionale il recomanda pentru mirosul urat al gurii, dureri de dinti si ulcere bucale. Daca folosesti uleiul din arbore de ceai pentru gura, scuipa uleiul pentru a preveni orice alt efect potential nociv cum ar fi problemele digestive, iritatii cutanate sau ameteala.

Intotdeauna verifica uleiul cumparat sa fie 100% pur si verifica denumirea stiintifica de pe eticheta (Melaleuca alternifolia). Ideal ar fi ca uleiul folosit sa fie de uz terapeutic si organic, ceea ce garanteaza faptul ca a fost testat si ca indeplineste toate conditiile, pe langa faptul ca nu contine toxine chimice, agenti de ingrosare si solventi. Compozitia uleiurilor din arbore de ceai comercializate este reglementata conform unui standard international “Ulei de Melaleuca—tip terpinen-4-ol,” care stabileste standardele minime si maxime de 14 compusi activi ai uleiului. Sase varietati comune, sau chemo tipuri, de M. alternifolia sunt vandute de regula ca ulei din arbore de ceai, dar pana in prezent nu s-au descoperit diferente semnificative intre acestea cu privire la eficienta sau bioactivitate lor, asa ca oricare dintre ele este o alegere buna.

Lumina, caldura, umiditatea si expunerea la aer pot afecta stabilitatea uleiurilor esentiale, de aceea uleiul din arbore de ceai trebuie pastrat intr-un loc intunecos, rece si uscat si preferabil intr-un recipient de sticla.

Solutie de curatat cu lamaie si melaleuca

Majoritatea produselor casnice de curatat contin arome si chimicale daunatoare. Solutia de curatat de mai jos este la fel de eficienta ca produsele din comert, datorita proprietatilor antimicrobiene ale uleiului din arbore de ceai. Contine doar 4 ingrediente, este usor de facut si rapid si are o aroma placuta si naturala.

Timp de preparare: 2 minute

Portii: 30-90

INGREDIENTE:

  • 240 ml apa
  • 120 ml otet alb distilat
  • 15 picaturi ulei din arbore de ceai
  • 15 picaturi ulei esential de lamaie
  • Recipient din sticla cu atomizor

MOD DE PREPARARE:

  1. Se pun in sticla toate ingredientele de mai sus. Inchide sticla si amesteca bine.
  2. Agita bine inainte de fiecare utilizare.

Observatie: Uleiurile esentiale citrice sunt foarte concentrate si bogate in proprietati acidice sanatoase! Din acest motiv, este bine sa depozitezi solutia de curatat intr-un recipient de sticla, pentru a nu deteriora plasticul.

Efectele secundare ale uleiului din arbore de ceai

Arborele de ceai este considerat in general sigur si nu produce efecte secundare. Insa pentru persoanele cu piele sensibila, pot aparea reactii. La utilizarea uleiului, trebuie evitat contactul cu ochii, lentilele de contact, nasul si partile sensibile ale pielii. Acest ulei esential are o aroma puternica de camfor, urmata de o senzatie puternica de menta, ceea ce poate da o usoara senzatie de arsura pe piele daca se aplica prea mult.

Folosit in produse pentru piele, in concentratii de 5% si 10%, de obicei nu provoaca reactii alergice sau iritatii, insa in concentrate mai mari poate provoca dermatite. In 1999, uleiul din arbore de ceai a fost inclus de "Grupul de Dermatita de Contact" din America de Nord intr-un tabel de testari si rezultatele au aratat ca 1.4% dintre pacienti au manifestat reactii la uleiul din arbore de ceai. Se recomanda efectuarea unui test pe piele inainte de utilizarea uleiului, pentru a preveni orice reactie negativa.

Sursa utilizata: https://draxe.com/tea-tree-oil-uses-benefits/

Like Share Share Tweet1718 vizualizari
loading...
loading...

Postat in categoria Invatam impreuna

Etichete: anti-cancer, antibacterian, antimicrobiana, beneficii, utilizari, ulei din arbore de ceai, antifungic,

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

11 moduri de a stimula producţia de serotonină din creier (în mod natural)

11 moduri de a stimula producţia de serotonină din creier (în mod natural)

Eşti supărat şi stresat? Iată câteva metode simple care te pot ajuta să te calmezi singur

Eşti supărat şi stresat? Iată câteva metode simple care te pot ajuta să te calmezi singur

Un truc simplu prin care sa scapi rapid de anxietate

Un truc simplu prin care sa scapi rapid de anxietate

O metodă surprinzător de simplă de a-ţi distrage atenţia de la griji

O metodă surprinzător de simplă de a-ţi distrage atenţia de la griji

Iată de ce sfecla nu ar trebui să-ţi lipsească din alimentaţie

Iată de ce sfecla nu ar trebui să-ţi lipsească din alimentaţie

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE