Fie ca este vorba de o masa copioasa sau de o reactie naturala a corpului, balonarea nu poate fi ignorata, indiferent care sunt cauzele ei. Uneori nici nu este nevoie de o masa copioasa. Studiile arata ca 1 din 5 occidentali sufera regulat de balonare si, desi poate parea ciudat, chiar si cainii sufera de balonare, nu doar oamenii. Pe lânga alimentatie, balonarea mai poate fi cauzata si de stres, griji dar si de sindromul premenstrual, in cazul femeilor.
Dar când vine vorba de mâncare, nu doar cantitatea conteaza, ci si calitatea, pentru ca balonarea este in mare parte cauzata de ceea ce mancam. Daca nu se trateaza, aceasta poate duce la disconfort si o umflare inestetica si chiar dureroasa a abdomenului.
Exista medicamente care se pot lua, cu sau fara reteta, insa, inainte de a apela la medicamente, de ce sa nu incerci câteva remedii naturale?
Iata 5 dintre cele mai simple solutii pe care le poti folosi pentru a preveni sau elimina balonarea:
1. Fii atent cum manânci
Asa cum s-a mentionat anterior si cum probabil stii deja, balonarea are legatura directa cu ceea ce consumi. Iata câteva lucruri de evitat pentru a elimina balonarea in mod natural:
- Nu exagera niciodata cu mâncatul. Este unul dintre cele mai daunatoare lucruri pentru corp si nu afecteaza doar stomacul si intestinele, ci pune presiune si pe restul organelor, care pot suferi pe termen lung.
- Evita mâncarurile grele, mai ales pe cele cu multe grasimi. Acestea te pot face sa te simti prea plin in mod inutil si va lua mai mult timp sa fie digerate, ceea ce va duce, inevitabil, la balonare, dureri de cap, senzatie de somnolenta, dureri de stomac si indigestie.
- Nu te grabi cand mananci. Manânca incet si mesteca bine mâncarea, pentru a nu obosi prea tare stomacul. Acest lucru va preveni si mâncatul excesiv, pentru ca semnalele de satietate trimise de stomac catre creier apar cam in 20 de minute, de aceea o masa ar trebui sa tina ceva mai mult de atât.
- Nu consuma fructe imediat dupa masa. Procesul digestiv este deja in plina desfasurare si va transforma fructele in acid, care va duce la aparitia gazelor.
- Nu consuma bauturi reci in timpul mesei, nici chiar pe timpul verii. Bauturile la temperatura camerei sunt cele mai indicate in timpul mesei.
- Redu consumul de sare, pentru ca aceasta cauzeaza retentie de apa.
- Nu consuma niciodata alimente supra-procesate, pentru ca acestea sunt bogate in grasimi, zahar si sare.
- Evita sa bei orice fel de lichide 30 de minute dupa masa. Lichidele ingerate vor dilua sucurile gastrice din stomac care descompun mâncarea si vor incetini digestia. Cu cât procesul se va defasura mai incet, cu atât vor aparea mai multe gaze.
- Iata cateva alimente mai greu de digerat si care este bine sa fie evitate pentru a preveni balonarea: untul, sosurile grele, citricele, zaharul artificial din produsele fara zahar, fasolea, varza, bauturile carbogazoase, produsele de patiserie, bomboanele, alimentele condimentate si lactatele. Ideea nu este sa fie eliminate complet, pentru ca unele sunt chiar foarte sanatoase, dar sa fie reduse.
2. Evita obiceiurile proaste
O alta metoda foarte buna prin care se poate reduce balonarea este eliminarea unor obiceiuri zilnice care pot umple stomacul de prea mult aer. In mod normal, singurele guri de aer care ar trebui sa ajunga in stomac sunt cele pe care le inghitim odata cu mancarea. Iata cateva obiceiuri nesanatoase care ne fac sa inghitim mai mult aer decat ar trebui si care favorizeaza balonarea.
- Utilizarea paielor pentru bauturi;
- Mestecatul excesiv de guma;
- Consumul regulat de bauturi carbogazoase;
- Consumul de acadele si bomboane;
- Exercitii de respiratie si meditatie facute incorect sau in exces;
- Vorbitul prea rapid sau prea zgomotos;
- Respiratia pe gura;
- Fumatul, care cauzeaza tot felul de probleme si care, recent, a fost asociat si cu balonarea.
3. Alimente care reduc in mod natural balonarea
Daca ai incercat toate remediile de mai sus si nu au functionat inca sau nu ai reusit inca sa le incerci, inseamna ca motivul pentru care suferi de balonare este unul mai profund. Iata o lista cu remediile care pot ameliora balonarea dupa masa. Din fericire, multe dintre ele fac parte din dieta noastra zilnica, sunt naturale, gustoase si este posibil sa le ai deja in camara.
- Usturoiul a dovedit in cateva studii ca stimuleaza digestia, ceea ce inseamna ca va ajuta stomacul si sistemul digestiv sa descompuna alimentele. Este, de asemenea, un cunoscut antibacterian, antifungic si antiviral.
- Pepenele, având in vedere ca este alcatuit din 92% apa, este o metoda perfecta pentru a elimina balonarea. Pepenele elimina una dintre principalele cauze care duc la aparitia gazelor si a balonarii, adica sarea. Singura - si cea mai importanta conditie - este sa fie consumat singur, altfel, in loc sa rezolve problema, o va agrava.
- Ananasul contine o enzima numita bromelaina, care descompune proteinele. Acest lucru inseamna ca ananasul promoveaza digestia si ajuta corpul cu balonarea.
- Iaurtul a selectat bacteriile bune care, impreuna cu bacteriile naturale prezente in stomac si intestine, vor crea o armata care sa combata alimentele greu de digerat si sa elimine substantele chimice, zaharul si sarea din organism.
- Ceaiul este un tratament vechi de cand lumea, folosit pentru tot felul de afectiuni, inclusiv balonarea. Cand te simti balonat si plin de gaze, bea un ceai cald de ghimbir, menta sau fenicul. Aceste plante se pot lua si sub forma de suplimente, dar ar fi bine sa fie consultat medicul in prealabil.
- Unele condimente Unele condimente ajuta la digestie si pot reduce balonarea. Se poate dilua cate un varf de cutit de ghimbir ras, chimen macinat sau piper rasnit intr-un pahar de apa si se bea.
4. Sportul amelioreaza durerea si elimina gazele
O alta metoda prin care se pot elimina balonarea, gazele si durerile cauzate de acestea, sunt exercitiile fizice usoare. Având in vedere ca acestea trebuie facute dupa masa, nu poate fi vorba de alergat sau inot, ci de cateva miscari usoare, cum ar fi acestea:
- Intinde-te pe partea stanga si respira profund. Stomacul este inclinat in partea stanga a corpului, de aceea aceasta pozitie va face ca toate sucurile gastrice si acidul sa se concentreze intr-un loc si sa descompuna alimentele consumate prea rapid.
- Incearca sa respiri adanc timp de 5 minute, pe nas, nu pe gura, pentru a forta stomacul sa-si inceapa munca si pentru a relaxa ceilalti muschi.
- Fa o plimbare mai rapida timp de 30 de minute. Poti face chiar si cateva sarituri sau rasuciri, daca te simti in stare. Acest lucru va stimula circulatia sangelui. Inima va bate mai puternic si gazele vor fi eliminate mai usor. Daca simti, insa, ca exercitiile sunt mai greu de efectuat decat de obicei sau iti vine sa regurgitezi, mai bine te opresti si adopti pozitia intinsa pe partea stanga, asa cum a fost descrisa mai sus.
- Printre sfaturile utile care pot contribui la reducerea balonarii si a constipatiei se numara si cateva posturi de yoga, care pot fi incercate chiar si de cei care nu fac yoga in mod regulat. Acestea sunt postura copilului, postura de eliberare a aerului, supta vajrasana si paunul. Se pot gasi informatii, imagini si tutoriale online cu privire la aceste posturi.
5. Aromoterapia
O metoda foarte placuta si usoara pentru ameliorarea balonarii si chiar a constipatiei este aromoterapia. Aceasta se adreseaza mai ales acelei balonari cauzate de o combinatie de alimente nepotrivite, stres si griji. Cele mai bune uleiuri care se pot arde in acest scop sunt cele de portocala, trandafir, scortisoara si busuioc. Acestea sunt utile si pentru sindromul premenstrual, care poate, de asemenea, sa includa balonare sau dureri la nivelul abdomenului inferior, in special peste noapte, când corpul este in repaus.
Aceste uleiuri se pot folosi singure sau combinate pentru efecte optime. De asemenea, se pot achizitiona uleiurile deja amestecate, destinate special anumitor afectiuni.
Aceste sfaturi sunt foarte eficiente pentru balonare, constipatie si dureri cauzate de gaze. Pot fi incercate pe rând, pentru a vedea care sunt cele mai eficiente.
Nu va lasati descurajati daca nu au efect din prima incercare. Fiecare om are un corp unic si fiecare corp poate raspunde diferit.