Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Beneficiile pentru sanatate ale ananasului

Beneficiile pentru sanatate ale ananasului

Considerat al doilea in topul preferintelor occidentalilor pentru fructele exotice, imediat dupa banana, ananasul este un fruct cu totul unic. Planta este rezistenta la seceta si poate creste pana la o inaltime de 152 -243 cm si produce fructe cu o c

Considerat al doilea in topul preferintelor occidentalilor pentru fructele exotice, imediat dupa banana, ananasul este un fruct cu totul unic. Planta, rezistenta la seceta, poate atinge o inaltime de 152 -243 cm si produce fructe cu o coaja dura si solzoasa, care ajung la dimensiuni de aproximativ 30 de cm. Un ananas poate cantari pana la 3.5 kg. Ananasul este dulce si acid in acelasi timp si are o textura consistenta, data de pectina sub forma de fibre.

Nativ din Paraguai, ananasul (“pineapple” in engleza) si-a primit numele de la cuvantul "piña" din spaniola, care inseamna “con de pin”. Ananasul nu este, de fapt, un singur fruct, ci un conglomerat de 100-200 de fructe mici lipite la un loc. Indienii au raspandit cultivarea ananasului si in zonele de nord ale Americii, unde a fost descoperit de aceiasi exploratori care au pus stapanire de cele doua Americi in 1492.

Fructul a devenit preferatul navigatorilor fiind o sursa consistenta de hrana si o buna protectie impotriva unei boli care reprezenta teama oricarui marinar: scorbutul. In prezent, productia cea mai mare de ananas vine din Asia de Sud-Est, Thailanda fiind principalul producator.

Ananasul se poate consuma ca atare sau in diverse retete: salate de fructe, mancaruri rapide la tigaie si salsa, printre multe altele. Pentru a fi consumat, ananasul se decupeaza in partea de sus si de jos, apoi se aseaza pe o suprafata plana si de curata de coaja, de sus in jos, de jur imprejur. La final, se taie dupa dorinta, in rondele, bucati, felii.

Cand se alege ananasul, se tine cont de greutatea fructului – cu cat e mai greu, cu atat e mai copt. Procesul de coacere se opreste cand ananasul este cules, iar mirosul fructului trebuie sa fie unul aromat, nu fermentat sau ranced. Desi unii oameni considera ca ananasul trebuie consumat imediat pentru a profita de proprietatile sale nutritive, studii recente arata ca, daca este pastrat la frigider dupa ce a fost curatat si taiat, ananasul poate fi consumat si in decurs de noua zile fara sa-si piarda prea mult din fitonutrientii fenolici.

Beneficiile pentru sanatate ale ananasului

Dintre toate vitaminele si mineralele pe care le contine ananasul, vitamina C este in cantitatea cea mai mare, cu 131% din doza zilnica recomandata. Vitamina C previne tusea, raceala si simptomele de gripa din sezonul rece. Un antioxidant natural, vitamina C este necesara si in sintetizarea colagenului, principala proteina structurala din corp folosita pentru vase de sange sanatoase, organe, piele, tesuturi, absorbtia metalelor grele si oase rezistente.

Ca valoare nutritiva, ananasul proaspat nu difera prea mult de cel la conserva, exceptie facand vitamina C, care se reduce de la 131 % cat este in fructul proaspat, la 32% la fructul conservat. O cana de ananas proaspat are in jur de 165 de grame, in timp ce aceeasi cantitate de ananas de la conserva contine 246 de grame.

Ananasul furnizeaza trei sferturi din manganul necesar pentru o zi, intr-o singura portie, ceea ce alimenteaza fascinanta enzima superoxid dismutaza, care distruge radicalii liberi. Ananasul mai contine folat, tiamina, biotina, piridoxina, riboflavina si minerale precum cuprul si potasiul, acesta din urma oferind tot ce este nevoie pentru celule sanatoase, echilibrul lichidelor, un ritm cardiac stabil si o tensiune normala. Vitamina A si beta-carotenii furnizeaza antioxidanti pentru sistemul imunitar si protectia ochilor.

O enzima numita bromelaina are capacitatea sa descompuna proteina in substante mai simple pentru a face disponibile peptidele si amino acizii necesari pentru digestie. Studiile arata ca, datorita bromelainei, consumul de ananas poate reduce inflamatia artritica, indigestia, coagularea sangelui, ranirea si bacteriile daunatoare – chiar si cancerul si parazitii.

Cu toate acestea, ananasul trebuie consumat in moderatie din cauza continutului de fructoza, care poate fi daunator sanatatii in cantitati excesive.

Studii despre ananas

Bromelaina, obtinuta din ananas, poseda puternici compusi anticancer. Numeroase studii au fost desfasurate, insa unul, in special, a aratat ca celulele de cancer expuse la bromelaina au manifestat o crestere incetinita, au inceput sa se descompuna si apoi au murit. Intr-un studiu despre cancerul la san, bromelaina oferita participantilor la studiu in concentratii progresive in decurs de 24 de ore a avut ca efect o diminuare a cancerului. 

Un alt studiu a analizat capacitatile antiinflamatorii ale bromelainei din extractele de ananas. Cercetarile stiintifice au aratat o activitate puternic antiinflamatorie la bolile alergice cauzate de alergenii din aer. Cercetatorii au concluzionat ca bromelaina ar putea fi un tratament eficient pentru astm, indiferent de cauza acestuia, genetica, alergica, infectioasa, alimentara sau din mediu. 

Cum se taie un ananas

Multi se simt intimidati de ananasul intreg si nu stiu cum sa decupeze acest fruct cu aspect atat de exotic. Care este metoda cea mai simple si sigura de a taia un ananas?

  1. Se inlatura varful cu ajutorul unui cutit ascutit. Aveti grija la varfurile ascutite ale frunzelor.
  2. Se decupeaza partea de jos a ananasului – acest lucru il va face sa stea drept.
  3. Se tine ananasul in picioare, cu partea de jos sprijinita de tocator si se decupeaza coaja, taiand de sus in jos, atat coaja cat si tepii din interior. Se curata toata coaja de jur imprejur, pana cand ramane toata pulpa curata.
  4. Odata inlaturata coaja, se poata felia ananasul.  

Pentru a felia ananasul rondele, se taie pe orizontala. Cu ajutorul unui cutit mai mic se decupeaza miezul.

Pentru a felia ananasul in bucati, se feliaza pe lung, de jur imprejurul miezului, cat de gros se doreste. Se mai taie o data pe lung, apoi se taie cubulete.

Aceasta tehnica functioneaza foarte bine pentru persoanele cu putin experienta in bucatarie sau cei care nu stiu cum sa curete un ananas intreg, insa dezavantajul este ca, odata cu coaja, se vor curata si bucati destul de mari de pulpa, care se vor pierde.

Daca ai suficient timp la dispozitie si ceva indemanare cu cutitul, iata o alta metoda de a curata ananasul, recomandata de site-ul Serious Eats:

1. Pasii 1 si 2 raman valabili ca la tehnica anterioara, se curata varful si de decupeaza partea de jos a ananasului.

2. Se tine ananasul drept, pe tocator si se curata coaja de jur imprejur. Dar nu se curata bucati mari, insa – ci se inlatura doar atat cat sa nu ramana coaja de culoare verde inchis sau maro deschis. Nu are importanta ca raman “ochii” pe pulpa – acestia vor fi inlaturati ulterior.

3.Vei observa ca "ochii" formeaza un model distinct de linii paralele care traverseaza fructul in diagonala. Se decupeaza cu atentie ochii de-a lungul acestor linii. Se incepe plasand cutitul in ananas, de-a lungul liniilor si intr-un unghi care sa permita cutitului sa alunece pe dedesubt. Se va evita taierea in profunzime si inlaturarea prea multor ochi in acelasi timp. 

4. Se taie de-o parte si de alta a ochilor, decupand felii. Se repeta operatia, mergand de-a lungul ananasului si inlaturand liniile cu ochi.

5. Dupa ce toti ochii au fost inlaturati, se poate taia ananasul dupa dorinta: in rondele, felii, jumatati, sferturi sau cuburi.

Curiozitati despre ananas

Iti poti creste propriul ananas in gradina daca tai varful unui ananas, il usuci timp de 2-3 zile, apoi il plantezi. Desi planta de ananas poate produce fructe timp de 50 de ani, dureaza doi ani pana va da primul fruct.

Rezumat

Ananasul este sanatos pentru oricine, indiferent de varsta. Adultii profita de nutrientii din ananas pentru a-si intari oasele, iar copiii pentru o buna dezvoltare a acestora, acesta fiind doar unul dintre multiplele beneficii ale acestui fruct tropical.

Un conglomerat de fructe adapostite intr-o carcasa dura si solzoasa, cu un varf verde compus din mai multi spini asezati in forma de fantana arteziana, ananasul contine o doza sanatoasa de vitamina C, utila in combaterea infectiilor si un bun sintetizator de colagen, precum si mangan, ce contine enzima superoxid dismutaza. Bromelaina din ananas este o enzima unica cu capacitate de combatere a cancerului care descompune alimentele, astfel incat nutrientii sa poata fi mai usor asimilati de corp.

Sursa utilizata: http://foodfacts.mercola.com/pineapple.html

#ananas #anticancer #antiinflamator #beneficii sanatate #Bromelaina #vitamina C

Ce au mai parcurs alti cititori...

Suc din turmeric pentru imunitate
Beneficiile pentru sanatate ale visinelor
Sucul de ananas este cu 500% mai eficient decât siropul de tuse.Iată de ce.
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101