Dacă ai fi deschis cu mine acest subiect mai devreme de acum 2-3 ani, cel mai probabil aș fi spus ceva de genul “nu voi sta niciodată să îmi cântăresc proteinele sau să-mi calculez ce și cât mănânc”.
Ceea ce nu pot spune că fac azi, însă am acceptat să fiu deschisă experimentelor și “testării pe propria piele”.
Cred și susțin mult ideea că, dacă ne-am asculta corpul și l-am simți, el ne-ar spune exact ce îi trebuie și când, cum și cât are nevoie; însă datorită vieții cotidiene în care trăim, ceva ne-a îndepărtat de această “conexiune organism-sine”.
Cu siguranță putem restabili asta însă cu mult exercițiu, deschidere și răbdare.
Cum spuneam, nu mi-am măsurat sau cântărit vreodată mâncarea și nici nu am ținut vreo dietă (am facut detox, am ținut post și am calculat 1 săptămâna cantitatea de proteine pe care o iau într-o zi) însă un mesaj mi-a stârnit atenția: “Nu da vina pe genetică, lipsa de vitamine sau minerale când nu te simți foarte sănătos; înainte verifică dacă îți iei necesarul de proteină zilnică”.
Așa că am acceptat să dau mai multă atenție acestui subiect și într-adevăr: nu consumăm nici măcar un sfert din necesarul proteic zilnic și cu greu, fiind atentă la asta, abia ajungeam la jumătate din cantitate. (asta nu datorită alimentației vegane).
Spre exemplu eu, la o greutate de 55 de kg, am nevoie de 83g proteine pe zi. Specialiștii recomandă 2g de proteină pe 1kg de corp fără grăsime corporală însă dacă ești vegan, ar trebui să consumi chiar ceva mai mult (2.2 – 2.3g/kg) căci este o altfel de absorbție a proteinelor în organism.
Drept urmare, am început să fiu mai atentă la ingredientele care conțin cât mai multă proteină vegetală; am consumat mai multe alimente proteice ca: soia, edamame, arahide, seminte de canepa, linte, broccoli, spanac, însă cu toate astea, făcând și sport, până nu am accesat și izolatul proteic, nu am putut ajunge, ușor, la cantitatea necesară de proteine/zi.
Vin în ajutorul acestui subiect cu următoarea idee: mai jos, regăsești un meniu super proteic de genul: “ce mănânc într-o zi; cu mențiunea că zilnic, in special cand fac sport, consum un shake proteic pe lângă restul meselor (este și exemplul de shake în meniu).
Shake cu mix din proteină de plante (1 porție):
- 1 plic Plant Protein Your Super
- ½ conservă lapte de cocos bio
- 1 banană
- 1 praf de scorțișoară
- 2-3 nuci, pentru textură
- ½ linguriță sirop de arțar
Preparare: pui totul într-un blender și mixezi, treptat, pana se amestecă totul; pentru o textură crunchie poți pune nucile la final, zdrobite doar între degete.
Terci cu spirulină și semințe de cânepă (1 porție):
- 4-5 linguri de ovăz integral, fin
- 1 cănită lapte de soia, neindulcit
- 1 lingură de miere cu coacăze negre Magic Glow
- 1 lingură de semințe de cânepă
- 1 lingură de pudră de spirulină
- 3 căpșune, tăiate felii
- 3 frunze de mentă, rupte bucățele
Preparare: Vara prefer sa las ovazul în lapte, peste noapte, in frigider (pentru a se hidrata și a fi mai fresh); iarna prefer sa îl fac pe loc, cu lapte incălzit.
Orice variantă alegi, adaugi restul ingredientelor, amesteci și obții un super mic dejun plin de proteine!
Curry cu unt de arahide (2 porții):
- 1 cutie tofu, simplu, tăiat cubulețe
- 1 lingură sos soia
- 1 linguriță condiment garam masala
- ⅓ lingurită turmeric
- ½ lingurită boia
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
- 1 ceapă mică, tocată marunt
- 1 bucățică de ghimbir, dat pe răzătoare
- ⅓ ardei iute, tocat mărunt
- 1 morcov mic, tăiat mărunt
- 1 cană de supă de legume
- 3 lingurițe unt de arahide
- ½ conservă lapte de cocos bio
- 1 mână mazăre, congelată
- 1 mână porumb, congelat
- ⅓ ardei kapia, tăiat felii subțiri
- 3 linguri ulei de cocos
Preparare: Într-un bol punem tofu “la marinat” cu soia, garam masala, turmeric și boia.
Între timp, într-o tigaie înaltă punem uleiul la încins, adăugăm ceapa, usturoiul și ghimbirul, amestecăm bine-bine și venim cu restul legumelor (ardeiul iute, morcovul si kapia); amestecăm iar și punem capacul.
Până ce acestea se pătrund, într-un vas omogenizam untul de arahide și laptele de cocos pâna se transformă într-un sos (putem adăuga și un praf de sare).
Apoi adăugăm acest sos, amestecăm bine și punem supa de legume, după care punem și mazărea și porumbul.
Lăsăm să se pătrundă.
Tofu - pentru o extra textura putem să-l tragem direct în tigaie și să îl punem la servire, peste preparat; sau îl adăugăm în același timp cu legumele, pentru a se rumeni oleacă.
După 15-20 minute după ce s-au pătruns legumele, dregem gustul de sare și piper și asta-i tot!
Are un gust super bun cu puțin patrunjel proaspăt peste și cateva picături de zeamă de lime!
Supă cremă de sfeclă roșie și linte (2 porții):
- 2 mâini de linte roșie
- 1 sfeclă mică, tăiată cuburi
- 1 cartof, tăiat cuburi
- 1 ceapă
- 1 roșie
- 1 bucățică de ghimbir
- 1 cățel de usturoi
- 4 bucăți de varză de bruxelles
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță de legume deshidratate
- sare și piper după gust
Preparare: Într-o oală cu apă fiartă, introducem legumele tăiate și le lăsăm la fiert; când acestea s-au fiert, oprim focul, pasăm totul cu un blender și cina este gata!
Pentru un gust mai intens, adaugă usturoiul și ghimbirul crude, la final, când pasezi supa.
Sper ca aceste informații și rețete să te inspire și să iți fie de folos în a fi mai prezenți la ceea ce consumăm!
Zi cu soare!
Articol scris de Raluca Nicolae - membru al comunității VVV
Hello, Raluca Nicolae aici :)! Ador natura atât de tare încât mi-am propus să o mâhnesc cât mai puțin. Cum? Prin a consuma și folosi cât mai puține elemente nocive; de aici și alimentația mea (aproape) vegană și rețetele de îngrijire personală și a locuinței făcute în casă.
Atât de mult încât am creat “Naturawl.ro”, proiectul meu de suflet unde împărtașesc fiecare rețetă tip DYI, rețete vegane și raw-vegane.
Unde mă găsești: