Multe studii arata ca lipsa de miscare mareste riscul de depresie. Practicarea unui sport mareste factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF – engl.), plasticitatea neuronala si favorizeaza formarea de noi sinapse. Miscarea regulata s-a dovedit ca duce la cresterea in volum a lobului spatio temporal si a celui parietal, centrii importanti de invatare, memorare si executie. De asemenea, sportul stimuleaza si productia de endorfine, dopamina, norepinefrina si serotonina.
Practicarea regulata a sportului este la fel de eficienta ca antidepresivele
Doua meta-analize si teste controlate au confirmat beneficiile practicarii regulate a sportului asupra starilor depresive. Atat exercitiile aerobice cat si exercitiile de forta sunt eficiente contra starilor depresive. Durata si frecventa optima a exercitiilor pentru a ajuta depresia inca nu au fost stabilite, insa cu siguranta trebuie sa tina cont de varsta si conditie fizica.
In cadrul unui studiu de 16 saptamani (pe 156 de subiecti), pacientii cu varste de peste 50 de ani au fost impartiti in trei grupuri: unul in care participantii au facut aerobic de trei ori pe saptamana, altul in care participantii au primit sertralina (Zoloft) (pana la 200 mg pe zi) si al treilea care au facut sport si au au primit si sertralina. Toti participantii au avut imbunatatiri in ceea ce priveste dispozitia, stima de sine si gandurile negative. Pacientii din grupul care a primit doar antidepresive au prezentat initial imbunatatiri mai rapide. Insa la grupul cu pacienti care au facut doar sport s-a inregistrat o rata de revenire a depresiei mult mai scazuta dupa 6 luni.
Sportul este la fel de eficient ca terapia comportamental-cognitiva
Efectele antidepresive ale joggingului sau ale mersului rapid sunt echivalente cu cele ale terapiei comportamental-cognitive si ale antidepresivelor folosite in depresia moderata.
Persoanele depresive care au facut sport in incaperi cu lumina mai puternica (2.500 - 4.000 lux) au raportat imbunatatiri mai mari in ceea ce priveste dispozitia si vitalitatea comparativ cu persoanele depresive care au facut sport in incaperi cu lumina normala (400 - 600 lux).
Sportul moderat si regulat reduce riscul de dementa
Obisnuinta de a face sport este asociata cu un risc mai redus de dementa de orice tip.
Peste 2000 de barbati in stare fizica buna, cu varste intre 71 si 93 de ani au fost tinuti sub observatie si supusi unor evaluari neurologice de rutina la intervale de doi ani incepand cu 1991. La finalul perioadei de studiu, barbatii care au parcurs mai putin de 650 de metri zilnic pe jos au prezentat un risc de doua ori mai mare de a fi diagnosticati cu dementa de orice tip comparativ cu barbatii care au mers pe jos cel putin 3.5 km pe zi.
Rezultatele Studiului privind Sanatatea Asistentilor Medicali, intocmit in baza unor sondaje bianuale transmise prin posta timp de peste 10 ani, au aratat ca femeile cu varste cuprinse intre 70 si 81 de ani care s-au implicat in activitati fizice viguroase au prezentat riscuri mult mai mici de a fi diagnosticate cu dementa decat femeile care au avut un stil de viata sedentar.
Sportul nu incetineste rata de declin cognitiv dupa instalarea dementei
Un studiu randomizat de mici dimensiuni a descoperit ca pacientii cu dementa moderata, ingrijiti la domiciliu, care au facut sport zilnic si-au redus nivelul de depresie, insa nu si-au imbunatatit functia cognitiva, ceea ce sugereaza ca sportul nu incetineste declinul cognitiv odata ce dementa este instalata.
Sportul regulat reduce simptomele de anxietate
Miscarea de 20-30 de minute pe zi reduce semnificativ simptomele de anxietate generalizata. Un studiu de prospectie de 10 saptamani, despre sport, facut pe persoane diagnosticate cu tulburari de panica, a aratat ca mersul pe jos sau joggingul regulat a redus severitatea si frecventa atacurilor de panica.
Alcoolicii raporteaza o stare de sanatate mult mai buna dupa implicarea intr-o activitate fizica regulata
Intr-un studiu de mici dimensiuni despre alcoolicii care au facut regulat miscare in timp ce se aflau in spital pentru detoxifiere acuta, participantii au raportat imbunatatiri semnificative ale dispozitiei si ale starii generale de sanatate. Alcoolicii abstinenti care s-au inscris in programele de recuperare dupa iesirea din spital au raportat imbunatatiri ale dispozitiei in urma exercitiilor de forta sau aerobice.
Sportul regulat imbunatateste calitatea somnului in cazul varstincilor
O analiza sistematica a mai multor studii privind legatura dintre sport si somn la varstnici a concluzionat ca sportul a imbunatatit calitatea somnului si a vietii participantilor.
Sursa utilizata: https://www.psychologytoday.com/blog/integrative-mental-health-care/201712/exercise-depression-dementia-and-anxiety