Oamenii fac sport din diferite motive. Indiferent ca o fac pentru a avea mai multa energie, cresterea masei musculare, un aspect mai atragator, obtinerea unei siluete armonioase sau pur si simplu pentru a reduce riscul anumitor boli, nu exista nicio indoiala ca sportul afecteaza modul in care corpul arata si functioneaza.
Nu multi dintre noi, insa, sunt constienti de modul in care sportul ne afecteaza abilitatea de a gandi, a simti si a actiona. Beneficiile psihologice si emotionale dobandite in urma sportului sunt la fel de variate ca si cele de natura fizica.
Iata cateva avantaje mentale pe care le poti obtine cand faci sport in mod regulat.
Esti mai putin stresat.
Daca nu poti elimina stresul din viata ta, cel putin il poti suporta mai bine. Dupa cum arata Asociatia Americana de Psihologie, sportul are un impact pozitiv asupra substantelor chimice din creier implicate in reactia la stres, ajutand corpul sa gestioneze mai bine situatiile stresante atat de natura fizica cat si psihica. Cand sistemul cardiovascular functioneaza impreuna cu sistemul nervos si sistemul muscular,corpul reactioneaza in mod natural mai eficient in conditii de stres.
Suferi mai putin din cauza anxietatii sau a depresiei.
Desi gradele de anxietate si depresie variaza, cei care sufera de oricare dintre aceste afectiuni ar trebui sa ia in considerare activitatea fizica. Cand faci miscare, creierul elibereaza substante care creaza o stare de bine, combat gandurile negative, reduc substantele chimice din sistemul imunitar ce pot agrava starea de depresie si au un efect calmant prin cresterea temperaturii corpului. In plus, orice fel de activitate fizica moderata ajuta corpul sa produca endorfine, hormonii bucuriei. Studiile au demonstrat ca in anumite cazuri, exercitiile fizice pot fi la fel de eficiente precum medicamentele antidepresive in tratarea unor forme de depresie.
Incetinesti procesul de imbatranire a creierului si iti imbunatatesti memoria.
Pe masura ce inaintam in varsta, abilitatile cognitive incep sa se deterioreze, insa indicatorii stilului de viata si ai sanatatii influenteaza ritmul cu care acest lucru se intampla. Intr-un studiu, cercetatorii au analizat nivelul de cognitie, fluxul sanguin cerebral in stare de repaus si rezistenta cardiovasculara a unui grup de adulti cu varste cuprinse intre 57-75 ani inainte, in mijlocul si dupa efectuarea unui program de exercitii aerobice de 12 saptamani. Au descoperit ca exercitiile fizice au contribuit la imbunatatirea memoriei, a sanatatii creierului si a rezistentei fizice a participantilor.
Iti imbunatatesti capacitatea ta de gandire si de luare a deciziilor.
Toti cei care doresc sa-si optimizeze capacitatea intelectuala si productivitatea stiu cat este de important sa evite sedentarismul. Un studiu care a monitorizat activitatea soarecilor a descoperit ca un nivel crescut de activitate cardiovasculara poate produce mai multe celule. Un alt studiu a descoperit ca exercitiile intense duc la un nivel marit de proteine in creier, denumit factor neurotrofic cerebral. Acest lucru este o veste buna pentru cei care vor sa-si mentina creierele sanatoase si in stare optima de functionare. Discursul de mai jos din cadrul unei prezentari TED vine sa intareasca aceasta idee:
Castigi incredere in fortele proprii.
Sa fim sinceri - sa faci sport poate fi greu. Este o provocare atat din punct de vedere fizic, cat si mental sa faci un lucru in mod constant in special atunci cand nu ai chef. Dar dezvoltarea unui obicei bun si sanatos duce la cresterea increderii in sine si obtinerea de rezultate, care pot avea un impact important asupra nivelului de optimism. Si aceasta fara sa luam in considerare ca vezi si simti modificari fizice in propriul corp.
Esti mai prezent
S-a mentionat deja anterior ca sportul reduce anxietatea, insa trebuie mentionat inca o data, in incheiere, ca ajuta la inlaturarea tuturor gandurilor negative. Pentru multi, sportul are efectul unei meditatii. Te face sa te concentrezi pe momentul prezent si asupra activitatii de la acel moment - simti muschii lucrand si inima pompand. Iar daca faci miscarea in aer liber, cu atat mai bine!
Cat de activ trebuie sa fii ca sa pot simti aceste beneficii?
Asociatia britanica Mental Health Foundation recomanda 30 de minute de activitate fizica moderata zilnic, o activitate care sa creasca pulsul semnificativ dar astfel incat sa nu ramai fara suflare si care sa te faca sa transpiri, dar nu in exces.
Sunt multe de spus despre corpul uman si cum a fost el menit sa se miste si e bine sa ne amintim de acest lucru ori de cate ori stam in fata biroului, la volanul masinii, ne intindem pe canapea si stam lipiti de telefoane. Am putea spune ca miscarea este o parte componenta esentiala a vietii noastre.
Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1470658/
http://www.mentalhealth.org.uk/help-information/mental-health-a-z/e/exercise-mental-health/