Endometrioza este una dintre cele mai comune probleme de sanatate cu care se confrunta femeile si este una din principalele cauze ale infertilitatii. Cât de comuna? Se estimeaza ca peste 176 de milioane de femei sufera in intreaga lume de simptome de endometrioza.
Daca suferi de dureri si disconfort in zona organelor reproducatoare, endometrioza ar putea fi motivul acestora. Vestea buna este ca exista remedii naturale pentru tratarea endometriozei.
Pentru ca sunt multe optiuni de tratament si fiecare femeie raspunde diferit la medicamente si suplimente, deseori este nevoie de o perioada de experimentare in alegerea tratamentului. Educatia este secretul – fiecare isi stie cel mai bine corpul, de aceea este bine sa cunosti adevaratele cauze ale acestei afectiuni si tratamentele naturale care pot fi folosite, inainte de a opta pentru o interventie chirurgicala mai drastica.
Ce este endometrioza?
Endometrioza este o conditie medicala in care un tesut, similar membranei interioare a uterului, creste in alte zone ale corpului. Sistemul reproducator feminin este alcatuit din vagin, uter, tuburi falopiene si ovare. In cadrul unui ciclu menstrual normal, ovarele produc hormoni, care transmit membranei uterului mesajul de a se ingrosa. Acesta este numit endometru – membrana mucoasa interna a uterului. Endometrul se dezvolta pregatindu-se sa primeasca ovulul fertilizat. Daca oul nu se fertilizeaza, are loc menstruatia sau eliminarea.
In cazul endometriozei, tesutul endometrului creste in afara uterului. Tesutul crescut in exterior continua sa reactioneze la hormoni ingrosandu-se si eliminand celulele endometriale la fiecare ciclu menstrual; dar, fiind in exteriorul uterului, nu poate trece prin vagin pentru a fi eliminat din corp. Acest lucru duce la aparitia inflamatiilor si a durerii. Apar aderente si tesuturi cicatrizante care se pot lipi de un organ sau de altul. Acest fenomen poate duce la astuparea tuburilor falopiene, un simptom periculos, care duce la infertilitate.
Un alt simptom ingrijorator al endometriozei este formarea endometrioamelor – chisturi inchise la culoare, rosu-maronii sau saculeti cu lichid pe ovare, ceea ce afecteaza fertilitatea. Endometrioza poate duce si la o sangerare neobisnuit de abundenta.
Se pare ca intre 40% si 60% dintre femeile care au cicluri lunare dureroase sufera de endometrioza, iar intre 20% si 30% dintre femeile care nu pot ramane insarcinate sufera de aceasta boala. Este, deci, important sa-ti cunosti corpul si sa stii care sunt simptomele cele mai comune ale endometriozei.
In prezent nu exista un remediu, insa exista tratamente care pot ameliora simptomele. Unele medicamente, cum ar fi terapia cu hormoni, pot mari riscul infertilitatii pe termen lung si riscul de cancer. Daca simptomele endometriozei sunt prea grave, sunt necesare interventii chirurgicale.
Din fericire, exista si remedii naturale pentru endometrioza, care pot fi folosite inainte de tratamentele cu hormoni sau de interventiile chirurgicale invazive.
Simptomele endometriozei
Având in vedere ca intre 2% si 50% dintre femei pot avea endometrioza “tacuta” – cu simptome usoare sau cu o lipsa totala de simptome – este importanta cunoasterea acestora. Tesutul endometrial poate sa creasca in afara uterului sau pe peretele tubului falopian.
Boala afecteaza deseori ovarele, “sacul lui Douglas” – situat intre uter si rect, la capatul intestinului – si tesutul conjunctiv din aceasta zona. Cand ovarele si tuburile falopiene sunt afectate, atunci femeile se confrunta cu probleme de fertilitate.
Simptome comune ale endometriozei:
- Cicluri menstruale dureroase (cunoscute si ca dismenoree) sau cicluri menstruale neregulate
- Act sexual dureros
- Durere accentuata in timpul tranzitului intestinal
- Durere accentuata in timpul urinarii
- Sângerari abundente
- Pierderi de sânge si sângerari intre ciclurile menstruale
- Digestie dureroasa
- Constipatie
- Greata
- Dureri lombare si abdominal cronice
- Dureri pelviene
- Infertilitate
- Dureri articulare
- Dureri nervoase
- Oboseala cronica
- Balonare
La multe femei, evolutia simptomelor de endometrioza sunt lente, are loc de-a lungul mai multor ani. La fiecare femeie durerea se poate manifesta diferit, de aceea diagnosticul este dificil de dat. Durerea incepe, de regula, la nivelul abdomenului inferior si se intensifica pe perioada ciclului menstrual la femei sau in timpul actului sexual. Cand durerea incepe sa devina mai acuta, se poate raspandi spre zona stomacului, spate si picioare – este deseori descrisa ca o durere de tipul crampelor.
Tratamente naturale pentru simptomele endometriozei
1. O dieta sanatoasa
Pentru a elimina simptomele endometriozei in mod natural trebuie inlaturate in primul rand alimentele care produc inflamatie in corp. Acestea includ lactatele, produsele procesate, zaharul rafinat, cafeina si carbohidratii. Se elimina aceste produse din alimentatie timp de trei saptamani, urmarindu-se reactiile corpului. Alcoolul, soia si alimentele bogate in estrogen trebuie si ele eliminate din alimentatia din cauza efectelor estrogenice.
Conform unui studiu de analiza publicat in Reproductive Biomedicine Online, femeile cu endometrioza par sa consume mai putine legume si acizi grasi cu Omega 3 si mai multa carne rosie, cafea si grasimi trans. Analizele alergologice pot fi si ele de folos pentru a identifica alimentele care pot produce inflamatii in corp.
Este important ca femeile care sufera de endometrioza sa urmeze o dieta antiinflamatorie. Un studiu publicat in 2004 in Human Reproduction a aratat ca exista o scadere semnificativa a riscului de dezvoltare a endometriozei la femeile care consuma legume verzi si fructe proaspete.
Acest lucru sugereaza ca urmatoarele alimentele antiinflamatorii sunt binevenite in alimentatie:
- Legume cu frunze verzi
- Telina
- Sfecla
- Broccoli
- Afine
- Somon
- Ananas
- Supa de oase
- Nuci
- Ulei de cocos
- Seminte de chia
- Seminte de in
- Turmeric
- Ghimbir
- Varza bok chow
Alimentele bogate in magneziu ajuta si ele la calmarea uterului si la reducerea durerii. Printre acestea se numara semintele de dovleac, semintele de floarea soarelui, fasolea neagra, fructele de avocado, migdale, banana, sfecla elvetiana si spanac. Alimentele bogate in fier sunt si ele importante pentru ca refac rezervele de fier epuizate prin pierderile de sange. Printre acestea se numara fasolea neagra, spanacul, galbenusul de ou, prunele, anghinarea si varza furajera (collards).
De asemenea, alimentele cu Omega 3 pot reduce inflamatia, durerile articulare si musculare si pot regla productia de hormoni. Printre acestea se numara semintele de chia si nucile.
Pentru remedierea constipatiei, un alt simptom al endometriozei, se consuma alimente bogate in fibre, legume, quinoa, orez brun, fructe de padure, nuca de cocos, smochine, anghinare, mazare, bame, varza de Bruxelles, ridichi si dovleac.
2. Suplimente
Sunt cateva suplimente care pot ajuta femeile care sufera de endometrioza – crema cu progesteron, uleiul de peste, mielarea (Vitex Agnus Castus), ciuline, printre altele.
Pycnogenolul este un extract din scoarta pinului francez si se foloseste ca remediu natural pentru tratarea endometriozei. Intr-un studiu publicat in Journal of Reproductive Medicine, 58 de femei au fost evaluate la 4, 12, 24 si 48 de saptamani de la inceperea unui tratament pentru simptomele endometriozei. Treizeci si doua paciente au urmat un tratament cu pycnogenol, 60 mg oral, pe zi, timp de zi 48 de saptamani. Restul de 26 de paciente au fost tratate in modul clasic, cu hormon agonist eliberator de gonadotropina.
Tratamentul cu pycnogenol a redus incet, dar constant simptomele de endometrioza, in timp ce tratamentul cu hormoni a redus initial simptomele mai eficient, dar, la 24 de saptamani de la terminarea tratamentului, rezultatele au inregistrat revenirea simptomelor. Ciclul menstrual si nivelul de estrogen nu au fost influentate de tratamentul cu pcynogenol, dar au fost scazute de terapia cu hormoni. Cercetatorii au concluzionat ca pycnogenolul poate fi o alternativa terapeutica pentru tratarea endometriozei.
Un alt supliment util este complexul de vitamina B (50 mg zilnic) pentru echilibrarea hormonilor. Vitaminele B sunt benefice pentru corp si reduc toxicitatea, stimuland functia celulara. De asemenea, vitaminele B regleaza si echilibreaza organele din corp si intaresc imunitatea. Vitamina B6, de exemplu, amelioreaza durerea cronica, mareste buna dispozitie si nivelul de energie.
3. Acupunctura
Un studiu desfasurat la Scoala Medicala Harvard a descoperit ca acupunctura japoneza este o terapie complementara eficienta, sigura si bine tolerata pentru ameliorarea durerilor pelviene cauzate de endometrioza. In cadrul studiului au fost analizate 18 tinere, cu varste cuprinse intre 12–22 de ani, diagnosticate cu dureri pelviene cauzate de endometrioza in urma unei laparoscopii. Participantele din grupul cu acupunctura au prezentat o scadere cu 62% a durerilor dupa patru saptamani, o diferenta semnificativa fata de scaderea medie din grupul de control.
4. Uleiuri esentiale
Uleiul de ricin poate fi folosit pentru a stimula functia imunitara si a ameliora digestia, iar compresele cu ulei de ricin se pot folosi in zona inferioara a abdomenului si a zonei pelviene pentru a reduce durerea si inflamatia. De asemenea, salvia sclarea contribuie la echilibrarea hormonilor si s-a dovedit eficienta in reducerea durerilor si crampelor la administrarea cutanata. Se aplica 2-4 picaturi pe abdomen, apoi se aplica o compresa calda pentru a reduce durerea.
Tratamentele conventionale folosite pentru simptomele endometriozei
Din pacate, tratamentele conventionale pentru endometrioza necesita o perioada de experimente pentru a vedea ce anume functioneaza. De obicei se prescriu medicamente pentru durere, insa acestea nu vindeca adevarata cauza. Tratamentele hormonale, cum ar fi contraceptivele cu hormoni sau terapia hormonala, sunt deseori prescrise de medici. Acestea regleaza hormonii, incetinesc cresterea implanturilor endometriale si reduc fluxul menstrual.
Adevaratele cauze ale endometriozei
Adevarata cauza a endometriozei nu este foarte clara, insa pare sa aiba o puternica componenta genetica. Endometrioza nu este contagioasa, deci nu poate fi transmisa prin act sexual.
Endometrioza afecteaza femeile la varsta reproducatoare. Estimarile arata ca intre 20% si 50% dintre femeile tratate de infertilitate au endometrioza. Un ciclu menstrual aparut timpuriu, o sarcina tarzie, lipsa nasterilor si menopauza la varsta tarzie sunt factori ce pot mari riscul de endometrioza.
Exista si alte teorii cu privire la cauzele endometriozei. O astfel de teorie este ca fluxul menstrual se acumuleaza in tuburile falopiene, pelvis si cavitatea abdominala pe perioada menstruatiei, ducand la cresterea tesutului endometrial in afara uterului.
O alta posibilitate este metaplazia celomica – o conditie in care peretii interiori ai organelor pelviene contin celule primitive care se dezvolta in alt tipuri de tesut, cum sunt celulele endometriale.
Transferul direct al tesuturilor endometriale in timpul unor interventii chirurgicale este o alta explicatie pentru simptomele endometriozei. Celulele se pot transfera prin sange sau sistemul limfatic in timpul unei operatii, ca cezariana sau epiziotomia. Tesutul cicatrizat poate contine celule endometriale, care, ulterior, cresc in afara uterului.
Iar cea din urma explicatia ar fi ca exista o problema la interactiunea dintre hormoni sau la nivelul sistemului imunitar. Sistemul imunitar ar trebui sa se asigure ca tesutul unui anumit organ nu se dezvolta in alta parte a corpului, de aceea unele pareri sustin ca sistemul imunitar este de vina ca permite tesutului endometrial sa creasca in afara uterului.
Endometrioza mareste riscul de cancer?
Studiile sugereaza ca femeile care sufera de endometrioza au si un risc marit de a dezvolta cancer ovarian, cancer la san si cancer endometrial. Conform unui studiu din 2012, publicat in Obstetrics and Gynecology, incidenta cancerului endometrial a crescut cu 21% din 2008, iar rata de deces cu peste 100% in ultimele doua decenii.
Cancerul endometrial, cancerul ovarian si cancerul la san sunt asociate cu cativa factori de risc, printre care paritatea, infertilitatea, menstruatia timpurie si menopauza tarzie.
Un studiu stiintific din 2008 efectuat in Italia a investigat posibilitatea ca endometrioza si infertilitatea sa mareasca riscul de cancer. Multe studii au aratat ca femeile afectate de infertilitate pot prezenta un risc marit de cancer endometrial, mai ales daca sufera de tulburari de ovulatie. In plus, infertilitatea si endometrioza sunt deseori tratate cu echipamente medicale care ar putea modifica mediul hormonal din corpul unei femei si pot servi ca si co-factori pentru modificarile celulare care pot duce la cancer.
Cercetatorii au concluzionat ca nu exista un raspuns clar cu privire la efectele infertilitatii si ale endometriozei asupra riscului de cancer, dar ca ar trebui efectuate studii viitoare asupra unor participanti care se afla sub tratament pentru infertilitate sau pentru tulburari de ovulatie.
Un alt studiu publicat in American Journal of Obstetrics and Gynecology a analizat fisele medicale ale 20.686 de femei internate in spital cu endometrioza in perioada 1969–1983 si Registrul National Suedez de Cancer din 1989 pentru a identifica eventualele diagnostice de cancer. Dintre aceste femei, 55% au suferit operatii ginecologice ca urmare a diagnosticului de endometrioza.
Dupa tinerea sub observatie a acestor paciente timp de peste 11 ani, s-a observat ca exista riscuri de cancer mai crescute pentru cancerul la san, ovarian si tumori maligne hematopoietice. Cel mai ridicat a fost riscul de cancer ovarian la pacientele cu un lung istoric medical de endometrioza ovariana. Cercetatorii sugereaza ca, in baza acestor rezultate, trebuie acordata o mai mare atentie riscului de cancer la san, ovarian si hematopoietic la femeile care sufera de endometrioza si ca trebuie analizate posibilele cauze hormonale si imunologice care ar putea accentua riscurile.
Din cauza riscului marit de cancer dovedit de mai multe studii, femeile care sufera de endometrioza ar trebui sa fie mai vigilente. Astfel, trebuie facute radiografii pentru depistarea cancerului, cum sunt mamografiile. Trebuie urmarite reactiile corpului si identificate primele semne de cancer ovarian, cum ar fi balonarea, durerea pelviana sau abdominala, dificultatea de a manca si nevoia frecventa de a urina. Riscurile de cancer trebuie discutate cu medicul, pentru a intocmi un plan de preventie, care sa includa reducerea stresului, o dieta sanatoasa si antiinflamatorie si sport.
Concluzii finale
Simptomele endometriozei apar, din pacate, la un procent foarte mare de femei aflate la varsta reproducerii, insa pot fi luate masuri pentru a preveni si trata aceasta boala. Primul pas este sa cunosti si sa poti identifica simptomele pentru a gasi mijloacele potrivite de tratament.
O dieta antiinflamatoare si consumul unor suplimente benefice vor ameliora endometrioza — ca in cele mai multe alte boli. In plus, acupunctura si uleiurile esentiale pot face minuni, iar, prin combinarea acestor patru remedii naturale, se poate preveni o interventie chirurgicala inutila si dureroasa.
Desi nu exista un remediu, cu ajutorul acestor masuri, poti tine sub control, trata si chiar impiedica simptomele endometriozei sa devina un obstacol major in viata ta.
Sursa utilizata: https://draxe.com/endometriosis-symptoms/