Transport GRATUIT la comenzi de minimum 50 lei!

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Osteoporoza reprezinta scorbutul oaselor, nu deficienta de calciu

Osteoporoza reprezinta scorbutul oaselor, nu deficienta de calciu

"O inima plina de voiosie este un bun medicament, dar un suflet frant usuca oasele."~Proverbe 17:22 Este trist ca femei varstnice diagnosticate cu "osteopenie" sau "osteoporoza" iau, la sfatul medicilor, suplimente de calciu si chiar medicamente ce

"O inima plina de voiosie este un bun medicament, dar un suflet frant usuca oasele."~Proverbe 17:22

Este trist ca femei varstnice diagnosticate cu "osteopenie" sau "osteoporoza" iau, la sfatul medicilor, suplimente de calciu si chiar medicamente ce pot cauza probleme denumite bifosfonati. Conform unor noi cercetari, acestea sunt abordari irationale, dogmatice si daunatoare pentru afectiuni ale oaselor care se degradeaza pe masura ce imbatranim. Practicantii nefrologiei si ai medicinei interne au intalnit numerosi pacienti care sufereau de boli vasculare fiind sub tratament cu doze de calciu. Radiografiile aratau contururi perfecte de vase de sange calcifiate si valve cardiace calcifiate. calcifiere artera

Imaginea de mai sus reprezinta o artera a sanului calcificata, vizibila la femeile tratate pentru hipertensiune. Medicamentul de baza folosit in cazul presiunii arteriale, o tiazida diuretica, determina retinerea de calciu in organism si pierderea de magneziu si potasiu.  S-au observat intamplator aceste tipuri de calcifieri in arterele mari ale corpului, nu numai la nivelul sanilor. Aceste probleme pot fi evitate.

Matricea osului va incorpora calciul si nutrientii acolo unde isi au locul, dar numai in prezenta hormonilor si nutrientilor corespunzatori. Inutil de mentionat ca forta gravitationala sub forma exercitiilor cu greutati este esentiala si ar trebui sa stea la baza mentinerii unui schelet sanatos. Nu va fie teama sa faceti exercitii usoare cu ceva greutati intr-un rucsac, daca nu aveti probleme cu spatele sau afectiuni de disc.

Chiar si asa trebuie sa fiti atenti la aportul nutritional si la modul in care relatiile interpersonale pot ajuta corpul sa se vindece singur. Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o nutritie buna. Pana la urma, oamenii de stiinta descopera constant lucruri noi si necunoscute pana acum despre mancare si interactiunea acesteia cu corpul. Primul lucru care trebuie facut este de cautat in cartile de referinta sau eventual pe internet alimentele cu continut bogat de vitamina C, K2, magneziu si minerale minore precum bor si siliciu. Siliciul este si el important pentru oase.

Dar daca nu este suficient timp, atunci suplimentarea poate fi un remediu. Desi practica medicala recomanda suplimentele cu calciu  alte pareri spun ca un regim mai constructiv pe baza de suplimente ar trebui sa includa Vitamina C, K2, D3 (supliment in timpul iernii, soare in timpul verii) si bor, siliciu si magneziu. Toate acestea sunt mult mai importante pentru prevenirea fracturilor si pentru mentinerea oaselor sanatoase decat calciul.

Calciul va ajunge intr-un final in muschii inimii, in valve si in vasele de sange, ducand la boli cardiovasculare. Insa daca primesti suficienta vitamina C, D3 si K2, corpul va directiona calciul ingerat din mancare, acolo unde-si are locul, nu in inima sau in vasele de sange.

Vitamina C contribuie in diverse moduri la intarirea oaselor

  1. Mineralizeaza osul si stimuleaza cresterea celulelor de formare a osului.

  2. Previne degradarea osului prin inhibarea celulelor ce macina osul.

  3. Incetineste stresul oxidativ, ceea ce determina, de fapt, imbatranirea.

  4. Este vitala in sinteza colagenului.

Cand nivelul vitaminei C este scazut, are loc exact opusul. Celulele osoase ce degradeaza osul, denumite osteoclaste, se multiplica, iar celulele osoase care stabilizeaza mineralele si creaza un os nou nu se formeaza.Studiile au demonstrat ca pacientii varstnici care si-au fracturat oasele aveau un nivel foarte scazut de vitamina C in sange spre deosebire de cei care nu au suferit fracturi. [1]  Densitatea mineralelor din os – indicatorul masurat de teste, este mai ridicat la cei ce iau suplimente cu vitamina C, indiferent de nivelul de estrogen.[2],[3]osteoporoza - deficienta de vitamina C

Vitamina K2 este binecunoscuta printre practicienii holistici pentru importanta ei pentru sanatatea oaselor si cea cardiovasculara. Suplimentele cu aceasta vitamina sunt bune si atunci cand exista riscul aparitiei unor afectiuni de inima sau a oaselor.Si, desigur, buna vitamina D3, binecunoscuta, cu o concentratie de 50-70 mg/ml va contribui la functionarea sistemului imunitar si la intarirea oaselor.

Poate parea o suplimentare exagerata, dar merita incercat pentru intarirea oaselor si nu numai. In ziua de azi un consum suficient de vitamina C nu este usor de realizat doar din alimentatie. Cu incarcatura toxica ce ne inconjoara, chiar si cu cele mai pure diete, tot ne trebuie un aport mai mare de vitamina C decat aveau nevoie stramosii nostri. Pentru adulti sunt suficiente 2-5 grame pe zi de ascorbat de sodiu ca supliment general. Daca ai pietre la rinichi, sau alte afectiuni ale rinichilor, ar fi mai indicat sa fie consultat doctorul mai intai.

Oamenii, maimutele si porcii de guinea nu produc vitamina C. Trebuie sa ne descurcam singuri pentru a ne completa nevoile in acest sens. Pisicile cu greutati de 5-7 kg sintetizeaza de 15 ori DZR de vitamina C recomandata pentru oameni. Caprele spre exemplu reusesc sa sintetizeze 13G pe zi daca nu sunt stresate. Sub stres sintetizeaza pana la 100G. Nu va temeti sa luati vitamina C. Este unul dintre cele mai sigure si netoxice suplimente cunoscute. Folositi vitamina C lipozomala, ascorbat de sodiu sau acid ascorbic, niciodata ascorbat de calciu sau Ester-C. Daca preferati o sursa naturala pe baza de plante,pudra de  camu-camu este foarte bogata in vitamina C (o puteti gasi la anumite farmacii si in magazinele naturiste).
Surse:

#nutritie #oase #osteoporoza #sanatate #scorbutul oaselor #sfaturi #vitamina C

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 masuri de preventie a osteoporozei, mai importante decat aportul suficient de calciu
Vitamina K: importanta vitala pentru sanatate
Cele patru concepte cheie pentru oase puternice

Ce spun cititorii despre "Osteoporoza reprezinta scorbutul oaselor, nu deficienta de calciu"

Dr17 January 2017 21:57Raspunde

In ceea ce priveste calciul din suplimente, intr-adevar s-a dovedit ca poate contribui la calcificarea vaselor ( cu accelerarea ateroscleorzei), la care as adauga si riscul de litiaza renala. Calcificarile tumorale ( pt d-na Bajenaru) nu au legatura cu aportul de calciu. Recomandarile actuale sunt ca pacientul sa incerce sa isi asigure din alimentatie o cantitate de 1200 mg calciu/zi; i se furnizeaza o lista cu continutul in calciu al diferitelor alimente si ape minerale si el trebuie sa-si calculeze singur ce si cat sa manance. In schimb vit D, in care f multi suntem carentati, trebuie substituita cu suplimente. Iar bifosfonatii nu sunt periculosi, cum scrie in articol, trebuie doar respectate indicatiile de administrare si de facut un consult stomatologic inainte, apoi o data pe an pt ca pot da osteonecroza de mandibula ( dar e rar).Iar vit C are si ea riscuri ca si supliment, litiaza renala. Nu as recomanda-o ca atare decat in cure de maxim 7 zile pe luna, ca si calciul, e mai fiziologic aportul alimentar; nu am citit nicaieri altundeva ca ar avea efect anti osteoporotic.Oricum, nu lasati osteoporoza netratata, va puteti trezi cu fracturi, cu tasari vertebrale...O persoana varstnica ce face o fractura de col femural trebuie sa stea la pat cateva saptamani, cu risc de escare, de flebite, pierdere de mobilitate si poate sa ajunga astfel la deces din complicatie in complicatie...

Adriana29 June 2016 00:13Raspunde

Am osteoporoza pe care am descoperit-o anul trecut.Mi s-a prescris CA dar nu am luat regulat in schimb am luat OSSICAUN un an de zile si inca sunt sub tratament.M-a bulversat articolul ,nu stiu ce sa mai cred!

Mircea17 February 2016 20:13Raspunde

"Aveti osteoporoza sau sunteti predispusa? Luati Calciu!" "Aveti boli cardiovasculare sau sunteti predispus(a)? Evitati grasimile si mai ales colesterolul!" Iata doua dintre cele mai mari minciuni ale medicinei din secolul trecut! Mai adaugati consumul de sare...De ce minciuni? Pentru ca studiile aratau ca suplimentarea cu calciu la femei producea (printre altele) calcifierea arterelor; colesterolul este una din cele mai importante substante produse de organism iar grasimile sunt esentiale pentru sanatate (ganditi-va cata "grasime" este in creier sau cum vor fi asimilate vitaminele "grase" -gen vit.D, vit.E, vit.A, vit.K2 - daca nu au in ce sa se dizolve, caci se asimileaza dizolvandu-se in grasimi...Sau de unde va lua organismul nutrienti - metale - daca nu din "sare"? Minciuni pt. ca desi studiile aratau ce-am aratat mai sus, interesul financiar (industria farmaceutica) arata invers, pentru a-si vinde medicamentele anti..., care direct si indirect (prin efecte secundare adverse) distrug! Asadar vitamina C, care e panaceu universal (zic multi dr., ultimul fiind dr.Thomas Levy) vit.D3, vit.E, vit.K2 mk7, (obs.- toate fiind vitamine "grase"), Mg etc, sunt absolut necesare in cantitati "medicale" - adica pana la de zeci sau sute de ori mai mari decat Doza Zilnica Recomandata (DZR) - vezi exemplul din articol pt. vitamina C,(DZR = 70-90 mg iar o capra sanatoasa produce 13 000 mg pe zi, cand e bolnava produce da 10 ori mai mult !!!), doze la care devin "medicamente", pt ca restul se asimileaza mai usor din alimentatie (de ex. Calciu). Deci in mare articolul (unul din putinele de acest fel...) este corect! Pentru cei cu boli cardiovasculare, iata o abordare iar pentru toata lumea, ceva interesant de studiat: http://yo4cnb.blogspot.ro/

Constantin Tibirna19 July 2015 12:02Raspunde

Dati informatii detaliate. De ce sa nu se consume ascorbat de calciu si Ester-C? In surse (bibliografie)nu se regaseste explicatia la cele afirmate in articol ! Raspunsul dvs. ar trebui sa se regaseasca intr-o sursa ... sau mai multe !

18 July 2015 22:58Raspunde

este bine sa dati multe date vizavi de osteoporoza ;succes in alegereamaterialeor si toodata multumesc ,pt acest articol bine de retinut<3

Ana25 March 2015 10:39Raspunde

Va contraziceti aici cu acidul ascorbic : http://viataverdeviu.ro/vitamina-c-sintetica-distruge-bacteriile-benefice-din-corp/

Eu23 September 2014 18:31Raspunde

Nu am inteles nimic... Nu prea este bine prezentat, structurat. Concluzia este sa fim atenti la vitamina C ? Se stia asta de mult si de oricine, nu?

meme25 March 2015 17:49Raspunde

De fapt, ce au scris ei aici, este ca trebuie sa eviti suplimentele de calciu, caci ele duc la calcifierea vaselor de sange si nu ajuta oasele sa se regenereze, si mai bine este sa iei suplimente de vitamina C care ajuta la evitarea osteoporozei. Asta e ce am inteles.

Zsuzsanna27 March 2015 13:38Raspunde

Un articol foarte bun si adevarat. Trebuie citit cu atentie.

Bajenaru Maria06 September 2014 21:00Raspunde

Eu am patit ceva urat in urma tratamentului pentru osteoporoza.Aveam o formatiune pe san[hormonala] de peste 20 ani si acolo s-a depus calciu.Pe mamografiile din ultimii 3 ani calcifierile erau acolo si nimeni nu le vedea,pana in al patrulea an cand un medic in sfarsit le-a vazut.A trebuit sa ma operez.Multumesc lui Dumnezeu ca nu a fost cancer.Bineinteles ca medicii nu recunosc ca tocmai acolo s-a depus calciu.

MIRON OLTICA06 September 2014 13:11Raspunde

Deosebit de interesant articolul

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101