0770 363 621 | GRATUIT PESTE 200 LEI
Corp

Vitamina K: importanta vitala pentru sanatate

Vitamina K este esentiala pentru procesul de coagulare a sangelui. De fapt, vitamina isi datoreaza numele tocmai acestei functii importante; cercetatorii care au descoperit vitamina au denumit-o folosind prima litera a cuvantului german ‘koagulare’

Vitamina K este esentiala pentru procesul de coagulare a sangelui. De fapt, vitamina isi datoreaza numele tocmai acestei functii importante; cercetatorii care au descoperit vitamina au denumit-o folosind prima litera a cuvantului german ‘koagulare’.

Vitamina K mai este cunoscuta si pentru contributia sa la sanatatea oaselor si a inimii in urma reactiei sale cu calciu, ajutand corpul sa foloseasca calciul pentru formarea dintilor si a oaselor.

Multe studii au asociat nivelul scazut de vitamina K cu un risc marit de fracturi la sold sau o densitate minerala osoasa scazuta.

Vitamina K exista sub doua forme: Vitamina K1 (numita filochinona), care este usor de obtinut dintr-o dieta care pune accentul pe obtinerea maximului de nutrienti din alimente, bogata in legume cu frunze verzi. Kale, varza, spanacul si vlastarii (mai ales cei de mustar ) sunt printre cele mai bune surse de K1.

Vitamina K2 (o substanta usor diferita, numita menachinona), pe de alta parte, este produsa de microorganisme si nu se gaseste decat foarte rar in alimentele de origine vegetala; alimentele bogate in vitamina K2 sunt carnea rosie de pui, porc si alimente fermentate precum branza, de aceea pentru cei ce urmeaza o dieta vegetariana este mai greu sa o obtina din alimentatie. Corpul uman poate sintetiza vitamina K2 din K1, iar bacteriile intestinale pot produce K2, dar in cantitati foarte mici.

Studiile arata ca un factor cauzal al incidentei reduse de fracturi de sold in Japonia este natto, un aliment din soia fermentata, bogat in K2. In consecinta, multe studii au aratat ca suplimentele alimentare cu vitamina K2 pot imbunatati sanatatea oaselor. O analiza a testelor controlate in mod randomizat (aleator) a aratat ca vitamina K2 reduce pierderea osoasa si riscul fracturilor; fractura vertebrala cu 60%, fractura de sold cu 77% si fracturile de alt tip cu 81%. La femeile cu osteoporoza deja instalata, suplimentele cu vitamina K2 s-a dovedit a reduce riscul fracturilor, pierderea osoasa si cresterea densitatii minerale a oaselor.

O proteina dependenta de vitamina K leaga calciul si protejeaza tesuturile moi - inclusiv arterele - de procesul de calcifiere. Vitamina K2 in special contribuie la prevenirea rigidizarii peretilor arteriali mentinandu-le elasticitatea. Calcifierea coronariana arteriala este un factor favorizant al evenimentelor cardiovasculare, la fel ca rigiditatea arteriala. Un aport mai ridicat de vitamina K2 este asociat cu o calcifiere coronariana mai redusa, insa nu s-au descoperit asocieri similare si pentru K1. In 2004, un studiu efectuat la Rotterdam a aratat ca un consum marit de vitamina K2 a redus semnificativ riscul de boala cardiaca coronariana cu 50% in comparatie cu un consum mai redus de vitamina K2. In acest studiu, vitamina K1 nu a avut niciun efect. Rezultate similare a avut si un alt studiu desfasurat in 2009. O analiza sistematica a unor studii efectuata in 2010 nu a gasit nicio asociere intre aportul de vitamina K1 si boala de inima coronariana, insa un consum mai mare de vitamina K2 a fost asociat cu un risc mai redus. Astfel, consumul de vitamina K2 pe langa vitamina K1 se dovedeste benefic pentru combaterea calcifierii vasculare.

Cercetari in curs despre vitamina K arata noi moduri in care vitamina K actioneaza pentru mentinerea unei sanatati optime. Sunt dovezi care arata ca vitamina K este implicata in metabolizarea insulinei, iar aportul crescut al vitaminelor K1 si K2 este asociat cu un risc mai redus de diabet de tip 2.
Legumele verzi cu frunze reprezinta o sursa importanta de vitamina K1 si este bine sa iei suplimente alimentare cu K2 daca nu le poti lua din regimul alimentar.

Surse:

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-K
http://www.maturitas.org/article/S0378-5122(10)00215-X/fulltext
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20424220
http://www.drfuhrman.com/library/vitamin-k.aspx
http://www.drfuhrman.com/library/prevent_osteo.aspx

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#cumparaturi #oase #obstacol #sanatate #toxina #vitamina k

Ce au mai parcurs alti cititori...

8 sfaturi pentru genunchi sanatosi

8 sfaturi pentru genunchi sanatosi

Osteoporoza reprezinta scorbutul oaselor, nu deficienta de calciu

Osteoporoza reprezinta scorbutul oaselor, nu deficienta de calciu

Pozitia in care dormi iti poate influenta sanatatea

Pozitia in care dormi iti poate influenta sanatatea

Ce spun cititorii despre "Vitamina K: importanta vitala pentru sanatate"

naturisti.ro14 September 2015 12:33Raspunde

Un articol excelent documentat. Felicitari! Despre vitamina K2 (menaquinona) vedeti si aici un supliment natural (Mena Q7 - Vitamina K2 Naturala) dezvoltat de Laboratoarele Platextrakt (primul si probabil cel mai mare / consacrat producator roman de remedii fitoterapice-gemoterapice-homeopate): http://www.naturisti.ro/cumpara/mena-q7-vitamina-k2-naturala-30cps-5068196

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal
inspirație verdevie
Copyright 2019 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.