Genunchii au nevoie de grija si atentie, pentru a evita eventualele dureri de mai tarziu. Vestea buna este ca sunt cateva lucruri simple pe care le poti face pentru a preveni si ameliora durerile de genunchi. Insa e bine sa consulti un medica daca acestia deja iti dau batai de cap.
In general suntem mai predispusi la dureri de genunchi pe masura ce inaintam in varsta. De aceea e bine sa luam din timp masuri pentru intarirea genunchilor si a articulatiilor, in general.
1. Fa exercitii pentru intarirea muchilor picioarelor
Muschii slabi ai picioarelor maresc impactul asupra genunchilor. Cu cat muschii picioarelor sunt mai puternici, cu atat genunchii vor suporta o presiune mai mica. Fa exercitii pentru cvadriceps, tendoane si gambe.
2. Evita exercitiile de impact
Evita exercitii precum alergarea de viteza, stepul aerobic, sariturile cu coarda si atletismul. Acestea pun presiune pe genunchi si agraveaza durerile. Opteaza mai bine pentru inot, mers pe jos, ciclism moderat si tai chi.
3. Fa exercitii de intindere
Muschii rigizi maresc riscul de leziuni si dureri articulare. Mareste flexibilitatea muschilor legati de genunchi – cvadriceps, tractul ilito-tibial, tendoane si gambe. Fa exercitii de intindere dupa fiecare antrenament sau alt tip de miscare fizica.
4. Nu deveni sedentar
Una dintre cele mai mari greseli pe care oamenii le fac in momentul in care incep sa prezinte dureri articulare este sa evite miscarea. Lipsa de activitate doar va inrautati situatia si va slabi muschii. Consulta un medic legat de tipul de exercitii recomandat daca suferi de dureri grave de genunchi.
5. Consuma alimente bogate in omega-3
Studiile arata ca acizii grasi omega-3 reduc durerile articulare si imbunatatesc mobilitatea acestora. Printre cele mai bune surse de acizi grasi omega-3 se numara uleiul de peste si de krill, semintele de chia, semintele de in si galbenusul de ou. Calciul si vitamina D sunt si ele importante pentru oase puternice.
6. Nu exagera cu miscarea cand ai dureri
Nu trebuie sa exagerezi cu sportul daca suferi de dureri de genunchi. Alege exercitiile pe care le poti face fara sa simti dureri si evita flexarea excesiva a genunchilor sau intinderea completa a acestora in timpul antrenamentelor. Genuflexiunile, de exemplu, pot fi facute numai partial daca provoaca dureri.
7. Mentine o greutate sanatoasa
O greutate normala este de mare ajutor pentru genunchi, pentru ca elibereaza genunchii de o presiune suplimentara. Daca este nevoie, pierde kilogramele in plus consumand mai multe alimente dense nutritiv si bogate in fibre.
8. Foloseste incaltaminte adecvata
Incaltamintea poate afecta genunchii, soldurile si gleznele. De aceea este important sa folosesti incaltamintea potrivita daca vrei sa-ti mentii genunchii sanatosi. Evita tocurile mai mari de 5 cm, papucii flip flop (favorizeaza caderile) si sabotii. Foloseste, in schimb, pantofi sport cu talpa flexibila, balerini si alte tipuri de incaltaminte comoda.
Citeste si articolele: 5 exercitii fizice pe care le poti face oriunde
Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/8-dos-and-donts-to-maintain-healthy-knees.html