Majoritatea femeilor iubesc tocurile înalte, dar din cauza lor pot aparea probleme serioase. Un studiu recent arata ca accidentarile produse ca urmare a utilizarii tocurilor înalte s-au dublat în perioada anilor 2002 si 2012. Persoanele cu vârste cuprinse intre 20 si 29 au suferit cele mai multe accidentari, urmate de cele cu vârste intre 30 si 39.
Peste 80 % dintre acestea au avut loc la nivelul gleznelor si al picioarelor. 20% au fost la nivelul genunchilor, trunchiului, umerilor, capului sau gâtului. Jumatate dintre ele au fost intinderi si luxatii, iar 19% fracturi. Aproape jumatate dintre accidentari au avut loc, în mod surprinzator, acasa.
Tocurile inalte pot afecta partea inferioara a picioarelor, gleznele si picioarele. Mersul pe tocuri limiteaza mobilitatea gleznei, lungimea pasului, raza totala de miscare si controlul echilibrului. Întreaga tensiune care apasa pe picioarele inferioare poate cauza afectiuni la nivelul musculaturii si al oaselor din corp.
Conform statisticilor Asociatiei Americane Medicale Pediatrice, aproape jumatate dintre femei poarta tocuri înalte. Majoritatea declara ca tocurile le provoaca dureri. Aproape jumatate recunosc ca poarta tocuri de 8 cm sau mai înalte. O femeie care are pantofi cu toc detine in medie noua perechi diferite. Tocurile sunt cauza cea mai frecventa a durerilor de picioare. Jumatate dintre adulti declara ca durerile de picioare le-au afectat calitatea vietii intr-un fel sau altul.
Asociatia Americana de Osteopatie recomanda pantofi cu tocuri de cel mult 3.75 cm sau mai joase si un toc cât mai lat care sa distribuie mai bine greutatea. Talpile moi ajuta si ele la reducerea impactului asupra genunchilor. Tocurile mai inalte de 5 cm fac talpa sa alunece in fata. Acest lucru forteaza degetele sa stea într-o pozitie nenaturala si distribuie greutatea în mod necorespunzator. Drept urmare, corpul tinde sa se aplece in fata, determinând o contrabalansare care face ca postura sa fie una înspre spate. Aceasta pozitie pune presiune pe genunchi, solduri si zona lombara.
Daca porti pantofi cu tocuri prea des, pe termen lung e posibil sa îti atrofiezi muschii gambelor si ai spatelui, ceea ce în timp cauzeaza dureri si spasme musculare.
Asadar, daca îti place sa porti tocuri, încearca pe cât posibil sa nu le porti prea mult timp sau prea des. Si întotdeauna poarta-le cu grija.
Si daca nu ne crezi priveste aceste imagini ....
Surse:
http://www.scientificamerican.com/podcast/episode/high-heels-heighten-health-hazard/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1067251615001222