Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Mitul proteinelor

Mitul proteinelor

In trecut, multi oameni erau de parere ca proteinele sunt cu atat mai bune cu cat sunt mai multe. La inceputul anilor 1900 occidentalii erau incurajati sa consume peste 100 de grame de proteine zilnic. Iar in jurul anilor 1950 persoanele preocupate d

In trecut, multi oameni erau de parere ca proteinele pot fi consumate fara nicio limita. La inceputul anilor 1900 occidentalii erau incurajati sa consume peste 100 de grame de proteine zilnic. Iar 50 de ani mai tarziu persoanele preocupate de sanatate erau incurajate sa isi mareasca aportul de proteine.

In ziua de azi se promoveaza dietele cu continut ridicat de proteine ca metode de pierdere in greutate, desi occidentalii deja consuma o cantitate de proteine de doua ori  mai mare decat cea necesara. O astfel de dieta are ca efect pierderea in greutate pe termen scurt, insa, pe termen lung, ea implica riscuri pentru sanatate. Proteinele in exces sunt asociate cu osteoporoza, boli renale, pietre la vezica urinara si cateva tipuri de cancer.

Caramizile vitale ale vietii

Oamenii isi cladesc muschii si alte proteine din corp din aminoacizi, care provin din proteinele consumate. O dieta diversificata, cu fasole, linte, cereale si legume, contine toti aminoacizii esentiali. In trecut se credea ca legumele si plantele trebuie consumate impreuna pentru a beneficia de un aport corespunzator de proteine, insa studii recente arata ca acest lucru nu este necesar.

Multe autoritati din domeniul nutritiei sunt de parere ca necesarul de proteine poate fi acoperit de un consum diversificat de surse vegetale de proteine. Pentru a profita din plin de proteinele consumate, dieta zilnica trebuie sa includa o cantitate suficienta de calorii pentru acoperirea nevoilor energetice ale corpului.

Riscurile excesului de proteine 

Un occidental obisnuit are o dieta compusa din carne si lactate. Prin urmare, este deseori prea bogata in proteine. Acest lucru poate genera un numar mare de probleme de sanatate:

Boli renale: Cand consumul de proteine este in exces, si aportul de nitrogen este prea mare in corp. Acest lucru pune presiune mai mare pe rinichi, care trebuie sa faca eforturi pentru a elimina nitrogenul in exces prin urina. Persoanele care sufera de boli de rinichi sunt incurajate sa consume mai putine proteine. Astfel se reduce nivelul de nitrogen in exces si se previne imbolnavirea rinichilor.

Cancer: Desi grasimea este substanta considerata a crea cele mai mari probleme cand vine vorba de cancer, proteinele joaca si ele un rol. Populatiile care consuma carne in mod regulat prezinta un risc marit de cancer la colon, iar cercetatorii considera ca grasimea, proteinele, carcinogenii naturali si lipsa de fibre din carne au fiecare in parte un rol semnificativ. Raportul din 1997 al Fondului Mondial de Cercetare pentru Cancer si al Institutului American pentru Nutritie, Alimente si Cercetarea si Preventia Cancerului mentioneaza ca dietele pe baza de carne si bogate in proteine sunt asociate cu mai multe tipuri de cancer. 

Osteoporoza si pietre la rinichi: Alimentele bogate in proteine de origine animala favorizeaza o excretie mai mare de calciu decat una normala prin rinichi si maresc riscul de osteoporoza. Tarile cu alimentatii sarace in proteine au si rate mai scazute de osteoporoza si fracturi de sold.

Excretia marita de calciu mareste riscul de pietre la rinichi. Cercetatorii din Anglia au descoperit ca atunci cand oamenii au adaugat 150 grame de peste (aproximativ 34 grame de proteine) la o alimentatie normala, riscul de formare a calculilor pe tractul urinar s-a marit cu aproape 250%.

Multa vreme se credea ca sportivii de performanta au nevoie de mai multe proteine decat alti oameni. Adevarul este, insa, ca si sportivii care fac antrenamente de forta au nevoie de o cantitate de proteine doar cu putin mai mare decat o doza normala, iar aceasta se obtine cu usurinta dintr-o alimentatie mai bogata caloric. Dietele vegetariene sunt excelente pentru sportivi. 

Pentru un consum adecvat de proteine, nu unul in exces, este suficient sa se inlocuiasca produsele de origine animala cu cereale, legume, leguminoase (mazare, fasole si linte) si fructe. Atata timp cat se consuma o varietate mare de legume si plante pentru a se mentine o greutate normala, corpul isi primeste necesarul de proteine. 

Important de stiut de asemenea este ca germenii si vlastarii sunt surse excelente de aminoacizi liberi, usor de asimilat de catre corp.

Sursa utilizata: http://www.pcrm.org/health/diets/vsk/vegetarian-starter-kit-protein

#aminoacizi #aminoacizi esentiali #boli renale #cancer #energie #osteoporoza #proteine #proteine animale #proteine vegetale #mitul proteinelor

Ce au mai parcurs alti cititori...

Proteinele animale sau vegetale, care sunt mai sanatoase?
Proteinele vegetale complete vs proteine animale: care sunt mai satioase
Semintele de canepa, unul dintre cele mai complete alimente

Ce spun cititorii despre "Mitul proteinelor"

Alexandru17 March 2017 10:20Raspunde

Interesant articol si de luat in seama. Felicitari

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101