Sa auzi ca adoptarea unei alimentatii vegetariene ar putea reduce emisiile de gaze asociate cu cresterea animalelor cu pana la 63% este un lucru; dar pentru iubitorii de carne sa renunte la hrana lor favorita este cu totul altceva.
Multi consumatori de carne se plang ca proteinele vegetale nu-i satura in aceeasi masura in care o fac proteinele de origine animala. Pornind de la aceasta idee si dorind sa afle modul in care cele doua categorii de proteine ar putea influenta pierderea in greutate, cercetatorii de la Departamentul de Nutritie, miscare si sport a Universitatii din Copenhaga au efectuat un studiu pentru a vedea mai exact cum sta situatia.
Ceea ce au descoperit ar putea sa-i surprinda pe consumatorii de carne: in studiul lor, fasolea si mazarea s-au dovedit a fi mai satioase decat carnea de porc sau de vitel.
Studiul a inclus 43 de barbati tineri care au primit trei mese diferite, in care principalul component era o chiftea - facuta fie din fasole sau mazare, fie din porc sau vitel. Cercetatorii au observat ca participantii care au mancat chiftelele cu fasole si mazare au consumat cu 12% mai putine calorii la urmatoarea masa, in comparatie cu cei care au consumat carne.
“Leguminoasele contin alt tip de fibre decat cele din carne, ceea ce a contribuit, probabil, la o senzatie mai mare de satietate,” spune principalul cercetator, Anne Raben.
“Este oarecum contrar parerii generale ca un consum mai mare de proteine te face sa te simti mai satul. Acum, se pare ca o masa bogata in fibre, dar cu mai putine proteine, poate da aceeasi senzatie de satietate. Desi sunt necesare mai multe studii pentru o dovada definitiva, se pare ca mesele vegetale - in special cele care contin fasole si mazare - pot servi ca baza pentru o pierdere in greutate pe termen lung si pentru o alimentatie sustenabila,” afirma Raben.
Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/beans-are-more-satisfying-than-meat-according-to-science.html