Alzheimer este una dintre cele mai ingrozitoare boli cu care te poti confrunta.
Spre deosebire de cancer, pentru Alzheimer inca nu exista niciun fel de remediu. Adica, odata instalata boala, tot ce poti face este sa incerci sa incetinesti progresul bolii.
Din acest motiv calea cea mai sigura pentru tratarea acestei boli este sa o previi. Studiile arata ca sunt multi factori de mediu si de stil de viata care pot contribui la aparitia acestei boli.
1. Expunerea la plumb
Studiile arata ca expunerea la plumb poate contribui la aparitia bolilor cardiovasculare. Insa, cercetarile mai arata ca, in cazul adultilor care prezinta o cantitate de plumb peste medie in sange, se manifesta o tendinta de deteriorare cognitiva usoara si riscuri marite de dementa si Alzheimer. Expunerea la metale grele in general creaza stres oxidativ in corp. Acest stres poate fi ameliorat daca se consuma alimente bogate in antioxidanti, cum sunt fructele si legumele verzi, rosii sau albastre.
2. Medicamentele anti colinergice
Un studiu recent publicat asociaza mai multe medicamente eliberate cu sau fara reteta cu un risc marit atat de Alzheimer cat si de dementa. Este vorba, in special, de o familie de medicamente anticolinergice care include antidepresive triciclice, antihistamine si antimuscarinice. Efectele sunt crearea unei dependente: cu cat se utilizeaza mai mult, cu atat creste si riscul.
3. Insecticidele cu DDT
Cunoscut si ca DDE, acest insecticid, desi interzis in unele tari precum SUA, se foloseste inca in multe parti ale lumii si ajunge si in tarile in care este interzis, prin importuri. O prezenta ridicata in sange a insecticidului este asociata cu un risc semnificativ de Alzheimer.
Ca masura de siguranta, fructele si legumele trebuie spalate foarte bine inainte de consum (preferabil cu o solutie pe baza de ulei esential) si se va evita consumul de peste din tarile unde se foloseste DDE.
4. Depresia
Relatia dintre corp si minte este una foarte puternica. Studiile au aratat ca adultii cu simptome de depresie au de 1.5 ori mai multe sanse sa dezvolte Alzheimer si depresie. Riscul poate fi marit ca urmare a tratarii depresiei cu antidepresive triciclice.
5. Ganduri negative despre imbatranire
Ca si in cazul depresiei, perspectiva unei persoane asupra procesului de imbatranire poate afecta modul in care mintea sufera modificari. Un mod de gandire negativ poate duce la modificari degenerative in creier si la cresterea riscului de Alzheimer. Asadar, gandeste pozitiv!
6. Lipsa de miscare
Pe langa beneficiile evidente pentru corp, un studiu efectuat in 2015 a aratat ca miscarea regulata reduce si riscul de boala degenerativa a creierului cu peste 50%. Pe masura ce inaintezi in varsta, miscari moderate de aerobic cum ar fi o plimbare lunga fac minuni pentru minte! Te vei simti mai bine si vei fi mai plin de energie decat alte persoane de aceeasi varsta.
7. Rani la cap
Este evident ca ranile fizice de la nivelul capului si al creierului pot duce la modificari degenerative mai tarziu in viata. Lovirile repetate, mai ales cele care implica pierderea cunostintei, sunt asociate cu un risc marit de Alzheimer. Foloseste centura de siguranta cand conduci si o casca de protectie cand practici diverse sporturi, pentru a proteja orice risc de ranire!
Sursa utilizata: https://dailyhealthpost.com/causes-of-alzheimers-disease/2/