Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. De ce lipsa somnului genereaza probleme la nivel celular?

De ce lipsa somnului genereaza probleme la nivel celular?

Multe persoane sunt constiente de beneficiile unui somn bun. In cel mai bun caz, lipsa de somn ii face pe cei mai multi dintre noi morocanosi in ziua urmatoare. Insa mai nou, s-a realizat un studiu ce coreleaza lipsa somnului cu deteriorarea celulara

Multe persoane sunt constiente de beneficiile unui somn bun. In cel mai bun caz, lipsa de somn ii face pe cei mai multi dintre noi morocanosi in ziua urmatoare. Insa mai nou, s-a realizat un studiu ce coreleaza lipsa somnului cu deteriorarea celulara. Studiul, condus de cercetatorii de la Colegiul Medical din Wisconsin (CMW), a stabilit o legatura intre riscul marit de boli si lipsa de somn, subliniind in special ca celulele cele mai deteriorate sunt cele de la nivelul plamânilor, intestinului subtire si al ficatului. Desi rezultatele studiilor arata ca recuperarea somnului pierdut reface celulele deteriorate, lipsa de somn prelungita in cele din urma isi cere pretul.

"Studiul este rezultatul mai multor ani de munca si furnizeaza dovezi fizice ca privarea de somn afecteaza celulele si ca recuperarea orelor de somn pierdute echilibreaza, printre altele, unii parametri, precum deteriorarea si refacerea ADN-ului,"

declara Dr. Carl Everson, Ph.D., profesor de neurologie, bilogie celulara, neurobiologie si anatomie la CMW.

"Acest lucru este important pentru ca anumite baze fizice care prezentau riscuri cauzate de lipsa de somn au fost pana in prezent neclare, iar acum sunt clarificate."

Cercetatorii au privat de somn sobolanii folositi in cadrul studiului, partial sau total timp de 10 zile. Cei care si-au recuperat somnul au fost privati de somn alte 10 zile, apoi au dormit timp de 48 de ore. Moartea celulelor si multiplicarea acestora s-au manifestat mai mult la cei care nu au dormit deloc, in timp ce recuperarea somnului a determinat repararea ADN-ului. Deteriorarile s-au manifestat, in special, la nivelul plamânilor, al ficatului si a intestinului subtire, atat la subiectii care au fost partial privati de somn, cat si la cei care au fost privati total de somn.

Studiul, publicat in revista americana de specialitate SLEEP, explica astfel:

In epiteliul intestinal, privarea totala de somn a dus la o crestere de 5.3 ori a mortii celulare si de 1.5 ori a multiplicarii celulare, comparativ cu esantionul de control. Doua zile de recuperare a somnului au refacut echilibrul dintre deteriorarea si refacerea ADN-ului . Studiul reconfirma importanta somnului, a carui lipsa poate avea consecinte grave pentru sanatate.

Citeste si: Efectele lipsei de somn asupra creierului

Obiceiuri care îmbunatatesc rutina de somn

Pastrarea unui ritm de somn regulat, de la care nu trebuie sa exista abateri nici macar in weekend-uri sau pe perioada vacantelor. Cu alte cuvinte, mersul la culcare si trezirea la aceleasi ore regleaza ciclul de somn al corpului astfel incat acesta beneficiaza de o odihna mai buna.

De asemenea e bine a se elimina din camera in care se doarme orice obiect ce poate interfera cu perioada de odihna. Astfel, o veioza sau lampa prea puternica, ceasuri desteptatoare cu lumini, televizorul ar trebui inlaturare din dormitor. Camerele ar trebui sa aiba cât mai putina lumina sau zgomot. Foamea este un alt factor de influenta; daca mergi la culcare flamând sau cu burta plina, ambele iti pot afecta calitatea somnului. Evitarea bauturilor alcoolice, produselor cu cafeina si nicotina inainte de culcare, toate acestea pot afecta calitatea somnului

Alimentele care ajuta somnul includ produse bogate in fier, precum spanacul si lintea. De asemenea, se recomanda si alimente bogate in triptofan, care stimuleaza melatonina, precum  semintele de susan si de dovleac.

Surse:

http://www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=29773
http://www.mcw.edu/MCW-News-Center/College-News/MCW-researchers-find-link-between-sleep-deprivation-and-cell-damage.htm

 

Te-ar putea interesa si: Importanta somnului pentru sanatatea fizica si psihica

#celule #odihna #somn

Ce au mai parcurs alti cititori...

Studiu: femeile au nevoie de mai multe ore de somn pe noapte decat barbatii pentru a nu-si pune sanatatea in pericol
Sfaturi practice despre cum sa avem un somn mai odihnitor
Ştiinţa confirma beneficiile somnului de după-amiază

Ce spun cititorii despre "De ce lipsa somnului genereaza probleme la nivel celular?"

caraman nina05 June 2015 21:41Raspunde

Admidnistra un mod de viata sanatos.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101