Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Studiu: femeile au nevoie de mai multe ore de somn pe noapte decat barbatii pentru a nu-si pune sanatatea in pericol

Studiu: femeile au nevoie de mai multe ore de somn pe noapte decat barbatii pentru a nu-si pune sanatatea in pericol

Un studiu recent arata de ce femeile au nevoie de mai multe ore de somn. Cuplurile se mai contrazic cu privire la cine doarme mai mult. Conform stiintei, sotia este cea care are castig de cauza, nu sotul. "Femeile se pare ca au nevoie de 20 de minute

Un studiu recent arata de ce femeile au nevoie de mai multe ore de somn.

Cuplurile se mai contrazic cu privire la cine doarme mai mult. Conform stiintei, sotia este cea care are castig de cauza, nu sotul.

Femeile se pare ca au nevoie de 20 de minute mai mult decat barbatii, conform studiului. Iar acest lucru se datoreaza abilitatii de operare in paralel (multitasking) a creierului femeii precum si faptului ca este mereu activ.

"Una din principalele functii ale somnului este ca permite creierului sa se recupereze," spune Profesorul Jim Horne, director la Centrul de Cercetare a Somnului la Universitatea Loughborough si autorul cartii Povestea somnului: o calatorie prin stiinta somnului." In timpul somnului, cortexul — acea parte a creierului responsabila pentru memorie, limbaj etc – se detaseaza de simturi si intra intr-o stare de recuperare."
"Cu cat folosesti mai mult creierul in timpul zilei, cu atat acesta are nevoie de mai mult timp de recuperare si, prin urmare, de mai mult somn. Femeile au tendinta de a face mai multe lucruri in acelasi timp - fac multe concomitent si sunt flexibile — si de aceea isi folosesc o parte mai mare din creier decat barbatii. Din aceasta cauza, nevoia lor de somn este mai mare. Un barbat care are un loc de munca mai complex ce implica multe decizii si cautarea de solutii poate avea, de asemenea, nevoie de mai mult somn decat un barbat obisnuit — desi probabil nu atat de mult ca o femeie." .

Acest lucru se datoreaza faptului ca la femei creierul are alt fel de conexiuni decat la barbati si este mai complex, de aceea nevoia lor de somn este mai mare. In medie au nevoie de 20 de minute mai mult, dar sunt si femei care pot avea nevoie de mai mult sau mai putin decat atat." 

Prin urmare, in toate sensurile, creierul femeii este mai complex si are nevoie de mai mult timp pentru a se recupera pe parcursul noptii.

Un alt studiu a analizat 210 barbati si femei de varsta medie si a descoperit ca femeile sufereau de mai multe probleme de sanatate cauzate de lipsa de somn decat barbatii.

"Am descoperit ca la femei lipsa de somn este asociata cu un nivel ridicat de stres psihologic si sentimente mai puternice de ostilitate, depresie si manie. In schimb, la barbati nu s-au observat aceste sentimente la acelasi nivel de lipsa de somn."

Surse:

http://dukemagazine.duke.edu/issues/050608/depgaz15.html

#femeile #odihna #sanatate #somn

Ce au mai parcurs alti cititori...

Pozitia in care dormi iti poate influenta sanatatea
Sfaturi pentru sanatatea ta de la 25 de experti
Singurele 7 obiceiuri de care ai nevoie pentru o viata completa
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101