Somnul ramane inca un mister pentru lumea stiintei – de la postura de somn corecta si pana la motivul pentru care dormim, mai sunt inca multe explicatii pe care studiile trebuie sa le ofere pentru a deslusi pe deplin toate secretele acestui fenomen.
Aproape 85% dintre mamifere dorm de mai multe ori pe zi, iar oamenii de stiinta se intreaba daca somnul omului este monofazic sau polifazic in mod natural. Sau suntem doar conditionati de stilul de viata impus de societatea moderna, care ne-a afectat si alte aspecte ale sanatatii?
Daca ar fi sa analizam lucrurile dintr-o perspectiva istorica, un punct de pornire ar putea fi munca de cercetare a istoricului Roger Ekirch de la Virginia Tech. In 2001 acesta a publicat o lucrare stiintifica, care a insumat 15 ani de studiu si a cuprins un numar impresionant de dovezi istorice care arata ca oamenii obisnuiau, de fapt, sa doarma in doua perioade de timp separate.
Indiferent de obiceiurile ancestrale de somn ale omului, este evident ca tot mai multi oameni sufera in ziua de azi de lipsa de somn, din diferite motive, insa unul dintre acestea ar putea fi faptul ca nu isi fac timp sa doarma la pranz.
Mai multe studii au subliniat multiplele beneficii asociate cu somnul din timpul zilei. De exemplu, un studiu din 2008 a aratat ca somnul de la pranz contribuie chiar mai mult decat cafeaua la imbunatatirea memoriei verbale, a abilitatilor motorii si a invatarii perceptive.
Un studiu desfasurat de NASA in 1995 a analizat efectele benefice ale somnului de la pranz asupra unui numar de 747 de piloti. Fiecare participant a a avut la dispozitie 40 de minute pe zi pentru un somn la pranz, cu o durata medie de somn de 28,5 de minute. Cei care au dormit la pranz “au manifestat imbunatatiri ale vigilentei de la 16% la 34% pentru timpul mediu de reactie, comparativ cu grupul care nu a dormit deloc.”
Intr-un studiu desfasurat in Grecia, cercetatorii au descoperit ca barbatii care au dormit la pranz de cel putin trei ori pe saptamana au prezentat un risc cu 37% mai mic de a muri de o boala de inima comparativ cu barbatii care nu au dormit deloc la pranz.
Este, deci, evident ca somnul la pranz are beneficii clare si substantiale pentru sanatate.
Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2017/11/23/dr-sara-mednick-explains-the-science-of-naps-why-theyre-so-good-for-you/