Cu ajutorul radacinilor lor lungi si ramificate, copacii patrund adanc in inima pamantului-mama, de unde isi procura apa, hrana si nutrientii necesari. Inalti, scaldati in razele soarelui, copacii intruchipeaza putere, frumusete si sunt un simbol al inteligentei naturii.
In timp ce oamenii se bucura de umbra pe care ei o ofera cu generozitate, copacii asculta si privesc. ... Prea ocupati cu propriile lor vieti, desi le cauta racoarea, oamenii uita cat de importanti sunt copacii si ce viata dinamica au aceste creatii ale naturii.
Copacii ne furnizeaza oxigen, adapost, tovarasie, remedii medicinale si liniste. Copacii si oamenii traiesc in simbioza, facand schimb de oxigen si dioxid de carbon pentru mentinerea unui echilibru pe Pamant. De la unele specii de arbori sunt folosite in uz medicinal scoarta, frunzele, nucile, fructele si radacinile.
Similitudinile dintre oameni si plante sunt frapante cand vine vorba de nevoile de baza ale vietii: soare, apa, aer si nutrienti. In mod surprinzator, oamenii de stiinta incep sa descopere ca lista poate continua: atat copacii cat si oamenii..dorm.
Copacii chiar dorm?
Cu ajutorul imagisticii cu fascicul laser, Andras Zlinszky de la Centrul pentru Cercetari Ecologice din Tihany, Ungaria, a putut inregistra cum copacii isi lasa crengile in jos ca si cum ar dormi noaptea. La lasarea noptii, mestecenii in special au fost fotografiati aplecându-si treptat varful crengilor cu pana la 10 centimetri mai jos.
"A fost un efect foarte clar si la nivelul intregului copac," spune Zlinszky. "Nimeni nu a mai observat acest efect la nivelul intregului copac pana acum si am fost surprins sa descopar dimensiunea acestor schimbari."
In perioada dintre rasaritul si apusul soarelui, Zlinszky si colegii sai au folosit fasciculul laser pentru a scana mesteceni din Austria si Finlanda. Tehnologia cu laser a aratat miscarile precise ale fiecarui copac pe timpul noptii, furnizand imagini tridimensionale si rezolutii la centimetru. Cercetatorii au evitat noptile cu vant si au masurat copacii la echinoctiul solar in ambele tari pentru a verifica acuratetea masuratorilor.
In total, mesteacanul din Finlanda a fost scanat de 11 ori, o data pe ora pe timpul noptii. Mesteacanul din Austria a fost inregistrat de 77 ori, la fiecare zece minute, pe timp de noapte. Mestecenii au parut sa intre intr-o stare de relaxare odata cu venirea noptii. Iar dimineata, cand soarele a rasarit, copacii s-au indreptat iar crengile si frunzele s-au comportat ca si cum s-ar trezi.
Fenomenul este usor de observat la floarea-soarelui, care se inchide si isi lasa capul jos noaptea si se ridica si se indreapta catre soare pe timpul zilei.
"Pana acum au putut fi efectuate studii numai pe plante mici, insa aici a fost posibil sa le facem afara, pe copaci adulti," a explicat Eetu Puttonen de la Institutul de Cercetari Geospatiale din Finlanda. "Este primul experiment de acest fel de pana acum."
Presiunea apei la nivel celular si ritmul circadian explica obiceiul copacilor de a dormi
Stiinta arata ca somnul copacilor are legatura cu presiunea apei din celulele acestora. Noaptea are loc un fenomen numit presiune hidrostatica sau turgescenta, adica o scadere a presiunii apei in celule. Odata cu intreruperea fotosintezei la lasarea intunericului, se activeaza turgescenta. "Acest lucru inseamna ca frunzele si crengile nu mai sunt la fel de ferme si se apleaca sub propria lor greutate," explica Zlinszky.
In absenta luminii soarelui, copacii nu mai folosesc apa si dioxidul de carbon pentru a produce zahar. Fara sursa de lumina care le atrage, frunzele iau o pauza si se odihnesc, pentru a-si conserva energia. Pe timpul zilei, frunzele copacilor sunt indreptate cat mai sus, pentru a optimiza abilitatea de a absorbi lumina de la soare.
Zlinszky intentioneaza sa repete experimentul si pe plopi si castani. El spune ca cercetatorii au decodat deja genomii acestor copaci si au descoperit ca acestia sunt programati genetic sa aiba un ritm circadian. Prin studierea acestor gene ale ritmului circadian, Zlinszky si echipa sa ar putea explica de ce copacii dorm la fel ca oamenii. Motivul ar fi ca arborii au un ceas biologic pe care il reseteaza in fiecare zi.
Sursa utilizata: https://www.newscientist.com/article/2088833-trees-seen-resting-branches-while-asleep-for-the-first-time/