Avem obiceiuri atat de adanc inradacinate in modul de viata incat nici nu realizam cat de mult dauneaza sanatatii.
Fie ca sunt obiceiuri ce trec neobservate in rutina noastra zilnica, fie ca sunt valori preconcepute impuse de societate, neatentia acordata la timp acestor greseli de sanatate pot avea repercusiuni serioase pe termen lung.
Iata sapte greseli pe care majoritatea oamenilor nici nu realizeaza ca le fac. Acorda-le atentia cuvenita si vei vedea cum viata ti se va schimba in bine!
- Nu bei suficienta apa
Auzim mereu cat de bine este sa bei apa, dar cati dintre noi consuma suficienta in fiecare zi?
Pe langa faptul ca este o sursa vitala pentru toate fiintele, un consum adecvat de apa furnizeaza energie suficienta muschilor, confera vitalitate pielii si ajuta la pierderea in greutate (mai bine apa decat bauturi bogate in calorii!). Iti curata rinichii si contribuie la o digestie mai buna.
In general, apa ne face sa ne simtim mai revigorati si mai energici, asa ca bea cat mai multa! Citeste un articol complet despre apa aici: Apa, misterul vietii
- Ai muschii permanent incordati
Nu este usor sa-ti dai seama ca anxietatea se aduna sub forma de tensiune la nivelul muschilor. Stresul ne face sa stam incordati si deseori continuam sa ramanem tensionati cateva ore in sir, ceea ce duce cu timpul la dureri de spate, migrene cauzate de tensiune sau chiar la afectiuni mai grave.
Fa-ti timp pe parcursul zilei pentru a-ti relaxa corpul si a elibera toata incordarea acumulata. Simpla rasucire a capului si scuturarea umerilor sunt exercitii simple care pot fi facute oriunde. Citeste in artivol despre cateva miscari pe care le poti face in timpul zilei pentru a te detensiona : 4 pozitii de yoga pentru a-ti corecta postura daca lucrezi pe scaun toata ziua
- Mananci mai multa carne decat legume
Consumul de carne a crescut foarte mult. In ziua de azi un meniu obisnuit este alcatuit dintr-o portie mare de friptura si cateva legume ca garnitura.
Carnea este un aliment acid, iar pentru a neutraliza ph-ul din corp trebuie sa consumam portii cel putin egale de alimente alcaline, precum fructe si legume.
In loc sa plasati carnea in centrul felurilor de mancare, mai bine folositi-o pe post de garnitura sau ca o completare la meniu. Sau, si mai bine, pregatiti cel putin o data pe saptamana feluri de mancare fara carne.
- Stai cocosat
Cei care lucreaza la birou sau la calculator toata ziua stiu cat e de greu sa nu stai cocosat. Cu toate acestea, este timpul sa fii mai atent la postura ta si sa faci o schimbare in bine!
O postura incorecta duce la o multitudine de probleme si afectiuni ale spatelui si coloanei vertebrale, precum si la dureri gastrointestinale, dureri de cap si de maxilare, o circulatie proasta si disfunctii ale plamanilor.
Pe langa toate acestea, se acumuleaza si tensiune la nivelul muschilor, din cauza faptului ca un spate cocosat va tine muschii incordati pentru mentinerea pozitiei.
Este nevoie de un efort constient pentru corectarea posturii la inceput, ceea ce poate fi obositor, dar merita pentru beneficiile de sanatate castigate pe termen lung.
- Te culci prea tarziu
Desi unii spun ca zicala "fiecare ora dormita inainte de apus este egala cu doua dormite dupa" este doar un mit, exista ceva adevar in ea. Daca te culci dupa miezul noptii pierzi ore valoroase de somn odihnitor si non-rem.
Incearca sa-ti modifici programul de somn si sa te trezesti mai devreme, pentru a nu pierde ore importante de somn.
- Uiti sa respiri
Cand suntem suparati, nervosi sau stresati uitam sa folosim mecanismul cel mai eficient si puternic al propriului nostru corp: respiratia. Prin exercitii controlate de respiratie, ne putem incetini bataile inimii, calma nervii si limpezi mintea.
Oxigenul intareste tot ce se afla in corp, astfel incat prin inspirarea unei cantitati mai mari de oxigen putem insufla mai multa vitalitate nu numai organelor si muschilor, ci si creierului, care ne controleaza emotiile si toate aspectele psihicului.
Cand te mai simti coplesit, epuizat sau stresat, incearca niste exercitii de respiratie. Citeste aici despre cum poti invatat sa respiri corect din diafragma : Aerul, importanta respiratiei pe nas, din diafragma si ionii negativi
- Nu zambesti suficient de des
Oamenii fericiti par sa traiasca mai mult, iar longevitatea lor e justificata! Cand zambim, creierul elibereaza endorfine care neutralizeaza stresul si acest lucru ne face sa ne simtim mai relaxati.
Insa partea cea mai buna a zambetului este ca "se ia". Cand zambim, impartasim bucurie, intarim increderea si construim relatii cu cei din jur.
Asa ca incearca sa gasesti un motiv de fericire chiar si in perioadele dificile. Si nu uita sa zambesti.