Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Cum ajutăm creierul să depăşească senzaţia de frică în 3 paşi simpli

Cum ajutăm creierul să depăşească senzaţia de frică în 3 paşi simpli

Dr. Rick Hanson este un expert in neuroplasticitate, mindfulness si psihologia pozitiva si ofera cu generozitate solutii celor care isi doresc sa-si stapaneasca mintea si sa depaseasca anumite tipare de gandire nefolositoare. In ultima sa carte, 

Dr. Rick Hanson este expert in neuroplasticitate, mindfulness (constientizarea prezentului) si psihologia pozitiva si ofera cu generozitate solutii celor care isi doresc sa-si stapaneasca mintea si sa depaseasca anumite tipare de gandire nefolositoare. In ultima sa carte (Perseverent: Cum sa cultivi o stare interioara de calm, putere si fericire interioara de neclintit - Resilient: How to Grow an Unshakable Core of Calm, Strength, and Happiness), Rick abordeaza tematica fricii si ne invata ce sa facem pentru a depasi aceasta emotie distructiva pentru totdeauna.

Teama apare atunci cand amenintarea pare mai mare decat resursele pe care le avem pentru a o infrunta. Uneori este adevarat, cand, de exemplu, primim o factura neprevazuta si nu avem bani sa o platim. Insa, din cauza unei frici irationale, amenintarile par deseori mult mai mari iar resursele mult mai mici decat sunt in realitate.

Chiar si atunci cand ne dam seama ca teama este irationala, tot nu reusim sa scapam de ea. Multi oameni se tem sa nu se mai teama, pentru ca acest lucru ar insemna sa-si lase garda jos. Si se tem ca, atunci cand vor face acest lucru, pot fi raniti.

Pentru a ne simti in siguranta, trebuie sa diminuam amenintarile reale si sa ne marim resursele. Atunci nu ne va mai fi teama sa renuntam la teama.

Trebuie sa faci tot ce poti pentru a reduce amenintarile reale din viata ta dezvoltand in acelasi timp resurse cu care sa le poti face fata. In acelasi timp, inveti sa apreciezi corect amenintarile si resursele si te simti cat de sigur poti.

Cum sa apreciezi amenintarile corect si sa-ti depasesti teama

Alege unul dintre lucrurile de  care te temi. Poate fi teama de a nu te imbolnavi sau de a nu intra in conflict cu alta persoana. Sau poate fi teama de a vorbi in public sau de a cere de la o relatie exact ceea ce vrei. Poti trece prin acest proces de reflectie singur, scriind intr-un jurnal sau vorbind cu cineva si il poti aplica in orice aspect al vietii doresti.

1. Intreaba-te cat de mare este, cu adevarat, amenintarea.

Apreciaza cat mai real dimensiunea provocarii. Adica pune o limita pentru a nu da frau liber imaginatiei. De exemplu, in loc sa spui ”Am o sanatate subreda”, mai bine spui ”Sufar de tensiune marita”. Limitezi problema in timp si spatiu. Care aspect al vietii este afectat – si care nu este afectat? Cand ti se intampla – si cand nu este relevant?

2. Gandeste-te la cat de reala este amenintarea.

Sa spunem ca suferi de o afectiune continua, cum ar fi o boala cronica. Insa, in cea mai mare parte a timpului, cand te macina ingrijorarea, acest lucru se datoreaza unui potential rezultat: este vorba de amenintarea durerii, nu de durerea in sine. De exemplu, o persoana se poate gandi "M-as putea imbolnavi" sau "Daca ma infurii, nimeni nu o sa mai vrea sa stea langa mine." Daca ceea ce te ingrijoreaza este doar o posibilitate si nu o realitate, intreaba-te: care sunt sansele ca acest lucru sa se intample cu adevarat? Poate ca in trecut un astfel de eveniment a fost posibil din cauza oamenilor cu care locuiai sau a anturajului. Azi lucrurile sunt diferite si sansele ca acel lucru sa se intample sunt mult mai mici.

3. Gandeste-te care este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla.

Ce s-ar intampla daca amenintarea de care te temi ar deveni realitate? Sa spunem ca te temi sa fii respins daca devii mai vulnerabil si mai sensibil. Bun, sa spunem ca lucrul de care te temi sa intampla. Cum te-ai simti? Pe o scara de 0 la 10, unde 10 este cel mai rau lucru la care te poti gandi, cat de rau te-ai simti? Si pentru cat timp? In trecut, poate ai trait lucruri similare care te-au afectat puternic, mai ales in timpul copilariei, cand lucrurile sunt percepute mult mai intens, pentru ca sistemul nervos nu a atins stadiul de maturizare deplina. Dar, ca adulti, avem mult mai multe strategii de amortizare a socurilor. Sunt sanse mari ca, atunci cand lucrul de care te temi se intampla, sentimentul sa nu mai fie nici atat de rau si nici sa nu dureze atat de mult pe cat te temi.

Gandeste-te la toate acestea. Lasa-ti fiinta sa le absoarba si sa le vada asa cum sunt in realitate. Fii increzator ca iti poti invinge teama.

Sursa utilizata: https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-trick-your-brain-into-overcoming-fear

#creier #frica #teama #autosugestie

Ce au mai parcurs alti cititori...

Stiai ca cascatul poate ajuta la racorirea creierului?
Ce efect are consumul de alcool asupra creierului
Cum să-ţi educi creierul să gândească pozitiv
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101