Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Cum să-ţi educi creierul să gândească pozitiv

Cum să-ţi educi creierul să gândească pozitiv

Renumitul neurolog Rick Hanson explica intr-una din prezentarile sale ca inclinatia oamenilor spre negativism este o trasatura mostenita de pe vremea oamenilor primitivi si a stramosilor acestora, care ii punea in alerta fata de potentialele ame

Renumitul neurolog Rick Hanson explica intr-una din prezentarile sale ca inclinatia oamenilor spre negativism este o trasatura mostenita din cele mai vechi timpuri, cand stramosii nostri trebuiau sa fie pusi in alerta pentru a se proteja de potentialele amenintari din mediu. Inclinatia pe care o avem spre negativism este tendinta care ne ajuta sa facem diferenta dintre bine si rau.

Corpul uman reactioneaza mult mai intens la stimulii negativi decat la o experienta pozitiva si chiar le exagereaza efectul. Conform doctorului Hanson, psiholog si membru al Centrului de Stiinta pentru Binele Suprem din U.C. Berkeley, "mintea este ca velcro pentru experientele negative si ca teflonul pentru cele pozitive."

Cum sa ”instalezi binele."

Exista o metoda simpla de ”instalare a binelui”, sustine el, care poate determina amigdala – sistemul de alarma al creierului – sa reduca intensitatea reactiilor si sa diminueze stresul si inclinatia spre negativism. Prelungirea cu inca 30-60 de secunde a unei experiente benefice sau a unei amintiri pozitive ne ajuta sa ne modelam pozitiv creierul.

Experientele pozitive nu numai ca ne ajuta sa ne simtim bine, dar ne si remodeleaza creierul. Fericirea accelereaza dezvoltarea personala si evolutia umana prin instalarea si ”transformarea unor stari pozitive in trasaturi neuronale de durata." Desi experienta negativa sau proasta dispozitie ne pot perturba capacitatea de a recunoaste, evoca sau consolida conexiunile neuronale, evenimentele pozitive si expunerea la acestea ne fac mai atenti, mai constienti si mai productivi. 

Dr. Hanson ne reaminteste ca, desi multi dintre noi avem convingerea ca gandurile noastre sunt aleatorii si greu de controlat, avem, de fapt, libertatea de a alege ce ganduri sa pastram, sa consolidam sau sa ”instalam” si ce ganduri sa neglijam, sa minimalizam sau sa neutralizam. Gandurile fericite si optimiste reduc cortizolul si maresc dopamina si serotonina (si viceversa). Acest lucru ajuta creierul sa functioneze la capacitate maxima, mareste acuitatea mentala, ajuta la gasirea unor solutii in mod creativ si, in general, promoveaza o stare generala de bine.

Constientizarea este cheia inclinarii balantei in defavoarea acestei predispozitii catre experientele negative care pot deforma realitatea si submina calitatea vietii. Studiile arata ca simpla denumire a starii negative a mintii – durere, anxietate, stare de iritare – calmeaza activitatea amigdalei. Iar rememorarea intentionata si repetata a unei experiente pozitive poate devia activitatea amigdalei spre alta directie.

Cinci pasi pentru a transforma gandurile negative:

  1. Reaminteste-ti ca tendinta spre negativism este o simpla caracteristica umana si ca mintea are o inclinatie naturala spre teama si anxietate.
  2. Observa cu atentie influentele care provin din diverse directii – minte, corp, familie, colegi, comunitate sau lumea din jur si modul in care acestea iti afecteaza starea de spirit. Este bine sa intelegi ca sentimentele pe care le ai nu te definesc in mod necesar ca persoana – sunt lucruri separate.
  3. In masura in care este posibil, implica-te si bucura-te de experiente benefice in moduri care sa le transforme in amintiri pentru corp si minte.
  4. Cand incepi sa fii preocupat de ganduri sau comentarii negative, intreaba-te: Sunt adevarate? Sunt benefice? Sunt necesare? Sunt utile?
  5. Modifica, apoi, cu rabdare, gandurile negative si directioneaza-ti mintea spre ganduri, amintiri sau afirmatii pozitive.

Creierul uman are, in medie, 100 de miliarde de neuroni si fiecare are cate 5.000 de conexiuni sinaptice cu alti neuroni. Procesul de invatare incepe atunci cand acesti neuroni incep sa se asocieze unii cu altii.

Constientizarea atat a tendintei naturale spre negativism, cat si a capacitatii de a absorbi experientele pozitive prin simpla prelungire a acestora, are potentialul de a consolida puterea personala. Nu uita, neuronii care se intalnesc, se conecteaza si putem alege ce ganduri sa avem. Ceea ce gandim, facem si spunem conteaza.

Ne putem antrena creierul sa instaleze, sa absoarba si sa atraga pozitivismul in viata noastra, pentru mai multa bucurie si mai putina suferinta. Nu avem nevoie decat de practica, pentru a ne re-educa mintea sa accepte binele. Este mult mai placut sa descoperi ceva bun in ceva gresit.

Sursa utilizata: https://www.mindbodygreen.com/articles/negativity-bias-how-to-deal-when-the-world-is-against-you

#creier #educatie #gandire pozitiva #negativism #pozitiv #educarea creierului

Ce au mai parcurs alti cititori...

Afla ce tipar de gandire negativa te caracaterizeaza si cum il poti depasi
Stiai ca cascatul poate ajuta la racorirea creierului?
Depresia este reversibila prin metodele potrivite
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101