Acum doua sute de ani, poetul englez William Wordsworth jelea preocuparile omului pentru lumea materiala si legatura noastra pierduta cu natura si cu ceea ce conteaza intr-adevar. Poti sa faci legatura? Suntem asa de armonizati cu ritmurile comertului social si zilnic din jurul nostru, ca noile realitati stabilesc normele si noi ne conformam lor. Chiar si cand ele nu sunt nici pe departe acceptabile.
Realitatea este dura insa atunci cand este privita cu un ochi competent care nu este ghidat de interese si profituri.Din ce ince mai multi copii sunt bolnavi, grasi si cu risc de intarzieri in dezvoltare, au alergii, astm, sindromului hiperactiv cu deficit de atentie, autism, artrita, apraxie, tulburari de anxietate, si astea sunt doar cele care incep cu A.
Rata mortalitatii infantile, rata mortalitatii maternale, rata nasterilor premature, rata nasterilor prin cezariana sunt toate in crestere.
Noua normalitate a copilariei este profund tulburatoare. Ce are de facut o mama?
Cei trei stalpi ai sanatatii
Oricand exista o problema de sanatate, antropologul medical Syd Singer ne sugereaza sa ne intrebam: ce fac eu si ar putea cauza problema? Parintii intreprinzatori isi pun intrebarea asta. Pentru a gasi raspunsurile, putem rascoli literatura stiintifica,putem consulta cercetatorii si medicii din domeniu, putem recunoaste valoarea experientei clinice si empirice sau putem examina cele mai bune practici globale si cele lasate de intelepciunea ancestrala.
Pentru a simplifica lucrurile insa iata mai jos 3 sfaturi considerate de o serie de specialisti cei trei stalpi ai sanatatii radioase.
Stalpul #1: Respecta microbiomul
Sanatatea umana, imunitatea si bunastarea se invart in jurul unei vaste fundatii microbiene cunoscuta ca microbiomul uman. Acesta este continutul total de microorganisme ce locuiesc sub pielea noastra si pe aceasta, inclusiv, dar nelimitandu-se la deplina lungime a mucoaselor, de la membranele noastre nazale si orale, in jos de-a lungul tractului gastrointestinal si dincolo de acesta. O suta de miliarde de microbi – in greutate de 1,350 kg – numesc 'camin' corpul nostru.
Microbiomul este un intreg ecosistem, misunand de 10 000 de specii de bacterii, fungi, levuri si altele. Majoritatea acestor microbi sunt benigni sau protectori si productivi la modul activ.
Datoram mult microbiomului nostru. El gazduieste peste doua treimi din sistemul nostru imunitar. Produce vitamine importante precum B12 si K2. Sintetizeaza propria noastra rezerva de chimicale „simte-te bine”, precum dopamina, si serotonina . Inhiba colonizarea patogenilor prin faptul ca concureaza cu acestia pentru locuri de atasare pe corp si nutrienti esentiali. Noi cercetari ofera conexiuni ispititoare intre microbiom si ceea ce ne doare, incluzand:
- Obezitate si sindromul metabolic
- Diabet
- Depresie, stres si anxietate
- Dureri si inflamatii
- Tulburari de somn
- Functia cognitiva diminuata
Printre alte studii, Institutele Nationale de Sanatate ale SUA cauta sa inteleaga mai bine microbiomul vaginal pe durata sarcinii. Este o noua si brava lume microbiana.
Protejeaza-ti microbiota. Ei sunt pazitorii de la porti si vrajitorii din spatele cortinei. Exista o inteligenta de nepatruns in acesti gandacei. Multumim lui Dumnezeu.