Ce este mai rau insa este faptul ca mesajul lor sustine o gramada de conglomerate incluzand aici industriile de carne, oua, peste, lactate.
Ca si rezultat direct al vanzarilor acestora , afaceri secundare precum spitalele, industria farmaceutica si chiar doctorii ajung la profituri imense. Toate aceste industrii impartasind defapt o ideologie comuna cu industria petrolului si a carbunelui si anume ca profitul este mai important decat bunastarea planetei si a locuitorilor ei.
Mai important este sa ne ascultam corpurile decat dieta pe care o urmam
Daca ne oprim un pic din alergatura zilnica si ne uitam putin in dreapta si in stanga vom vedea cat de bolnavi, obositi si nefericiti sunt oamenii. Un astfel de loc este pentru mine atunci cand trebuie sa merg la doctorul de familie pentru vreo adeverinta. Atatia oameni bolnavi, de la copii pana la foarte batrani stau ingramaditi si asteapta o minune. Stau si asteapta prescriptia de medicamente. Mi se rupe sufletul cand vad atata durere si atata neputinta.
Cel mai important si primul doctor al nostru suntem noi. Noi avem puterea de a avea cea mai buna grija de noi. Nu spun ca medicii nu sunt buni sau ca medicina nu este utila, din contra , in caz de urgenta de stari grave , severe, infectii, accidente, medicina s-a dezvoltat foarte bine si este de mare ajutor. Dar in ceea ce priveste grija pentru oameni, profilaxia , prevenirea bolilor, tratarea bolilor degenerative si cronice si implicit a suferintei, medicina moderna nu trece clasa.
Dar sa revenim, in comparatie cu aceste mari industrii al caror scop unic este de a face cat mai multi bani si de a controla si subjuga oamenii, comunitatea noastra de vegani, vegetarieni fie ca suntem simpli bloggeri, doctori, nutritionisti, comercianti sau sfatuiori , probabil ca nu facem nici doi bani. Dar scopul nostru nu este de a face bani, scopul nostru este de a arata oamenilor un alt drum. Nu este un drum usor , dar este un drum plin de lumina.
Din pacate, de prea multe ori, nici in lumea noastra expertii nu cad de acord. Astfel exista inca multe polemici asupra diferitelor diete si modului corect de alimentatie al oamenilor. Daca ma intrebati pe mine , numai cuvantul dieta are o conotatie pe care oamenii o asociaza cu reguli, restrictii si asa mai departe. Cuvantul in sine nu are nici o vina el tragandu-se din greaca veche din « diatia » care inseamna stil de viata.
Nu exista o dieta pentru toti
Nu exista o formula care sa functioneze pentru toti. Suntem fiecare dintre noi fiinte unice in univers si functionam biochimic diferit. Bineneteles ca exista elemente generale comune ca de exemplu faptul ca nu suntem creati pentru a consuma produse de provenienta animala, dar pe langa acestea avem fiecare in parte misiunea de a ne gasi si a ne regla aceste acorduri fine personale in ceea ce inseamna dieta. Si spun asta pentru ca oamenii raspund diferit la diferite alimente. Ceea ce unora le face bine , altora le poate face rau sau ceea ce este bine in cantitati mari pentru unii, este bine in cantitati mici pentru altii.
Trebuie sa invatatm sa ne cunoastem mai bine si sa ne ascultam corpurile, sa urmarim impactul pe care il au alimentele asupra noastra din punctul de vedere al schemei DAUE – Digestie, Asimilare, Utilizare, Eliminare. Un aliment nu trebuie judecat numai dupa gust. Sfatul meu este : Judecati dupa rezultat nu dupa teorie.
Dietele bazate pe consumul de vegetale au fost promovate si folosite de milenii. Iata cateva dintre cele mai importante si va rog sa observati lipsa de originalitate J, adica , in alte cuvinte , cat de asemanatoare sunt :
Dieta Barnard (de Neal Barnard, MD, fondator al Comitetul Doctorilor pentru Medicina Responsabila) : Bazata pe carbohidrati (amidon),legume, fructe. Dieta foloseste putine grasimi. Si nu foloseste nici un fel de produse animale, niciodata.
Dieta Biblica a lui Daniel: Cu o vechime de mai bine de 2500 de ani, foloseste legume si apa. A imbunatatit sanatatea oamenilor in 10 zile, fata de sanatatea celor care mancau carne (hrana regelui)
Dieta Studiul China(de T. Colin Campbell, PhD): Se bazeaza pe carbohidrati, legume, fructe. Podusele de provenienta animala sunt rare in general sub 10%.
Programul CHIP (The Complete Health Improvement Program de Dr. Hans Diehl): Bazat pe carbohidrati, legume, fructe. Ideea de baza este de a manca putine grasimi.
Dieta Esselstyn (de Caldwell Esselstyn, MD): Bazata pe carbohidrati, legume si fructe. Fara nuci, seminte, avocado sau alte vegetale cu grasimi. Scopul este de a manca foarte putine grasimi.
Dieta Engine 2 (de Rip Esselstyn): Bazata pe carbohidrati, legume si fructe. Scopul este de a manca foarte putine grasimi.
Dieta Fuhrman (de Joel Fuhrman, MD): Bazata pe verdeturi si legume galbene, leguminoase, nuci si seminte. Nu este slaba in grasimi. Scopul este de a consuma verdeturi concentrate in nutrienti.
Dieta Hallelujah (de Rev. George Malkmus): Consta in 85% hrana vie, negatita, neprocesata din plante si 15% hrana gatita din plante. Fara alimente de provenienta animala.
Dieta Kempner Rice (de Walter Kempner, MD): Bazata pe orez si fructe. Mai multe alimente din vegetale si cateva alimente de provenienta animala sunt permise. Scopul este de a consuma foarte putin sodiu.
Dieta Macrobiotica: Bazata pe cereale si legume. Peste, fructe de mare, nuci si seminte pot fi consummate ocazional.
Dieta McDougall (de John McDougall, MD): Bazata pe carbohidrati (amidon) , legume, fructe. Oamenii sanatosi, supli, pot consuma seminte, nuci si avocado. Produse de provenienta animala se pot consuma cel mult de sarbatori. Scopul este de a manca cat mai multi carbohidrati(amidon)
Dieta Natural Hygiene (de Herbert M. Shelton, ND): Incurajeaza o dieta cu hrana vie, legume, fructe, nuci precum si posturi intermitente si combinarea alimentelor.
Dieta Ornish (de Dean Ornish, MD): Bazata pe carbohidrati(amidon), legume, fructe. Lactate slabe in grasimi, putin peste si ulei de peste sunt permise cateodata. Scopul este de a manca cat mai putine grasimi.
Dieta Popper (de Pam Popper, PhD): Se bazeaza pe carbohidrati, legume si fructe. Scopul este de a consuma cat mai putine grasimi.
Dieta Pritikin (de Nathan Pritikin): Se bazeaza pe carbohidrati, legume si fructe. Mici cantitati de carne, peste si lactate slabe sunt permise cateodata. Scopul este de a manca cat mai putine grasimi.
Dieta Raw (de la Creator): Se bazeaza pe tot ce ne-a lasat Dumnezeu si care este croit pentru a ne hrani si a ne face nu numai sa supravietuim dar chiar sa prosperam. Scopul este de a manca verdeturi, legume, fructe, nuci, seminte, ierburi, ciuperci, superalimente, alge de mare, muguri, flori in starea lor naturala, proaspata, neprelucrate termic sau chimic in nici un fel.
Observati ca desi exista mici diferente, multe lucruri sunt comune. Si atunci ne intrebam de ce nu ajung expertii la un punct de vedere comun ? Parerea mea este ca aceste linii comune sunt de fapt si regulile de baza ale unei diete sanatoase.
Cand vine vorba insa de detalii , cum spuneam si mai devreme, fiecare dintre noi este diferit si trebuie sa-si gaseasca singur echilibrul. Astfel devine o misiune personala pentru fiecare dintre noi sa ajungem in punctul in care sa putem sa ne ascultam corpul si sa facem aceste mici ajustari in concordanta.
Asa ca am cateva intrebari pentru voi :
Pe care din dietele de mai sus le-ati incercat si care a functionat si in ce mod ? Ce parere aveti ? Mai stiti si alte diete importante care dau rezultate ? In final care este dieta portivita ?
Dieta lui Daniel,,,a trebuit,din motive de sanatate sa o tin(recomandat de medic)si e buna,,,,,duraza acomodarea ,, dar merita
Adopt cu incredere si recunostinta recomandarile d-voastra cu