Catina este o uzina de nutrienti
Catina contine peste 190 de nutrienti si fitonutrienti, ceea ce o transforma intr-un superaliment extrem de puternic. Contine numeroase flavonoide—fitonutrienti despre care s-a demonstrat prin studii ca impiedica multiplicarea celulelor canceroase reducand in acelasi timp durerea si inflamatia si contribuind la pierderea in greutate a persoanelor obeze. Superfructul mai contine si cantitati importante din enzima necesara procesului de vindecare superoxid dismutaza (SOD)—de patru ori mai mari decat ginseng-ul, o alta sursa importanta de SOD.
Catina beneficii
Iata care sunt principalele beneficii ale catinei pentru sanatatea si frumusetea corpului nostru:
Previne afectiunile respiratorii si bolile de inima
Astmul, tusea cronica, alte afectiuni respiratorii si probleme dermatologice sunt doar cateva afectiuni pentru care se foloseste catina in mod traditional, dar s-a demonstrat ca poate imbunatati si sanatatea oculara, bucala si a membranelor mucoasei. Alte studii arata ca reduce semnificativ nivelul colesterolului si a proteinei C-reactiva, cunoscuta pentru capacitatea de a inflama si deteriora celulele, fiind asociata cu boli precum cele de inima.
Vindeca afectiunile gastrointestinale (GI)
Compusii sai anti-ulcer in combinatie cu proprietatile naturale antiinflamatorii fac din catina o alegere perfecta pentru problemele gastrointestinale. Uleiul acopera stomacul si tractul gastrointestinal (GI) cu un strat protector si vindecator, reducand efectele unor microbi daunatori precum E-coli.
Regenereaza pielea
In ceea ce priveste afectiunile pielii, catina s-a dovedit eficienta intr-o varietate de boli, precum: acnee, arsuri, dermatita, eczema, rozaceea, vergeturi si rani. Multi dintre cei 190 de nutrienti contribuie la vindecare, dar cantitatea mare de acizi grasi Omega 7 are contributia principala la regenerarea celulelor pielii, precum si la atenuarea ridurilor si a aspectului de piele imbatranita. Conform studiilor publicate in revista Comunicari Stiintifice Biochimice si Biofizice, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca fructele de catina pot fi utilizate cu scop terapeutic contra afectiunilor inflamatorii ale pielii.
Combate cancerul
Abilitatile catinei de combatere a cancerului sunt impresionante. Intr-un studiu publicat in ISRN Farmacologie, cercetatorii au descoperit eficienta catinei in uciderea celulelor canceroase si a leucemiei limfatice. Alte studii publicate in revistele Fitoterapia si Nutritia si Cancerul au demonstrat ca fructele de catina manifesta o activitate antitumorala remarcabila si efecte anticanceroase.
Ajuta la pierderea in greutate
Ca si cum cele mentionate pana acum nu ar fi fost suficiente ca sa iubesti catina, iata ca acest superfruct superdotat ajuta si la pierderea in greutate. Putine alimente egaleaza catina in continutul sau de Omega 7, care opresc organismul din stocarea grasimilor. Ajuta, in acelasi timp, ca persoanele care au pierdut in greutate sa si-o poata mentine.
Reduce deteriorarea cognitiva si motorie
Numeroase studii demonstreaza eficienta catinei in reducerea deteriorarii cognitive si in tratarea afectiunii denumita diskinezie. Diskinezia este o afectiune neurologica degenerativa care implica deteriorarea motorie. Studii publicate in Monitorul Stiintei Medicale au descoperit ca extractul din fructele de catina are un efect protector contra diskineziei.
Super-imunitate, energizant, protectie UV
Ca orice aliment atat de bogat in nutrienti, nu este surprinzator ca stimuleaza sistemul imunitar si nivelul de energie. Uleiul de catina este si un foarte bun protector contra efectelor solare.
Citeste si articolul: Ce este turmericul si la ce este bun?
De unde sa cumperi catina?
Hexanul este utilizat in procesarea majoritatii catinei de pe piata, chiar si de catre firmele care sustin ca folosesc "uleiuri vegetale" la extragerea compusilor terapeutici ai catinei. Alege o firma redutabila care nu face compromisuri cu calitatea.
Exista multe produse pe baza de catina: ulei de catina, capsule cu ulei de catina, ulei din seminte de catina, capsule din seminte de catina, concentrate din catina sub forma de praf, precum si capsule, si multe produse cosmetice de ingrijire a pielii. Cel mai bine este insa sa folosesti catina cruda, proaspata intreaga si sa te bucuri de ea cat mai mult in sezonul de toamna.
Catina este un aliment ideal pentru perioada de tranzitie dintre anotimpuri.
Buna!Diana iti recomand daca vrei sa cumperi catina de la Simion Pasca eu am cumparat si este ok ..pt mai multe detali ma poti intreba pe fb:Manu El
Stie cineva cum se pastreaza catina pana la sfarsitul iernii?nu in amestec cu miere si nici in congelator.(o culeg in luna august)
vreau 1litru de ulei catina
vreau si eu 1l itru
vreau si eu 1l itru
vreau si eu 1l itru
Lasati deoparte firmele lu' peste prajit, cumparati catina si ... mancati-o !
Buna ziua As vrea sa imi plantez niste radacini de catana in gradina sa vad daca ii place solul si condiitiile meteo , de unde as putea achizitiona seminte sau radacini? multumesc Diana
Cat de bogati suntem si cat de ignoranti. Avem in jurul nostru o farmacie verde oferita de Creator si ne este mai usor sa mergem sa cumpara medicamente cu multiple reactii adverse. Felicitari pentru ce faceti! P.S. Am gasit o ladita de catina. Am luat-o pe toata, dupa articolul vostru, chiar daca era un pic moale (datorita conditiilor). Acum am si de ceai si pentru copii de imunizare (in frigider cu miere). Tineti-o tot asa!
Am citit multe articole despre catina si sunt convinsa de calitatile ei. Acum, in aceasta perioada este greu de gasit in stare naturala, cel putin eu nu am gasit. In schimb am gasit miere cu catina. As vrea sa stiu daca sub aceasta forma catina isi pastreza calitatile nutritive cel putin in mare parte. In speranta ca imi veti da un raspuns va multumesc anticipat!
Este o forma buna de conservare a catinii, mai ales daca mierea este de calitate!
De unde putem cumpara catina? In magazine nu am gasit.
Din pia?? ,o po?i cump?ra
Ne-am achizitionat recent un aparat pentru presat suc la rece, si punem catina in suc, cateva linguri la o portie de aprox. 1l de suc. Are un gust excelent, putin acrisor, aromat, si da sucului o culoare vie foarte frumoasa. Nu ne place cu multa catina, dar cateva linguri sunt excelente. Inainte sa avem aparatul, puneam catina in blender, cu apa, si apoi strecuram prin tifon sucul obtinut. Sigur ca nu e la fel de bun, si dureaza mai mult prepararea, dar merge si asa. Mai poti pune in suc mere, portocale, putin polen, kiwi, orice ai la indemana in casa. Merita incercarea :)
Cum se prépara catina?
Cu mare grija...