Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cat de sanatos este scaunul tau?

Cat de sanatos este scaunul tau?

Scaunul iti poate da anumite indicii privind sanatatea tractului digestiv. Caracteristile acestuia iti indica daca exista anumite probleme in procesul de digestie. Afla la ce trebuie sa fii atent.

Cuprins

 

Procesul digestiv

Sistemul tau digestiv descompune hrana, astfel incat sa poata fi absorbita in fluxul sanguin si livrata diverselor parti ale corpului tau. Un parcurs intestinal, daca ne gandim bine, incepe de fapt cu prima muscatura. Cand inghiti hrana, merge in jos pe esofag si in stomacul tau. Aici hrana ta se agita pentru doua pana la patru ore, pana este descompusa intr-un terci apos numit chim. Chimul este apoi treptat presat afara din stomac si impins intr-un lung tub incolacit – intestinul mic. Aici hrana transformata in pasta pe care tu ai mancat-o este absorbita in fluxul sanguin si resturile trec in intestinul gros.

Reziduurile ramase – resturi de hrana pe care corpul tau nu le poate folosi – merg in intestinul gros. In colon, corpul are o ultima sansa de a absorbi apa si unele minerale in sange. Toate resturile sunt combinate si presate la un loc si partial deshidratate. Pe masura ce apa paraseste reziduurile, ceea ce ramane devine tot mai dur si mai dur pe masura ce continua sa se miste, pana cand devine solid. Ce ramane – fecalele noastre – constau in apa, fibra nedigerabila, hrana nedigerata (cum ar fi semintele mici), celule moarte si inlaturate din tesuturi, bacterii vii si moarte, secretii intestinale si bila.

Citeste Ce spune scaunul tau despre sanatatea sistemului digestiv.

Cum sa determini daca scaunul tau este sanatos?

Daca mananci alimente crude, dupa 24 de ore de la inghitirea primei muscaturi sunt impinse fecalele in afara corpului. Pentru a determina daca parcursul intestinal este sanatos, trebuie sa privim la culoarea, mirosul si dificultatea evacuarii, precum si gradul de soliditate.

Celulele rosii din bila sunt cele care dau excrementelor umane culoarea maro distinctiva. Un scaun sanatos ar trebui sa fie maro mediu spre deschis. Ar trebui sa fie bine format, cilindric, destul de masiv, oarecum texturat si usor de trecut prin tractul digestiv. Si nu ar trebui sa miroasa prea tare. Cel putin nu ar trebui sa aiba un miros puternic, intepator.

Scaunul este o lunga si fluenta evacuare daca colonul nu este spastic, afectat, constipat sau deshidratat. Fiecare scaun ar trebui sa fie intr-o singura bucata, avand aspectul unui butuc bine format, subtiat la capat. Unele website-uri spun ca ar trebui sa fie de marimea unei banane.

Lungimea scaunului ideal

Lungimea scaunului tau ar trebui sa se conformeze lungimilor segmentului unui colon curat si sanatos. Ce inseamna daca scaunul tau este mult mai scurt? Un scaun mai scurt indica de obicei o incapacitate a colonului de a procesa adecvat hrana si ca scaunul produs este lipsit de echilibrul hidric corect. Diametrul scaunului ar trebui sa fie aproximativ intre 2,5-3,8 cm. Un diametru mai mic indica existenta constrictiei, poate datorate unui colon deformat sau straturilor acumulate compuse din materie mucoidala incrustata pe peretii colonului. Un diametru mai mare indica tonus muscular scazut al colonului – probabil de la lipsa de fibre din dieta.

Scaunul sanatos pluteste sau se scufunda?

Plutitoare? Sau scufundatoare? Cat despre dilema aceasta, unii specialisti argumenteaza ca scaunele ar trebui sa pluteasca. Acestia spun ca flotabilitatea este un semn ca trupul a absorbit mineralele din hrana si ca acesti nutrienti nu mai sunt continuti in reziduuri. Alti experti cred ca scaunele sanatoase ar trebui sa atinga fundul toaletei, din cauza masivitatii si continutului lor de fibre. Un al treilea grup de experti crede ca flotabilitatea nu este o chestiune de dezbatut – excrementele tale pot sa se scufunde sau sa innoate, dupa voia lor.

Scaunele care plutesc sus, chiar la suprafata, de obicei sunt pline de grasimi nedigerate sau gaz de la fermentare. Scaunul care se scufunda de obicei include minerale nedigerate sau este compactat datorita lipsei de umezeala.

Dupa ce se formeaza un scaun, de obicei simti nevoia de a “merge la toaleta”. Ar trebui sa ai un scaun in medie la 24-36 de ore dupa fiecare masa, sau trei pe zi daca mananci trei mese principale pe zi.

Cand ar trebui sa “mergi la toaleta...”?

Primul scaun ar trebui sa se petreaca dimineata cand te trezesti sau curand dupa ce ai luat micul dejun. In mod normal printr-un sistem digestiv sanatos, ar trebui sa simti nevoia unui scaun la 20-30 minute dupa ce ai mancat. Deci este normal sa mergi la toaleta dupa fiecare masa.

Incepe astazi!

Ar putea sa treaca ani inainte ca sa ai scaunul ideal. Daca colonul tau este toxic, ai putea vedea temporar scaun moale, sfaramicios, acoperit de mucus. Asta ar trebui sa fie temporar.

*Acest material are scop informativ şi nu înlocuieşte sfatul medicului.

 

SURSE

http://www.beautifulonraw.com/raw-food-blog/raw-food-lifestyle/the-straight-poop/

#culoare #digestie #fecale #sanatos #scaunul

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 moduri in care scaunul iti spune cum stai cu sanatatea
Ierburi aromatice si mirodenii pentru a elimina simptomele de balonare, arsurile gastrice si alte probleme digestive
Suplimentul care poate vindeca problemele digestive (si nu sunt probioticele!)

Ce spun cititorii despre "Cat de sanatos este scaunul tau?"

popa elena24 April 2016 16:40Raspunde

foarte interesant de tinut minte

Marci Călin26 January 2016 14:15Raspunde

Ce se poate întâmpla cu un om în vârstă de 95de ani care suferă de obturatie a intestinului gros daca nu are scaun 15/17zile?mentionez că după aceste zile poate avea scaun doar în urma unei clisme .mulțumesc.

Flori Caprini12 August 2015 18:15Raspunde

Ce se intampla cu o persoana care are rectocolita hemoragica si care nu are voie sa manance legume si fructe crude ,deci nu poate sa manance ,, hrana vie,, /

florinstoicescu17 January 2015 18:22Raspunde

foarte bun articol realist merita tinut minte

Sever17 January 2015 16:02Raspunde

Si sa nu uitam duodenul unde se revarsa bila. Inca ceva: corect se scrie ”maro”, ”maron” este un animal domestic care se reintoarce in salbaticie! Oricum, articolul este de nota zece!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101