Aspectul scaunului, daca pluteste la suprafata apei sau se scufunda, este un indicator al sanatatii si al aportului nutritional. Cercetarile facute in ultimii ani au concluzionat ca aspectul si regularitatea scaunului indica cat de sanatos este sistemul digestiv.
Iata cateva indicii ce pot fi descifrate din ceea ce lasi in bazinul de toaleta:
Digestia precara a grasimilor
Nutritionistii sunt de comun acord ca scaunul care pluteste indica o digestie precara. Cand materia fecala pluteste, se lipeste de bazinul toaletei si se duce greu cand se trage apa, sau apar pete uleioase la suprafata apei, acest lucru arata ca grasimile din alimentatie nu se digera corespunzator.
Ce se poate face in acest caz? Trebuie consultat un nutritionist sau un medic cu privire la sanatatea ficatului, a bilei si pancreasului, toate implicate in productia de bila folosita la digestia grasimilor. Sau trebuie revizuita alimentatia.
Prea putine fibre
Desi parerile converg spre concluzia ca scaunul care se scufunda e mai sanatos, sunt si opinii conform carora scaunul care pluteste indica o dieta cu un continut prea bogat in fibre. Acest lucru se datoreaza faptului ca cei ce consuma mai multe fibre au in intestinul gros colonii de bacterii mai numeroase. Din acest motiv materia fecala contine mai multe gaze produse de bacterii, aceasta devenind mai putin densa si mai usoara.
Indiferent de forma scaunului, alimentatia ta ar trebui sa contina multe legume, fructe, nuci si leguminoase care furnizeaza un aport suficient de fibre. Cantitatea necesara este de cel putin 35 grame zilnic.
Daca nu consumi fibre in mod normal, atunci e bine sa le introduci treptat. Este foarte important acest aspect pentru ca in caz contrar bacteriile care "prefera" fibrele se vor multiplica prea repede si pot cauza disconfort digestiv.
Boala celiaca
Unii specialisti considera ca scaunul care pluteste poate fi un semn al bolii celiace. Glutenul inflameaza intestinele si le impiedica sa digere alimentele corespunzator. Prin urmare, materia fecala poate pluti si poate avea o culoare gri sau cafeniu-rosiatica si un miros urat.
Este ingrijorator in special daca scaunul e moale, pluteste si are consistenta similara cu a diareei, pe perioade extinse. In acest caz e bine sa faci un test pentru boala celiaca, sau, mai simplu, elimina glutenul din alimentatie pentru cel putin trei saptamani.
Constipatia
Pe de alta parte, scaunul care se scufunda poate fi un semn de constipatie cronica. Constipatia apare cand o persoana nu are suficienta motilitate digestiva (adica intestinele nu lucreaza eficient pentru a impinge reziduurile in vederea eliminarii). Exista multe cauze ale constipatiei: o alimentatie deficitara, anxietate, lipsa de miscare, dar si un consum insuficient de apa.
Pentru a remedia problema trebuie marit consumul de apa, trebuie avut grija la nivelul magneziului in corp pentru ca magneziul ajuta la relaxarea intestinului sau puteti folosi remedii pe baza de plante ca suc cu aloe vera si piper cayenne, care ajuta la o eliminare mai usoara a scaunului.
Afla Totul despre Constipație - Ce este, Când apare, Cauze și Tratament Natural
Conform tabelului Bristol, varianta corespunzatoare unui scaun normal este varianta 4, urmata de variantele 3 si 5.
Cum ar trebui sa fie un scaun sanatos?
In cele din urma, insa, expertii in nutritie nu pun atat de mare accent pe felul in care scaunul pluteste sau nu, ci mai mult pe regularitatea acestuia, pe forma, culoare si miros. Iata cateva dintre calitatile unui scaun sanatos:
- Este regulat (cel putin o data pe zi si de cel mult trei ori).
- Scaunul trebuie sa aiba o consistenta omogena, forma de banana, sa nu fie nici prea tare, nici prea moale.
- Trebuie sa aiba o culoare maronie si sa nu contina bucati vizibile de mancare, grasime, sange sau mucus.
- Mirosul trebuie sa fie neutru, specific dar nu suparator de neplacut.
Cu cat bifezi mai multe din cele de mai sus, cu atat mai sanatos este scaunul tau! Mai multe informatii despre forma, culoarea si textura unui scaun sanatos puteti citi aici.
Un urma cu un am am avut un infart. Tengo stent la artera principala. Consum numai ulei de masline dar am zile cind am scaun fara sa simt Ce por face
Buna ziua, eu sufar de 8 ani de diverticole, sì in faza critica trebuie sa am wc aproape , va rog sa -mi spune-ti parerea dv. Multumesc