Enzimele digestive sunt catalizatori ce descompun proteinele, carbohidratii si grasimile intr-o forma mai simpla, pentru a fi mai usor absorbite de corp.
Digestia incepe in gura, cand amilaza incepe sa desfaca carbohidratii. Daca mesteci suficient de mult o bucata de paine din grau integral, vei simti un gust usor dulceag. Este zaharul care se elibereaza pe masura ce carbohidratii sunt descompusi in zaharuri mai simple. Pe masura ce mancarea ajunge in stomac, sucurile gastrice actioneaza asupra proteinelor.
Cand ajung in intestine, cea mai mare parte a procesului de descompunere are loc cand pancreasul si intestinele subtiri elibereaza amilaza, proteaza si lipaza (enzime digestive produse de corp) pentru faza finala de descompunere a nutrientilor.
Atunci intrebarea este: Chiar trebuie sa luam suplimente cu enzime sau este doar o simpla strategie de marketing alimentata de producatori? Ei bine, depinde.
E bine sa consulti un practician de medicina naturista pentru a identifica problema daca ai urmatoarele simptome in mod frecvent:
- gaze
- balonare
- o senzatie de prea plin dupa doar cateva imbucaturi
- senzatie de greutate sau de "pietre in stomac"
- scaune moi si cu resturi de mancare nedigerata
Exista sase posibile cauze ale acestor simptome ce pot justifica suplimentarea cu enzime digestive:
- Esti stresat.
Cand sucurile gastrice din stomac sunt afectate de perioade prelungite de stres sau de afectiuni digestive ocazionale, corpul intra in starea de "lupta sau fugi", care ii afecteaza capacitatea de digestie.
- Ai intestinele afectate.
Captuseala intestinala poate fi afectata din cauza medicamentelor, a hormonilor, sau a unor boli precum cea celiaca, sau a consumului excesiv de produse procesate din comert.
Aceasta conditie suprima sistemul imunitar prin alterarea functiei fiziologice a membranei celulare de la nivelul intestinelor.
- Ai probleme cu pancreasul.
Pancreasul produce in mod normal enzime esentiale, iar daca acestea nu se produc deloc sau se produc insuficient, medicul iti poate recomanda sa iei suplimente cu enzime.
- Ai alergii alimentare.
Daca suferi de hiper-permeabilitate intestinala, alergii alimentare sau intolerante, acest lucru iti poate reduce enzimele digestive.
- Ai deficit de nutrienti.
In mod similar, daca suferi de malnutritie, deficienta de fier, osteoporoza, alergii, sindromul intestinelor permeabile, deficienta de B12, acestea pot cauza probleme digestive.
- Imbatranesti in mod accelerat
Imbatranirea este asociata in general cu o scadere a functiei digestive.
Ce produs ar trebui sa alegi?
Produsele ieftine sunt bani aruncati. Poti cumpara enzime pe baza de fructe, cu bromelina sau papaina, de exemplu, care sunt extrase din papaya si ananas, dar sunt destul de slabe. Sunt si enzimele de origine animala, dar acestea sunt instabile.
Cele mai bune sunt cele pe baza de plante, fara zahar, grau, gluten sau produsi din soia adaugati. Verifica eticheta. Printre ingrediente ar trebui sa se afle proteaza, amilaza si lipaza si cantitatile aferente.
Ce alimente ar trebui sa eviti, pentru a evita inhibarea functiei digestive?
In general, alimentele mai putin gatite sunt si mai usor de digerat in special daca nu sunt prea fibroase. In caz contrar, atunci cand alimentele sunt mai fibroase, mai dure, acestea trebuie gatite foarte bine.
Trebuie evitate alimentele procesate, conservantii, aditivii si alimentele ce contin organismele modificate genetic. De asemenea, prajelile si alimentele excesiv de grase, alcoolul si cafeaua in exces, inghetata, sau zaharul trebuie si ele evitate.
Este important de mentionat ca fiecare persoana este diferita si pot varia cerintele alimentare precum si metodele de gatit. Nu se poate spune ca un anumit "regim" e corect si general valabil pentru toata lumea.
Sunt multe motive pentru care o persoana ar putea avea nevoie de suplimente, insa acestea nu trebuie luate dupa ureche, ci numai dupa consultarea unui profesionist, care poate evalua situatia si pune un diagnostic corect.
Este adevarat ca enzimele nu sunt intotdeauna necesare si uneori modificarea alimentatiei prin includerea unor alimente specifice este suficienta. Insa, pentru cei care au nevoie de ele, enzimele pot cu adevarat sa le schimbe viata.
Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-22594/the-supplement-that-could-cure-your-digestion-issues-its-not-probiotics.html