Cartile de colorat obisnuiau sa fie o activitate pentru copii si, ocazional, pentru adultul care avea grija de ei, insa in ultima vreme categoria de varsta a suferit modificari.
Ce a inceput ca un hobby de nisa a devenit acum un trend international, iar cartile de colorat adresate adultilor apar tot mai des pe lista celor mai vandute carti in intreaga lume.
Desi sunt o modalitate placuta de a petrece timpul, sunt cumparate in special pentru proprietatile terapeutice ale activitatii in sine.
Vindecarea prin arta
Arta nu vindeca o boala, dar cu siguranta poate contribui la o mai buna gestionare a ei. Cercetatorii au recunoscut calitatile terapeutice ale artei de cativa ani, iar azi terapia prin arta ajuta multi oameni sa exprime ceea ce altfel ar fi greu de descris in cuvinte, cum ar fi un diagnostic de cancer.
Studiile arata ca aceasta forma de terapie da rezultate vizibile in cele mai multe cazuri. Un studiu din 2006, de exemplu, a aratat ca terapia prin arta meditativa folosita in cazul unor bolnave de cancer a dus la o scadere semnificativa a simptomelor de disconfort fizic si emotional in timpul tratamentului. Un alt studiu din acelasi an a concluzionat ca o singura ora de terapie prin arta a determinat pacientii de cancer de varste diferite sa declare ca "resimt un confort coplesitor” si sa manifeste dorinta de continuare a terapiei.
"Bolnavii de cancer au deseori senzatia ca organismul lor este stapanit de cancer. Se simt coplesiti," a declarat Joke Bradt pentru Reuters, terapeut prin muzica la Universitatea Drexel din Philadelphia. "Iar implicarea intr-un proces de creatie ... contrasteaza profund cu atitudinea pasiva si de abandon in fata tratamentelor pentru cancer.”
Si nu doar bolnavii de cancer pot beneficia de pe urma artelor vizuale. Terapia prin arta este foarte utila si pentru persoanele care se confrunta cu afectiuni precum depresie, dementa, anxietate si tulburari de stres posttraumatic.
Terapia prin arta implica de multe ori folosirea unui mijloc artistic ca instrument care sa ajute pacientul cu problema pe care o are, insa, asa cum s-a vazut si la orele de desen din scoala, unii sunt mai inzestrati artistic decat altii. Cei care se considera mai putini inzestrati in ceea ce priveste arta pot pierde avantajele pe care le poate oferi terapia prin arta.
Coloratul prezinta, astfel, o alternativa creativa fara sa necesite prea multa inclinatie artistica. Tot ce trebuie sa faci este sa colorezi fara sa depasesti marginile desenului si obtii rezultatul dorit. Sunt, insa, experti care considera ca tocmai aceasta lipsa a implicatiei artistice din partea pacientilor face ca tehnica colorarii la adulti sa nu poata fi considerata o terapie prin arta in adevaratul sens al cuvantului.
“Este aceeasi diferenta ca cea dintre a asculta muzica si a canta la un instrument,” spune Donna Betts, presedintele corpului administrativ al Asociatiei Americane pentru Terapie prin Arta, pentru The Guardian. “Sa asculti muzica este usor si oricine poate face asta, insa sa canti la un instrument necesita un cu totul alt set de abilitati.”
Drena Fagen, terapeut prin arta si instructor adjunct la Scoala Steinhardt a Universitatii din New York, impartaseste aceeasi parere: “Nu consider cartile de colorat o forma de terapie prin arta,” declara pentru The Guardian. “Consider cartile de colorat terapeutice, ceea ce nu este deloc acelasi lucru.”
Ce se intampla atunci cand coloram
Doar pentru ca nu este considerata o terapie prin arta nu inseamna ca activitatea de colorat nu prezinta avantaje. Theresa Citerella, care studiaza terapia prin arta la Universitatea Lesley din Cambridge, Massachusetts, a declarat pentru Medical Daily ca a observat mai multe persoane care folosesc coloratul atat in orele de curs, cat si in cadrul terapiilor, pentru o mai buna concentrare.
“Multi dintre colegii mei isi aduc carti de colorat si le folosesc pentru a avea o putere mai mare de concentrare la cursuri,” a spus Citerella, explicand si ca tot mai multi profesori privesc cu ochi buni aceasta tendinta. “In timpul rezidentiatului au fost clienti care nu aveau stare si cereau carti de colorat, pentru ca-i ajutau sa stea calmi si sa se concentreze la discutiile de grup. Avem in cabinetul de lucru mai multe carti de colorat pentru adulti pe care sa le punem la dispozitia clientilor.”
Avand in vedere ca lipsa de concentrare este de multe ori un simptom al stresului si anxietatii, pare logic ca activitatea de colorat sa ajute si in acest sens. Dr. Stan Rodski, neuropsiholog, care a si publicat o serie de carti de colorat destinate adultilor, spune ca aceasta activitate genereaza o stare mentala de relaxare, similara cu cea pe care o dobandesti in timpul meditatiei.
Ca si in cazul mediatiei, coloratul face creierul sa se detaseze de alte ganduri si sa se concentreze pe momentul prezent. Sarcinile de lucru cu rezultate previzibile, cum sunt coloratul si tricotatul, sunt activitati care calmeaza — Rodski a putut vedea chiar efectele fizice pe care acestea le au asupra corpului folosind o tehnologie avansata.
“A fost un lucru uimitor - am inceput sa vedem modificari in ritmul cardiac si in undele cerebrale,” a spus acesta, adaugand ca in mare parte reactia neurologica a celor ce coloreaza este determinata de repetitivitatea tiparelor de colorat si atentia acordata detaliilor.
Dr. Joel Pearson, cercetator in neurologie la Universitatea New South Wales din Australia a oferit o explicatie diferita pentru efectul terapeutic: Concentrarea asupra colorarii unei imagini ar putea favoriza inlocuirea gandurilor si imaginilor negative cu unele pozitive.
Descopera si colectia noastra de carti.
“Trebuie sa te uiti la dimensiuni si la model, trebuie sa ai grija la margini si trebuie sa alegi o culoare,” a explicat Pearson pentru Nine MSN. “Aceste actiuni ocupa zone din creier care, astfel, blocheaza gandurile si imaginile mentale generate de anxietate. ... Orice te ajuta sa-ti controlezi atentia este util.”
Pentru cei interesati, in Romania, se gasesc astfel de carti in librarii sau pot fi descarcate diverse pagini de desenat, gratuit, de pe internet.
Sursa utilizata: http://www.medicaldaily.com/therapeutic-science-adult-coloring-books-how-childhood-pastime-helps-adults-relieve-356280