Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. 10 beneficii impresionante ale delicioaselor caise

10 beneficii impresionante ale delicioaselor caise

Caisele își datorează beneficiile vitaminelor pe care le conțin, printre care vitaminele A, C, K, E. Află de ce ne face bine consumul de caise.

Printre beneficiile pentru sanatate ale caiselor se numara abilitatea de a trata indigestia, constipatia, durerile de urechi, febra, bolile de piele, cancerul si anemia. Uleiul de caise este folosit pentru tratarea ranilor si a muschilor tensionati. Caisa este considerata foarte benefica si pentru ingrijirea pielii, in special pentru femei. De aceea, o poti gasi in produsele cosmetice. De asemenea, caisele imbunatatesc sanatatea inimii, reduc colesterolul, previn deteriorarea vederii, ajuta la pierderea in greutate, trateaza afectiunile respiratorii, intaresc oasele si mentin echilibrul electrolitic din corp.

Caisele se pot consuma proaspete sau uscate. De asemenea, se folosesc intr-o mare varietate de sucuri, gemuri, nectaruri si dulceturi. Din samburii de caisa se obtine un ulei folosit pentru ingrijirea pielii.

Caisele, sub denumirea lor stiintifica, Prunus armeniaca, sunt strans inrudite cu prunele. Este greu de stabilit ordinea in care a inceput cultivarea lor in lume, pentru ca s-au descoperit dovezi ale cresterii lor in salbaticie, dar si ale cultivarii lor inca din vremuri preistorice. Denumirea stiintifica vine din Armenia, considerata tara de origine a caiselor de catre cercetatori. Cu toate acestea, erau prezente si in Grecia antica si in Roma, iar multi alti experti sustin ca, de fapt, cultivarea lor a inceput in India cu mai bine de 3000 de ani in urma. Originile controversate ale caiselor nu sunt atat de importante, dar ce conteaza este modul in care ne influenteaza sanatatea!

Caisele sunt drupe mici care seamana cu piersicile sau prunele. Au o pulpa moale si astringenta, acoperita de o pielita fina. Caisa are un miez mare care nu se consuma, asa ca aveti grija cand luati prima muscatura! Caisele sunt portocalii sau galbene, cu o usoara nuanta rosiatica pe una dintre parti. Pot fi consumate  in multe feluri si fiecare cultura are o abordare diferita a caiselor! Unul dintre motivele pentru care au fost atat de populare de-a lungul istoriei este ca au fost direct asociate cu multe beneficii pentru sanatate, datorita compusilor sai organici unici, nutrienti, vitamine si minerale.

Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog
 

Valoarea nutritionala a caiselor

Caisele isi datoreaza beneficiile impresionante pentru sanatate vitaminelor pe care le contin, printre care vitaminele A, C, K, E si niacina in cantitati semnificative, dar si altele in cantitati mai mici (sub 5% din necesarul zilnic), precum si continutului de minerale, printre care se numara potasiu, cupru, mangan, magneziu si fosfor. Caisele sunt si o buna sursa de fibre alimentare, asa cum sunt cele mai multe fructe.

 

Beneficiile pentru sanatate ale caiselor

Printre beneficiile pentru sanatate se numara urmatoarele:

Constipatia: fiind bogate in fibre, caisele sunt bune pentru tranzitul intestinal. Sunt deseori recomandate pacientilor care sufera in mod regulat de constipatie, datorita proprietatilor lor laxative. Fibrele dau consistenta scaunului si faciliteaza tranzitul acestuia prin intestine, pana la excretia sa din corp. Fibrele stimuleaza sucurile digestive si asimilarea nutrientilor si descompun alimentele pentru o procesare mai usoara. In plus, fibrele activeaza miscarea peristaltica a tractului digestiv si acele miscari usoare care ajuta tranzitul intestinal sa devina regulat.

Sanatatea oaselor: Caisele contin cantitati semnificative sau moderate din toate mineralele necesare pentru dezvoltarea oaselor. Calciu, fosfor, mangan, fier si cupru contribuie toate la dezvoltarea materiei osoase. De aceea, consumul de caise poate asigura cresterea si dezvoltarea sanatoasa a oaselor, precum si prevenirea afectiunilor asociate cu varsta, cum ar fi osteoporoza.

Sanatatea inimii: Caisele pot proteja inima de multe boli, inclusiv de arterioscleroza, atac de cord si accident vascular. Cantitatea mare de vitamina C, precum si potasiul si fibrele alimentare contribuie la sanatatea cardiovasculara. Vitamina C protejeaza inima de radicalii liberi, potasiu reduce tensiunea relaxand arterele, iar fibrele curata peretii vaselor sanguine si ai arterelor de colesterol, reducand presiunea exercitata asupra inimii. Toate acestea combinate fac din caisa un fruct ideal pentru mentinerea sanatatii cardiace.

Nivelul lichidelor si metabolismul: Lichidele din corp depind in principal de doua minerale, potasiu si sodiu. Cantitatea insemnata de potasiu din caise a fost asociata cu un echilibru sanatos de lichide in corp, asigurand mentinerea energiei si distribuirea acesteia in mod omogen si adecvat catre organele si muchii din corp. Echilibrul electrolitilor asigura un nivel adecvat de energie, reduce crampele si mentine o buna distributie de sange in intreg corpul.

Durerile de urechi: Uleiul de caise este bun pentru durerile de urechi, desi mecanismul prin care se obtine acest efect este inca studiat. Se pun cateva picaturi in canalul urechii pentru un efect rapid. Oamenii de stiinta presupun ca are legatura cu materialul antioxidant pe care il contine uleiul de caisa.

Febra: Sucul de caise este deseori dat pacientilor cu febra, pentru ca furnizeaza vitaminele, mineralele, caloriile si apa necesare pentru corp, asigurand in acelasi timp si detoxifierea diferitelor sisteme si organe. In unele cazuri s-au folosit caise gatite la abur pentru a elimina febra. Caisele sunt, astfel, o substanta calmanta si anti inflamatorie care influenteaza temperatura corpului si celor care nu sunt bolnavi. De asemenea, poate reduce inflamatia in alte parti ale corpului, ceea ce poate ajuta suferinzii de artrita sau de guta.

Tulburari ale pielii: Uleiul de caisa este foarte bun pentru ingrijirea pielii. Este usor absorbit de piele si nu lasa pielea uleioasa dupa aplicare. Caisele nu sunt bune doar pentru a da pielii un aspect luminos si neted; ajuta si la tratarea unor boli de piele precum eczema, mancarimile, scabia si o serie de iritatii cutanate. Acest lucru se datoreaza in special compusilor antioxidanti prezenti in caise. Pe langa faptul ca fructul contine o doza importanta de vitamina A (60% din doza zilnica recomandata), vitamina asociata cu o piele mai sanatoasa, antioxidantii din caisa protejeaza tenul de efectul radicalilor liberi, care duc la deteriorarea pielii si la imbatranirea prematura.

Anemia: Datorita fierului si cuprului pe care le contin, caisele ajuta la formarea hemoglobinei. Aceasta proprietate ajuta la tratarea anemiei. Anemia este, in esenta, un deficit de fier, ceea ce duce la aparitia unor simptome de oboseala, ameteala, probleme digestive si de functionare metabolica generala. Fara celulele rosii din sange, corpul nu se poate reoxigena adecvat, iar organele incep sa nu mai functioneze corect. Fierul este un element cheie in formarea celulelor de sange, ca si cuprul. Ambele minerale sunt prezente in caise, facand din acestea un instrument perfect pentru stimularea metabolismului si mentinerea corpului intr-o buna stare de functionare.

Cancer: Semintele caiselor sunt considerate de ajutor in tratarea cancerului. Intre carotenoidele si ceilalti compusi antioxidanti pe care ii contin caisele, nu este surprinzator ca sunt o amenintare pentru radicalii liberi. Radicalii liberi sunt produse secundare periculoase ale metabolismului celular care pot face ca celulele  sanatoase sa sufere mutatii de ADN si sa devina celule canceroase. Antioxidantii neutralizeaza acesti compusi daunatori si protejeaza corpul de cancer, boli cardiace, Alzheimer si imbatranirea pielii. Caisele sunt asociate in mod direct cu reducerea riscului de cancer.

Astm: Uleiul de caisa este considerat antiastmatic si se crede ca poate trata aceasta boala si simptomele aferente. Are calitati stimulante si expectorante datorita uleiurilor esentiale continute. Unul dintre acestea ajuta la eliminarea presiunii si a stresului exercitat asupra plamanilor si a sistemului respirator, prevenind astfel atacurile de astm inainte ca acestea sa inceapa.

Atentionare: In general nu exista riscuri asociate cu consumul de caise, cu exceptia unor alergii pe care le pot avea unele persoane. Exista, insa, preocupari cu privire la sanatatea caiselor uscate. La uscarea fructelor se folosesc sulfiti iar acestia pot induce atacuri de astm. De aceea, in scop medicinal, trebuie folosite caisele proaspete in locul celor uscate.

In afara acestei atentionari amicale, te poti bucura pe deplin si in siguranta de gustul dulce-acrisor al delicioaselor caise pentru a te convinge singur de beneficiul acestora!

SURSE

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/apricots.html

#beneficii sanatate #caise #fibre #minerale #vitamine

Ce au mai parcurs alti cititori...

Hrisca, o alternativa mult mai sanatoasa la cerealele clasice
Fasolea ochi-negru : un complex de vitamine, proteine si minerale
70 de motive pentru a consuma semintele de in
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101