AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Tabra detox toamna 2017 - 12-19octombrie | 9-16 noiembrie

13 beneficii surprinzatoare ale cuisoarelor

Cuisoarele ofera multe beneficii pentru sanatate, printre care abilitatea de combate indigestia si cancerul, au proprietati antimicrobiene, protejeaza ficatul, stimuleaza sistemul imunitar, tin diabetul sub control, ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si contin si proprietati anti-mutagene, combat bolile orale si durerile de cap si au proprietati afrodisiace.

Cuisoarele sunt unul dintre condimentele specifice ale zonelor asiatice, originare din tari precum Indonezia, India, Pakistan si chiar zone din Africa de Est. Cuisoarele provin din insulele Maluku din Indonezia. Sunt un ingredient aromatic popular folosit in diverse feluri in toata lumea, dar mai ales in Asia. Cuisoarele sunt un condiment de baza in multe bucatarii asiatice.

Cuisoarele, ca multe alte condimente originare din Asia, au un istoric lung. In secolele XIII si XIV, erau transportate din Indonezia catre China, India, Persia, Africa si Europa. In aceasta perioada cuisoarele aveau un pret ridicat, ceea ce a dus la declansarea mai multor razboaie pentru detinerea monopolului asupra productiei si a distributiei. S-au purtat multe razboaie pentru a controla insulele Maluku in perioada medievala si moderna. Olandezii au obtinut victoria si au detinut controlul asupra insulelor Maluku o lunga perioada de timp. In ziua de azi, cuisoarele sunt un produs comercial important in intreaga lume.

Date stiintifice despre cuisoare

Cuisoarele sunt bobocii uscati ai unei flori care provine din arborele Syzygium aromaticum. Acesta apartine familiei de plante numite Myrtaceae. Aceasta este o planta perena care traieste in conditii tropicale si subtropicale. Din cuisoare de folosesc mai multe parti ale plantei, bobocii uscati, tulpinile si frunzele, in scop medicinal. Uleiul de cuisoare este renumit pentru proprietatile sale medicinale.

Cuisoarele se folosesc de mii de ani in India si China, nu doar ca un condiment aromat, ci si ca remediu medicinal pentru multe afectiuni. In medicina ayurvedica cuisoarele se folosesc pentru carii dentare, halitoza, iar in medicina chineza cuisoarele erau apreciate pentru proprietatile lor afrodisiace.

Valoarea nutritionala a cuisoarelor

Conform "Bazei nationale de date nutritionale pentru referinta standard" din SUA, nutrientii din cuisoare sunt compusi din 65g de carbohidrati, 6g de proteine, 13g de lipide totale, 2g de zaharuri, 274 kcal de energie si 33g de fibre alimentare. Mineralele din cuisoare sunt calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc. Vitaminele prezente in cuisoare sunt vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, folat, vitamina B6, vitamina B12, vitamina A, vitamina E, vitamina D si vitamina K.

Substante bioactive in cuisoare

Anumiti compusi bioactivi au fost izolati din extrasele de cuisoare. Acestea includ: flavonoide, hexane, clorura de metilen, etanol, timol, eugenol si benzen. Aceste biochimicale s-a descoperit ca poseda proprietati diverse, antioxidante, hepato-protectoare, antimicrobiene si antiinflamatorii.

Beneficii pentru sanatate ale cuisoarelor

O mai buna digestie: Cuisoarele imbunatatesc digestia prin stimularea secretiei de enzime digestive. Cuisoarele sunt bune si pentru a reduce flatulenta, iritabilitatea gastrica, dispepsia si greata. Cuisoarele pot fi prajite, coapte, macinate si luate in amestec cu miere pentru tratarea tulburarilor digestive.

Proprietati antibacteriene: S-au testat proprietatile antibacteriene ale cuisoarelor contra mai multor patogeni umani. Extractele din cuisoare au fost suficient de puternice pentru a ucide acesti patogeni. In mod specific, extractele de cuisoare au fost eficiente impotriva bacteriilor care raspandesc holera.

Proprietati chimio-preventive: Cuisoarele au atras atentia comunitatii medicale datorita proprietatilor lor chimio-preventive sau anti-carcinogene. Testele au aratat ca pot fi de ajutor in tinerea sub control a cancerului de plamani aflat in fazele incipiente.

Protejeaza ficatul: Cuisoarele contin cantitati mari de antioxidanti, ideali pentru protectia organelor interne, in special a ficatului, de efectele radicalilor liberi. Metabolismul, in timp, mareste productia de radicali liberi si lipidele, reducand in acelasi timp si antioxidantii din ficat. Extractele de cuisoare ajuta la neutralizarea acestor efecte, avand proprietati hepato protectoare.

Tine diabetul sub control: Cuisoarele se folosesc si in multe remedii traditionale pentru a trata mai multe boli, printre care si diabetul. La bolnavii de diabet, insulina produsa de corp este insuficienta sau nu se produce deloc. Studiile au aratat ca extractele din cuisoare imita insulina in cateva feluri si mentin nivelul glicemiei sub control.

Mentinerea intaririi oaselor: Extractele hidro alcoolice din cuisoare includ compusi precum eugenol si alti derivati, precum flavone, izoflavonele si flavonoide. Aceste extracte s-au dovedit utile in special in mentinerea densitatii osoase si a continutului mineral din os, precum si in cresterea rezistentei la presiune a oaselor in cazul osteoporozei.

Proprietati antimutagenice: Mutagenii sunt acele substante care schimba compozitia ADN-ului si produc mutatii genetice. Compusii biochimici prezenti in cuisoare, de tipul fenil propanoidelor, au proprietati antimutagene. Acestia au fost administrati celulelor tratate cu mutageni si au influentat efectele mutagene intr-o masura semnificativa.

Stimularea sistemului imunitar:  Ayurveda descrie anumite plante ca fiind in mod special eficiente in dezvoltarea si protejarea sistemului imunitar. Iar cuisoarele se numara printre acestea. Bobocul uscat al florii de cuisoare contine compusi care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar prin cresterea numarului de celule albe, imbunatatind hipersensibilitatea intarziata.

Proprietati antiinflamatorii: Cuisoarele poseda proprietati antiinflamatorii si analgezice. Studiile in care s-au administrat extracte de cuisoare la sobolani de laborator arata ca prezenta eugenolului a redus inflamatia cauzata de edem. S-a confirmat, de asemenea, ca eugenolul are abilitatea de a reduce durerea prin stimularea receptorilor de durere.

Remediu pentru boli orale: Cuisoarele pot fi consumate pentru boli gingivale, ca gingivita si periodontita. Extractele din boboci de cuisoare au controlat semnificativ cresterea patogenilor orali, responsabili de bolile orale. Cuisoarele pot fi folosite si pentru durerile de dinti, datorita proprietatilor lor analgezice.

Proprietati afrodisiace: Condimentele ca nucsoara si cuisoarele au proprietati afrodisiace, conform medicinei Unani. Experimentele facute pe extrasele de cuisoare si nucsoara le-au comparat cu medicamentele administrate in acest scop si atat cuisoarele cat si nucsoara au avut rezultate pozitive.

Remediu pentru dureri de cap: Durerile de cap pot fi reduse cu ajutorul cuisoarelor. Se face o pasta din cateva cuisoare si se amesteca cu un praf de sare cristalizata. Se pune pasta intr-un pahar de lapte. Acest amestec reduce durerile de cap rapid si eficient.

Efecte secundare in urma utilizarii cuisoarelor

Uleiul de cuisoare: Uleiurile de cuisoare nu trebuie administrate in mod direct; trebuie diluate in ulei de masline sau in apa distilata. Uleiul din extract de cuisoare este considerat in general sigur, insa unele studii au aratat ca acesta poseda proprietati citotoxice. Uleiul din extract de cuisoare contine doua componente majore, eugenol si B-cariofilena. Acesti compusi s-au demonstrat a fi in mod semnificativ eficienti contra fibroblasticelor si a celulelor endoteliale.

Tigari cu cuisoare: In Indonezia, cuisoarele sunt consumate la scara larga sub forma de tigari, numite kretek. Aceste tigari cu cuisoare au aparut ca o alternativa la tigarile cu tutun, insa studiile arata ca acestea sunt chiar mai daunatoare decat tigarile obisnuite. In cazul tigarilor de cuisoare, cantitatea de nicotina, monoxidul de carbon si gudron care intra in plamani a fost mai ridicata decat cele provenite de la tigarile cu tutun.

Sursa utilizata: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-cloves.html

Like Share Share Tweet4858 vizualizari

Postat in categoria Dictionar plante vindecatoare

Etichete: beneficii, cuisoare, proprietati antioxidante, proprietati anticancer,

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

11 beneficii uimitoare ale cardamomului

11 beneficii uimitoare ale cardamomului

13 beneficii surprinzatoare ale cuisoarelor

13 beneficii surprinzatoare ale cuisoarelor

11 remedii naturale pentru a trata vertijul

11 remedii naturale pentru a trata vertijul

Cum poti folosi semintele de dovleac pentru a elimina parazitii intestinali

Cum poti folosi semintele de dovleac pentru a elimina parazitii intestinali

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE