Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Aromaterapia pentru incepatori: uleiurile esentiale stimuleaza, echilibreaza si calmeaza

Aromaterapia pentru incepatori: uleiurile esentiale stimuleaza, echilibreaza si calmeaza

Pe langa faptul ca este una dintre cele mai puternice terapii naturale, aromaterapia are avantajul ca poate actiona imediat si ofera si o experienta extrem de placuta. Afla ce beneficii are aromaterapia si cum o poti folosi pentru starea ta de bine.

Firmele de produse cosmetice pentru baie si frumusete ne-au facut sa credem ca aromaterapia este benefica pentru relaxare, piele si baie. Chiar daca este adevarat, pe langa aceste calitati, aromaterapia medicala – o abordare stiintifica a aromaterapiei, in care se folosesc compusii chimici naturali din principalele uleiuri esentiale – poate avea un impact semnificativ si asupra durerii, a inflamatiei, a nivelului de energie, a somnului si a vindecarii.

Aromaterapia este utilizarea naturala a uleiurilor esentiale din flori, plante, copaci, rasini si alte elemente gasite in natura, care au proprietati vindecatoare. Aceasta terapie este la fel de straveche ca insasi mama natura, insa oamenii au inceput sa foloseasca arta si stiinta aromaterapiei cu cel putin 6000 de ani in urma.

Exista multe dovezi arheologice care arata ca uleiurile din aromaterapie erau folosite cu regularitate in vechile temple din Egipt, Grecia si Roma. Stramosii nostri au observat cu siguranta efectul pe care aroma florilor, arborilor si a altor plante il aveau asupra nivelului de stres, a anxietatii, somnului, dispozitiei, durerii si a altor aspecte ale sanatatii.

Aromaterapia, pe langa faptul ca este una dintre cele mai puternice terapii naturale, are avantajul ca poate actiona imediat si ofera si o experienta extrem de placuta. Uleiurile aromate absorbite prin piele ajung in sange prin masaj. Sau se pot evapora in aer, de unde sunt inhalate, permitand moleculelor sa ajunga la creier.

Încearcă Roll-on-urile cu uleiuri esenţiale SOiL! Reîmprospătează mintea şi calmează durerile de cap şi iritaţiile pielii.

Medicina clasica, bazata pe medicamente, interventii chirurgicale si radiatii ne-a facut sa credem ca vindecarea trebuie sa fie facuta intr-un mod dur pentru a avea rezultate; aromaterapia pare prea placuta pentru a fi eficienta, insa, datorita faptului ca poate ajunge repede in sange si in creier, poate avea rezultate impresionante si rapide.

 

Cand inspiri aromele uleiurilor esentiale – compusii uleiosi extrasi din plante – de fapt, inhalezi moleculele eliberate in aer, iar acestea trimit semnale direct din celulele nasului catre creier. Creierul trimite ulterior mesaje corpului, care pot varia in functie de aroma (sau aromele) si compusii chimici pe care ii contin uleiurile esentiale. Semnalele actioneaza apoi in consecinta, fie pentru a reduce inflamatia, a relaxa sistemul nervos, a stimula energia sau a reduce durerea – fie indeplinind o alta sarcina, in functie de componenta uleiului folosit.

In ultimii cativa zeci de ani, cercetarile pe care universitati prestigioase din intreaga lume le-au desfasurat pentru a analiza modul in care uleiurile esentiale pot actiona asupra durerii, inflamatiei, infectiei, depresiei, dementei precum si a altor simptome, au demonstrat ca sunt eficiente in multe dintre afectiunile de sanatate de care suferim.

 

Uleiurile esentiale au trasaturi terapeutice unice si pot contine peste 100 de compusi chimici, fiecare dintre acestia producand efecte unice in corp. Chiar si o singura planta, crescuta in conditii diferite, poate avea compusi chimici diferiti si, prin urmare, efecte terapeutice diferite. In plus, fiecare planta produce mai mult decat un singur tip de ulei, de exemplu – exista doua tipuri de ulei derivate din portocal: uleiul neroli, obtinut din flori si uleiul de portocal, extras din coaja de portocala. Dar nu este necesar sa intelegem in detaliu chimia complexa a plantelor pentru a profita de beneficiile pe care acestea le ofera.

Uleiurile se impart in 3 categorii principale, dupa proprietatile pe care le au:

1. Stimulente

Uleiurile stimulante binedispun si maresc nivelul de energie. Majoritatea uleiurilor de citrice sunt considerate energizante. Printre acestea se numara: bergamota, grepfrut, lamaie, neroli si portocala salbatica. Menta este si ea unul dintre cele mai energizante uleiuri.

2. Uleiuri care refac starea de echilibru

Uleiurile care refac starea de echilibru regleaza hormonii si mesagerii neuronali cunoscuti sub numele de neurotransmitatori, ceea ce reface balanta intregului corp. Printre acestea se numara tamaia si salvia pura (sau Iarba Sfantului Ioan).

3. Calmante

Uleiurile calmante relaxeaza sistemul nervos si pot avea calitati sedative care ajuta somnul. Printre cele mai calmante uleiuri se numara lavanda si vetiver.

Unele uleiuri se pot incadra in mai multe categorii, exercitand oricare dintre combinatiile de calitati energizante, echilibrante si calmante. De exemplu, tamaia este echilibranta, insa multi oameni declara ca are si un efect de calmare.

 

Cum se aleg uleiurile

Este important sa alegem uleiurile de calitate superioara, pentru ca efectele terapeutice se pierd in uleiurile de o calitate inferioara. Exista multe uleiuri in comert, insa doar cateva pastreaza integritatea plantelor. Trebuie evitate uleiurile de baie si cele pentru corp, pentru ca acestea, in general, au o calitate inferioara, sunt diluate cu uleiuri mai ieftine si pot contine ingrediente sintetice sau toxice. Unele produse pot contine chiar ftalati, ingrediente care perturba hormonii si pot cauza chiar si cancer.

De asemenea, trebuie evitate uleiurile care contin pe eticheta mentiunile “aroma”, “uleiuri parfumate” sau “cu arome identic naturale”, pentru ca acestea sunt, de regula, sintetice si nu au nicio valoare terapeutica.

Trebuie alese uleiurile pure, nediluate. Trebuie tinut cont si de faptul ca unele produse sustin ca sunt “pure” sau “naturale” insa acesti termeni nu indica decat faptul ca nu exista standarde de control pentru calitatea produselor. Produsele care prezinta incredere sunt cele care apeleaza la firme independente pentru a testa integritatea uleiurilor.

Uleiurile esentiale sunt concentrate, de aceea trebuie folosite in cantitati foarte mici. Trebuie respectate instructiunile de utilizare. Uleiurile nu trebuie consumate intern decat de persoane initiate. Trebuie evitat contactul cu membranele sensibile, cum ar fi ochii si gura. Inainte de utilizare, se poate efectua un test aplicand cateva picaturi pe incheietura si asteptand 48 de ore pentru a urmari o posibila reactie.

 

Citeste și: Cum folosim corect și în siguranță uleiurile esențiale?

 

Unele uleiuri pot cauza fotosensibilitate – adica pot accentua sensibilitatea la soare. Printre acestea se numara uleiurile de citrice si bergamota. Trebuie evitata utilizarea acestor uleiuri inainte de expunerea la soare cu cateva ore.

 

 

Savureaza-ti propria incursiune in lumea aromaterapiei!

SURSE

http://www.umm.edu/health/medical/altmed/treatment/aromatherapy

http://www.care2.com/greenliving/aromatherapy-for-beginners-scents-to-uplift-balance-and-calm.html

#uleiuri esentiale #aromoterapia

Ce au mai parcurs alti cititori...

Invitație în lumea cosmeticelor cu uleiuri esențiale…
Cum sa iti vindeci gingiile in mod natural
Cum miroase relaxarea sau de ce să folosești uleiuri esențiale la birou
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101