meniu
Corp

Uleiul de lavandă: proprietăţi, beneficii, utilizări, reţetă

Un iz de ulei de lavandă poate declanșa senzatii variate, iar dulcea lui mireasmă te trimite cu gândul spre lanuri de flori albastru-violete sub cerul verii. Dincolo de aroma de lavandă, acest ulei esenţial are nenumărate beneficii atunci când este utilizat în scop terapeutic. Haide să aflăm care sunt utilizările şi efectele benefice asupra sănătăţii, cum poate fi preparat şi dacă poate avea contraindicaţii sau efecte adverse.

Cuprins

 

Ce este lavanda?

Uleiul de lavandă provine din Lavandula angustifolia, o tufă veșnic verde, ușor de cultivat care produce mănunchiuri de flori înmiresmate și frumoase deasupra frunzelor gri-argintii.

Planta este originară din nordul Africii și din regiunile muntoase mediteraneene și crește cel mai bine în habitatele însorite și pietroase.

Astăzi ea crește peste tot prin sudul Europei, Statele Unite și Australia.

Lavanda a fost utilizată de mai mult de 2 500 de ani. Vechii perși, grecii și românii au adăugat florile în apă băii pentru a ajută la spălarea și purificarea pielii. De fapt, denumirea de „lavandă” vine de la cuvântul latinesc lavare, care înseamnă a spală.

Fenicienii, arabii și egiptenii utilizau lavanda ca parfum, dar și pentru mumificare – mumiile erau înfășurate în veșminte înmuiate în lavandă. În Grecia și Roma era utilizată ca leac cu multiple posibilități de folosire, în timp ce în Europa medievală și în timpul Renașterii era presărată pe lespezile castelului ca dezinfectant și deodorant natural. Lavanda a fost chiar utilizată în timpul Marii Ciume din Londra din sec. al XVII-lea. Oamenii se încingeau cu flori de lavandă, crezând că îi va proteja de Moartea Neagră.(1) Uleiul de lavandă de calitate are o mireasma dulce, florală, ierboasă și ușor lemnoasă. Culoarea lui este cuprinsă între galben pal spre galben verzui.

 

Utilizări ale uleiului de lavandă

Atât lavanda, cât și uleiul de lavandă, sunt prețuite pentru mireasma și versatilitatea lor. Florile sunt utilizate în potpuriuri, decorațiuni și aranjamente pentru interior, în timp ce uleiul esențial este adăugat produselor pentru baie și îngrijire corporală, precum săpunuri, parfumuri, produse de curățenie domestică și detergent de rufe. Uleiul de lavandă este cunoscut pentru proprietățile lui antiinflamatoare, antifungice, antidepresive, antiseptice, antibacteriene și antimicrobiene. Mai are și efecte antispasmodice, analgezice, detoxifiante, hipotensive și sedative.(2) Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai binecunoscute uleiuri esențiale în aromaterapie, și poate fi folosit în următoarele moduri:

 

Compoziția uleiului de lavandă

Uleiul de lavandă are o structură chimică complexă, cu peste 150 de constituenți activi.
Acest ulei este bogat în esteri, care sunt molecule aromatice cu proprietăți antispasmodice (suprimă spasmele și durerea), calmante și stimulatoare.
Constituenții botanici principali ai uleiului de lavandă sunt: linalil acetatullinaloolul (un alcool terpenic non-toxic care are proprietăți germicide naturale), terpinen-4-ol și camfor.
Alți constituenți din uleiul de lavandă care sunt responsabili pentru proprietățile lui antibacteriene, antivirale și anti-inflamatorii includ: cis-ocimena, lavandulil acetatul, 1,8-cineol, limonen și geraniol.(3)

Înapoi la cuprins

 

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

SURSE

(1) Living Healthy360.com 

(2) Natural News.com

(3) Natural Medicine Journal 

(4) Medical News Today

(5) Huffington Post

(6) Medical News Today

(7) Black Thumb Gardener

#ulei esential de lavanda #ulei de lavanda beneficii #ulei de lavanda utilizari #ulei de lavanda proprietati #ulei de lavanda contraindicatii #ulei de lavanda preparare

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cine stia ca semintele de busuioc au beneficii incredibile de sanatate?

Cine stia ca semintele de busuioc au beneficii incredibile de sanatate?

Patru beneficii ale semintelor de mustar despre care s-ar putea sa nu stii

Patru beneficii ale semintelor de mustar despre care s-ar putea sa nu stii

Nautul, proprietati si utilizari

Nautul, proprietati si utilizari
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal
inspirație verdevie
Copyright 2019 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.