Uleiurile esentiale au fost folosite de mii de ani pentru efectele lor vindecatoare si purificatoare asupra corpului. Exista 188 de referiri la aceste pretioase uleiuri in Biblie. Ele au detinut intotdeauna o extrema valoare pentru doctori si vindecatorii stravechi care le-au utilizat pentru aromaterapie, consum si aplicare pe piele. Cercetarile au dezvaluit acum remarcabilele proprietati vindecatoare continute in aceste uleiuri esentiale.
Uleiurile esentiale sunt concentrate de puternici antioxidanti. Acestea provin din material vegetal brut precum flori, frunze, lemn, scoarta, radacini, seminte si coji. Aceste ingrediente vegetale se pun intr-un distilator si se aseaza deasupra apei. Pe masura ce apa este incalzita, aburul patrunde materialul vegetal si vaporizeaza compusii volatili. Acesti vapori calatoresc printr-o spirala si condenseaza inapoi in stare lichida, iar lichidul rezultat este colectat intr-un vas colector.
Desi sunt multe uleiuri esentiale puternice, unele dintre cele mai bune includ pe cel de lamaie, portocala, scortisoara si cuisoare. Uleiurile esentiale de citrice au proprietati unice care amplifica microcirculatia(prin vasele capilare) peste tot in corp. Scortisoara si cuisoarele sunt cele mai dense in antioxidanti dintre uleiurile esentiale. Aceste uleiuri pot fi diluate in apa, utilizate pentru aromaterapie sau aplicate pe piele pentru a obtine de diverse beneficii.
Uleiurile esentiale de citrice
Cele de lamaie si portocala provin din cojile fructelor si au proprietati antimicrobiene foarte puternice care distrug bacteriile, virusurile si ciupercile patogene. Ele mai contin si forme concentrate de bioflavonoizi citrici cunoscuti ca vitamina P. Aceasta imbunatateste microcirculatia in capilarele profunde si amplifica oxigenarea tesuturilor. Acest lucru la randul lui ajuta corpul sa raspunda la stres si sa se recupereze dupa exercitii fizice mai eficient.
Aceasta functie de amplificare a circulatiei le mai face deosebit de folositoare pentru favorizarea sanatatii pielii. Este cunoscut faptul ca ajuta la curatarea pielii, la inlaturarea celulelor moarte si la reducerea ridurilor. Alte beneficii includ sporirea stralucirii tenurilor pale, terne si amplificarea calitatii si netezimii pielii.
Uleiul de lamaie este produs din coaja fructului prin presare la rece. Dr. Jean Valnet estimeaza ca este nevoie de 3 000 de lamai pentru a produce un kilogram de ulei. Dr. Valnet mai crede ca uleiul esential de lamaie are calitati adaptogenice care sprijina si echilibreaza raspunsul natural al corpului la stres. Acest fapt reduce cascada de cortizol si efectele generale negative ale stresului asupra sistemelor corpului.

Uleiul esential de portocala este cunoscut ca si un puternic antispasmodic. Acest lucru se refera la abilitatea uleiului de a reduce spasmele musculare prin furnizarea de megadoze de electroliti si bioflavonoizi citrici care amplifica circulatia in sistemul muscular. Acest proces elimina deseurile metabolice care irita sistemul neuromuscular si declanseaza atacurile spasmodice.
Uleiul esential de portocala este de asemenea carminativ, adica ajuta la inlaturarea gazului din intestine. Bioflavonoizii citrici din portocala ajuta la relaxarea peretelui abdominal pentru a imbunatati digestia si a ajuta la eliminarea gazului. Acest ulei este de asemenea un diuretic natural prin aceea ca favorizeaza eliberarea excesului toxic de acid uric, bila, poluanti si apa prin urinare.
Uleiurile esențiale de cuișoare și scorțișoară
Uleiurile acestea au cea mai mare densitate de antioxidanti. Doua picaturi de ulei esential de cuisoare si patru picaturi de ulei de scortisoara au capacitatea antioxidanta a 2,3 kg de morcovi, 3,4 l de suc de morcov, 10 portocale, ½ kg de suc de portocale, 1,134 kg de sfecla, 0,5 l de suc de sfecla, patru cani de zmeura sau 2,5 cani de afine.
Scortisoara este cunoscuta pentru capacitatea ei de a amplifica activitatea receptorilor de insulina. Acest lucru este deosebit de important, deoarece reduce cantitatea de insulina din fluxul sanguin. Acest lucru contribuie la stabilizarea continutului de zahar din sange, amplifica metabolismul grasimilor si descreste inflamarea celulara. Aceste uleiuri mai sunt cunoscute pentru puternicul lor efect antimicrobian, amplificarea proprietatilor imunitare si capacitatea de a amplifica functionarea creierului.U
Uleiurile esențiale sunt remedii naturale extrem de benefice pentru sănătatea noastră. Citeste acest articol și află de ce și cum folosim corect și în siguranță uleiurile esențiale.
Si ca sa aiba efectele de mai sus cum este mai bine sa fie administrate: masaj in talpi/spate/piept ori oral? Si cate picaturi? Simple ori in combinatie cu uleiuri vegetale?
Felicitari pentru articol. Frumos si util.