Am discutat foarte mult pe blogul Viața Verde Viu despre beneficiile uleiurilor esențiale pentru sănătatea și frumusețea noastră, despre afecțiunile în care sunt utilizate cu succes, dar nu am explicat suficient și în detaliu până acum despre cum trebuie utilizate corect și în siguranță.
Așadar, în acest articol vom vorbi despre modul în care uleiurile esențiale trebuie diluate și combinate cu alte uleiuri de bază (numite uleiuri purtătoare) pentru a fi folosite în siguranță.
Poate nu știai până acum, însă siguranța utilizării și diluția unui ulei esențial sunt strâns legate una de cealaltă. Să folosești un ulei esențial direct din recipient, fără să-l diluezi mai întâi, poate fi foarte periculos pentru pielea sau pentru corpul tău.
Iată ce vei afla citind acest articol:
- De ce uleiurile esențiale trebuie diluate?
- Ce produse poți folosi pentru diluarea uleiurilor esențiale?
- Cum se face diluarea corectă a uleiurilor esențiale?
- Măsuri de protecție și diluții recomandate pentru utilizarea uleiurilor esențiale la copiii mici
- Contraindicații și reacții adverse
De ce uleiurile esențiale trebuie diluate?
Așa cum explică Robert Tisserand, renumit expert în siguranța uleiurilor esențiale, diluția unui ulei esențial este foarte importantă din următoarele motive:
„În primul rând, ca să se evite reacțiile pielii: iritație, sensibilizare și fototoxicitate.
În al doilea rând, ca să se evite toxicitatea sistemică, precum fetotoxicitatea, hepatotoxicitatea, carcinogenitatea și neurotoxicitatea. Reacțiile alergice ale pielii sunt evidente când au loc, dar intoxicările sistemice nu sunt mereu așa. Cele din prima categorie sunt total dependente de diluție, respectarea normelor de siguranță reducând asemenea riscuri”.
Așadar, uleiurile esențiale trebuie diluate atunci când se aplică pe piele pentru a evita apariția unor reacții adverse sau a toxicității sistemice. Aplicarea uleiurilor esențiale nediluate pe piele poate provoca alergii pe termen scurt sau lung.
În plus, diluarea uleiurilor esențiale într-un ulei de bază (purtător) este mai convenabilă și te ajută să economisești bani. Diluarea în uleiuri de bază înainte de aplicarea pe piele previne ca uleiul esențial să se evapore la fel de repede ca în situația în care nu ar fi fost deloc diluat.
Reducerea volatilității înseamnă, de asemenea, că mai multe proprietăți terapeutice ale uleiurilor se vor absorbi în piele, iar uleiurile se vor putea întinde pe o suprafață mai mare a corpului și că nu va trebui să folosești cantități prea mari.
Ce produse poți folosi pentru diluarea uleiurilor esențiale?
Pe lângă uleiurile de bază sau purtătoare, cum sunt cele de argan, avocado, jojoba etc, uleiurile esențiale pot fi adăugate în loțiuni, creme, unt de corp, șampon, săpun lichid sau gel de aloe vera. Atenție, însă, alege produse din ingrediente naturale, potrivite nevoilor tale.
De asemenea, poți opta pentru prepararea acasă a produselor tale de îngrijire zilnică. În magazinul nostru găsești ingrediente cosmetice naturale și de bună calitate.
Cum se face diluarea corectă a uleiurilor esențiale?
Iată mai jos câteva rețete pentru diluarea corectă a uleiurilor tale esențiale. Ține cont de faptul că valorile diluțiilor sunt aproximative și au fost rotunjite pentru picături întregi. De asemenea, trebuie să știi că „picăturile” nu se pot măsura exact întrucât ele depind de mărimea orificiului recipientului și de vâscozitatea uleiului. În plus, diluțiile prezentate nu garantează că sunt 100% sigure pentru toate uleiurile esențiale și în orice situații.
Diluția 1%
Este recomandată pentru copiii mai mari de 2 ani, pentru aplicațiile pe față, pentru utilizările zilnice, pe termen lung, și permite accesul la efectele subtile ale unui anumit ulei.
- 15 ml de ulei purtător, adică 3 lingurițe sau 1 lingură, la care se adaugă 4 picături de ulei esențial.
Diluția 2%
Este indicată pentru copii, pentru băi și pentru produse destinate îngrijirii corpului, fiind bună pentru folosirea zilnică a unui ulei.
Multe dintre amestecurile de uleiuri sigure pentru copii recomandă diluția cuprinsă între 2 și 5%. Aceasta este adecvată copiilor sub vârsta de 10 ani pentru tratamente de întreținere sau pentru stări acute. Se recomandă să se înceapă cu cea mai mică diluție și să se progreseze treptat, în funcție de nevoi.
- 10 ml/2 lingurițe ulei purtător + 6 picături ulei esențial;
- 15 ml/3 lingurițe/1 lingură ulei purtător + 9 picături ulei esențial;
- 30 ml/6 lingurițe/2 linguri/aproximativ 30 g ulei purtător + 18 picături ulei esențial.
Diluția 3%
Este potrivită pentru un disconfort cu o anumită localizare.
- 10 ml/2 lingurițe ulei purtător + 9 picături ulei esențial;
- 15 ml/3 lingurițe/1 lingură ulei purtător + 13 picături ulei esențial;
- 30 ml/6 lingurițe/ 2 linguri/ aproximativ 30 g ulei purtător + 27 picături ulei esențial.
Diluția 5%
O astfel de diluție se recomandă pentru folosirea pe termen scurt, pentru o anumită problemă, pe o durată care să nu depășească 2 săptămâni.
- 10 ml/2 lingurițe ulei purtător +15 picături ulei esențial;
- 15 ml/3 lingurițe/1 lingură ulei purtător + 22 picături ulei esențial;
- 30 ml/6 lingurițe/ 2 linguri/ aproximativ 30 g ulei purtător + 45 picături ulei esențial.
Diluția 10%
Este indicată pentru folosirea pe zone restrânse, în faze acute.
- 10 ml/2 lingurițe + 30 de picături;
- 15 ml/3 lingurițe/1 lingură + 45 de picături;
- 30 ml/6 lingurițe/ 2 linguri/ aproximativ 30 g + 90 de picături.
O regulă de aur de care trebuie să ții cont:
O picătură de ulei esențial la o linguriță de ulei purtător pentru o diluție 1%. Pentru o diluție de 0,5%, întrucât nu poți măsura o jumătate dintr-o picătură, poți crește cantitatea de ulei purtător. Dacă nu poți să adaugi mai mult ulei purtător, poți rotunji din cantitate ca să ai un număr întreg al picăturilor de ulei esențial. Spre exemplu, 1,5 picături vor deveni 1 picătură.
Descoperă 9 uleiuri esențiale cu proprietăți vindecătoare pe care e bine să le ai în casă
Măsuri de protecție și diluții recomandate pentru utilizarea uleiurilor esențiale la copiii mici
Trebuie să ții cont de faptul că cei mici au o piele subțire, mai poroasă, care va absorbi rapid orice soluție aplicată.
Nu se recomandă utilizarea uleiurilor esențiale (la nivel topic) la bebelușii prematuri.
Pentru cei născuți la termen (între 0 și 3 luni), se poate folosi o diluție între 0,10%-0,20%. Acest lucru înseamnă că se pot dilua 1-2 picături de ulei esențial în 30g de ulei purtător, pentru a fi folosite pentru aplicări pe tot corpul. Pentru utilizări restrânse, se recomandă să folosești 3-9 picături de ulei esențial la 30g ulei purtător.
Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 24 de luni, în general se recomandă o diluție cuprinsă între 0,25%-0,5%. Aceasta implică 2-4 picături de ulei esențial la 30g de ulei purtător, în cazul în care se va face o aplicație pe tot corpul. În cazul utilizării pe arii restrânse, pot fi folosite 9-27 picături de ulei esențial în aceeași cantitate de ulei purtător.
Cu toate acestea, pentru copii mai mici de 2 ani se recomandă să se consulte un expert în aromaterapie sau un medic specialist ca să se decidă dacă este potrivit să fie folosite uleiuri esențiale sau nu.
În cazul copiilor între 2 și 6 ani este indicată diluția 1-2%. Ea presupune folosirea de 9-18 picături de ulei esențial la 30g ulei purtător, dacă se va aplica pe întreg corpul. Pentru o zonă restrânsă, sunt necesare 9-45 de picături de ulei esențial în aceeași cantitate de ulei purtător.
Atât pentru adulți, cât și pentru copii, se recomandă să se înceapă de la o diluție mai joasă și să se crească treptat în funcție de aplicațiile de care va fi nevoie.
Ia legătura cu un expert în aromaterapie dacă vrei să folosești un ulei esențial nediluat!
Dacă totuși vrei să folosești un ulei esențial nediluat prin aplicație topică, mai întâi cere sfatul unui aromaterapeut. Sunt unele situații specifice în care s-ar putea utiliza uleiurile simple, dar tot cu precauție. De exemplu, o arsură survenită după ce atingi o cratiță fierbinte sau după ce te-a mușcat o insectă sunt cazuri în care folosirea uleiului esențial nediluat poate fi benefică. Cu toate acestea, cere sfatul unui profesionist pentru a te ghida în privința unei utilizări sigure.
Nu numai că anumite uleiuri esențiale pot irita pielea, dar vor crește riscul de sensibilizare. Ia mereu în calcul faptul că este încurajată utilizarea perfect sigură a acestora, astfel încât tu să beneficiezi din plin de aceste remedii minunate fără a avea și alte probleme.
Contraindicații și reacții adverse
În cazul în care ești sub un tratament cu prescripție, dacă ai epilepsie, astm, dacă ai sistemul imunitar afectat, dacă ești însărcinată, alăptezi sau ai îndoieli despre cum un anumit ulei esențial ar putea afecta negativ starea ta de sănătate, cere sfatul medicului tău.
Dacă te îngrijorează o posibilă reacție negativă la un ulei esențial nou, este recomandat să-ți faci o testare direct pe o mică porțiune de piele. Prima dată când vei recurge la un ulei esențial, vei pune o picătură din uleiul respectiv pe o porțiune mică de piele, precum ar fi în zona interioară a cotului. După aplicare, urmărește-ți reacțiile timp de 24 de ore. Posibilele reacții adverse sunt iritația pielii, durerile de cap, probleme respiratorii, amețeli.
Așadar, te rugăm să reții că aplicarea uleiurilor esențiale direct pe piele, fără o diluare corectă, crește semnificativ riscul de reacții adverse. Ține cont întotdeauna de regulile de utilizare sigură a uleiurilor esențiale, alegând cea mai joasă diluție pentru a testa eventualele reacții adverse.
Este necesara diluarea uleiului esentie atunci cand se foloseste ca parfum ambiental/de camera? Daca da, care este proportia?
Ai aici un video in care se vorbeste despre dilutia uleiurilor esentiale in lampa: https://www.youtube.com/watch?v=lkIa9_nBNUc