REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 8 uleiuri esentiale pentru durerile de gat

8 uleiuri esentiale pentru durerile de gat

Stiai ca uleiurile esentiale pot trata si vindeca o durere in gat mai repede sau pot preveni aparitia acesteia? Descopera ce uleiuri esentiale sa folosesti pentru prevenirea si tratarea durerilor in gat!

Durerile de gat pot sa apara in orice perioada a anului din mai multe motive. Durerea de gat apare ca o iritatie, o senzatie de mancarime sau o durere a gatului, ce se accentueaza la inghitire.

Gatul sau faringele, prin definitie, este canalul prin care se transporta mancarea catre esofag si aerul catre trahee si laringe (organul vocii). Durerea de gat comuna poate fi cauzata de o infectie virala, in timp ce durerea streptococica este cauzata de o infectie bacteriana, care poate proveni de la mai multe tulpini bacteriene. Din pacate, ambele afectiuni sunt contagioase si pot fi transmise cu usurinta, prin contact direct, de la o persoana la alta.

Cea mai comuna cauza a unei dureri de gat este o raceala sau o gripa. Un gat uscat si iritat este deseori primul simptom al unei raceli sau gripe. Durerea de gat mai poate fi cauzata si de alergii, streptococi, mononucleoza, amigdalita, fumat sau reflux gastric.

Pe langa recomandarile obisnuite de odihna, nutritie adecvata, multe lichide, ceaiuri calde si gargara, remediile pentru durerile de gat includ si puterea naturala a uleiurilor esentiale!

 

Cuprins

Cele mai bune uleiuri esentiale pentru durerile de gat

Uleiurile esentiale au o lista interminabila de utilizari, iar dintre acestea, cateva se disting datorita abilitatii de a ucide microbii, a ameliora inflamatia si a grabi vindecarea, fiind remedii bune pentru durerile de gat:

1. Menta

Uleiul de menta se foloseste frecvent ca tratament pentru racelile comune, tuse, infectii ale sinusurilor, infectii respiratorii si inflamatii ale gurii si gatului, inclusiv dureri de gat. Se foloseste si in problemele digestive, cum ar fi arsurile, greata, voma, greturi matinale, sindromul colonului iritabil, crampe ale tractului gastrointestinal superior si ale ductelor biliare, probleme de stomac, diaree, suprapopulare cu bacterii in intestinul subtire, gaze.

Uleiul esential de menta contine mentol, care confera o senzatie de calmare si racorire in corp. Studiile arata ca proprietatile antioxidante, antimicrobiene si decongestionante ale uleiului esential de menta pot ameliora durerile in gat. Mentolul calmeaza gatul iritat, subtiaza mucusul si reduce tusea.

We minunat martieComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blogSare celtică blogCoșul de cumpărături de 500 lei de pe Viața Verde Viu, vine cu 3 CADOURI la comanda ta! blog
2. Lamaie

Uleiul esential de lamaie este cunoscut pentru abilitatea acestuia de a curata toxinele din corp si este folosit frecvent pentru a stimula drenajul limfatic, a reface rezervele de energie si a purifica pielea.

Uleiul de lamaie provine din coaja de lamaie si este foarte bun pentru tratarea durerilor in gat pentru ca este antibacterian, antiinflamator, bogat in vitamina C, stimuleaza salivarea si mentine gatul hidratat.

3. Eucalipt

In prezent, uleiul de eucalipt se regaseste in multe produse din comert pentru tuse si decongestionante. Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de eucalipt se datoreaza abilitatii acestuia de a stimula imunitatea, de a furniza protectie antioxidanta si a imbunatati circulatia respiratorie.

Denumit initial "eucaliptol" de comunitatea stiintifica, uleiul de eucalipt isi datoreaza beneficiile pentru sanatate unei substante chimice numita cineol, un compus organic care a dat dovada de uimitoare  efecte medicinale - de la reducerea inflamatiei si a durerii pana la uciderea celulelor de leucemie!

Încearcă Roll-on-urile cu uleiuri esenţiale SOiL! Reîmprospătează mintea şi calmează durerile de cap şi iritaţiile pielii.

4. Oregano

Aceasta planta aromatica binecunoscuta, sub forma de ulei, este o buna alegere pentru inlaturarea durerii in gat. Exista dovezi ca uleiul esential de oregano are proprietati antifungice si antivirale. Un studiu a aratat chiar ca tratamentul cu ulei de oregano poate fi eficient contra infectiilor parazitice. 

Uleiul de oregano a dovedit chiar ca poate ucide supermicrobul MRSA (Streptococus Aureus rezistent la meticilina) atat sub forma lichida cat si sub forma de aburi - iar activitatea sa antimicrobiana nu este alterata de fierberea sau incalzirea apei. 

 

5. Cuisoare

Uleiul esential de cuisoare ajuta la stimularea imunitatii, fiind extrem de eficient in ameliorarea durerilor de gat. Beneficiile uleiului de cuisoare se datoreaza proprietatilor sale antimicrobiene, antifungice, antiseptice, antivirale, antiinflamatorii si stimulatoare. Pentru o durere de gat (sau de dinti) mesteca un astfel de boboc uscat al arborelui de cuisoare.

Un studiu publicat in "Studii de fitoterapie" a descoperit ca uleiul esential de cuisoare prezinta activitate antimicrobiana contra unui numar larg de tulpini de Staphylococcus epidermidis. Proprietatile antivirale si abilitatea acestuia de a purifica sangele mareste rezistenta la o multitudine de boli, inclusiv durerile in gat.

6. Isop

Isopul a fost folosit in antichitate ca planta de curatare pentru temple si alte locuri sacre. In Grecia antica, medicii Galen si Hipocrate apreciau calitatile isopului pentru inflamatiile gatului si a pieptului, pleurezie si alte afectiuni bronsice.

Nu este surprinzator ca isopul are un lung istoric de utilizari medicinale. Proprietatile antiseptice ale uleiului de isop fac din acesta o substanta redutabila contra infectiilor si a bacteriilor. Indiferent ca este de cauza bacteriana sau virala, isopul este o alegere excelenta pentru tratarea durerii de gat, precum si pentru inflamatia plamanilor.

7. Cimbru

Uleiul de cimbru este unul dintre cei mai puternici agenti antioxidanti si antimicrobieni cunoscuti si a fost folosit ca planta medicinala din timpurile cele mai vechi. Cimbrul ajuta sistemul imunitar, respirator, digestiv, nervos si alte sisteme ale corpului.

Un studiu din 2011 a testat reactia uleiului de cimbru la 120 de tulpini de bacterii izolate de la pacienti cu infectii in cavitatea bucala, tractul respirator si cel genitourinar. Rezultatele experimentelor au aratat ca uleiul din planta a prezentat o activitate puternica contra tuturor tulpinilor clinice. Uleiul de cimbru s-a dovedit eficient si impotriva tulpinilor rezistente la antibiotic.

8. Ienupar 

Cu un miros dulce, lemnos, uleiul esential din fructe de ienupar este un ingredient popular in multe produse casnice de curatat, arome de aromoterapie si deodorante pentru casa. In prezent, uleiul esential de ienupar este frecvent folosit ca unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru durerile de gat, precum si pentru infectii respiratorii, oboseala, dureri musculare si artrita.

Eficienta fructelor de ienupar in tratarea durerilor in gat a fost dovedita de studii stiintifice care au aratat ca acestea contin peste 87 de compusi activi diferiti, antioxidanti, agenti antibacterieni si antifungici. 

 

Cum se folosesc uleiurile esentiale pentru durerile in gat

Uleiurile esentiale pot fi folosite in trei feluri: prin inhalare, aplicare cutanata sau uz intern.

Inhalatii

Aromoterapia este utilizarea terapeutica a uleiurilor esentiale aromatice derivate din plante, pentru a stimula fizic si psihologic o stare de bine. O modalitate prin care se folosesc uleiurile in aromoterapie este inhalarea aromei uleiului esential.

Cand aroma uleiului esential este inhalat, moleculele patrund in cavitatile nazale si produc o serie de reactii mentale in sistemul limbic al creierului, printre care reglarea stresului sau reactii de calmare legate de ritmul cardiac, tiparele de respiratie, productia de hormoni si tensiunea arteriala. 

 

Aromoterapia se obtine prin folosirea uleiurilor esentiale inhalate direct, folosite in baie, intr-un vaporizator sau umidificator, un ventilator, lasate sa se evapore, in parfum, colonie sau prin difuzori de aromoterapie.

O metoda usoara de aromoterapie este prin aplicarea a 1-2 picaturi de ulei esential in palme si frecarea acestora una de alta pentru a elibera aroma uleiului. Apoi se acopera nasul cu palmele facute caus, inspirand de 5-10 ori profund. Se pot, de asemenea, aplica 2-3 picaturi pe o discheta demachianta, care se aseaza in interiorul pernei sau intr-un loc unde sa poata fi usor de mirosit.

O alta metoda foarte buna pentru a calma durerile de gat este prin inhalatia cu aburi, in care se folosesc cateva picaturi din unul dintre uleiurile mentionate mai sus. Se umple un bol cu apa fierbinte, se adauga 1-2 picaturi din uleiul ales, se pune capul acoperit cu un prosop deasupra acestuia si se inspira aburul imbibat cu aroma uleiului. Se aplica metoda cu precautie, pentru a preveni orice risc de oparire.

Consum intern

Multe uleiuri esentiale pot fi si de uz intern; este, insa, vital sa va asigurati ca uleiurile sunt sigure si pure. Multe dintre uleiurile din comert pot fi diluate sau amestecate cu substante sintetice, iar consumul acestora nu prezinta siguranta.

Uleiurile esentiale se pot folosi in gargara, pentru a facilita contactul direct cu zona afectata. Se pun 1-2 picaturi de ulei esential la o jumatate de cana cu apa calda si se face gargara 1-2 minute. Nu se inghite lichidul dupa gargara.

O metoda sigura si eficienta prin care se pot folosi uleiurile esentiale intern este prin amestecarea unei picaturi de ulei esential la o cana de apa sau intr-o lingurita de miere. Uleiurile esentiale pentru consum intern se gasesc si sub forma de capsule, ceaiuri sau se pot folosi la gatit. 

Aplicari cutanate

Aplicarea cutanata inseamna plasarea directa a uleiului esential pe piele, par, in gura, pe dinti, unghii sau pe membrane mucoase ale corpului. Uleiurile penetreaza rapid pielea odata aplicate.

Uleiurile esentiale pure sunt extrem de puternice, de aceea este mai bine sa fie diluate inainte de a le folosi direct pe corp. Uleiurile esentiale se pot dilua prin amestecarea lor cu un ulei purtator (cum ar fi uleiul de masline, de jojoba, migdale dulci sau ulei de cocos) sau cu o lotiune naturala fara parfum. Se pun 5-10 picaturi de ulei esential la doua linguri de ulei purtator sau de lotiune naturala neparfumata. Se aplica uleiul purtator sau lotiunea amestecata cu ulei esential direct pe o zona a corpului care are legatura cu gatul, cum ar fi pielea gatului, pieptul, zona din spatele urechilor sau talpile.

Retete pe baza de uleiuri esentiale pentru tratarea durerilor in gat

Pentru inhalatii

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Se adauga uleiurile esentiale in castronul cu apa.
  2. Se aseaza un prosop pe cap, astfel incat sa formeze un cort deasupra castronului.
  3. Relaxeaza-te si inspira aburul aromat aproximativ 5 minute. Ai grija, sa nu te oparesti.

Poti adauga si 2 picaturi de ulei de lamaie si 1 picatura de ulei de eucalipt in apa, fa gargara 10 secunde, apoi inghite.

 

Riscuri asociate cu utilizarea uleiurilor esentiale pentru durerile in gat

Uleiurile esentiale folosite pentru durerile in gat trebuie sa fie de uz terapeutic. Aplicarea topica si inhalatiile cu uleiuri esentiale sunt utilizari mai sigure decat administrarea lor pe cale orala. Nu se consuma niciodata uleiuri esentiale si nu se aplica nediluate pe piele fara o supraveghere medicala sau fara o pregatire corespunzatoare.

Intotdeauna trebuie consultat un specialist si trebuie efectuat un test de sensibilitate pe piele inainte de utilizarea uleiurilor, pentru ca acestea pot avea reactii diferite in functie de persoana. Bebelusii, copiii, femeile insarcinate, varstnicii si persoanele cu boli grave nu ar trebui sa foloseasca uleiuri esentiale intern decat sub supravegherea unui medic. In cazul femeilor insarcinate, trebuie consultat un medic si in cazul utilizarii cutanate a uleiurilor.

Daca durerea de gat este insuportabila sau persista mai mult de o saptamana, trebuie consultat un medic.

Aici poti sa gasesti mai multe uleiuri esentiale! 

SURSE

https://draxe.com/essential-oils-for-sore-throat/

#cimbru #cuisoare #dureri de gat #eucalipt #gripa #infectii #lamaie #menta #raceala #uleiul de oregano #uleiuri esentiale

Ce au mai parcurs alti cititori...

 9 uleiuri esentiale cu proprietati vindecatoare pe care e bine sa le ai in casa
10 tratamente naturale pentru durerile de stomac
Cum folosim corect și în siguranță uleiurile esențiale?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101