Asta, așa cum spuneam, dacă le folosiți. Eu, fiindcă nu le foloseam, nu știam. Desigur, nu trăiesc în izolare, prin urmare mi-e cunoscut faptul că aromaterapia e folosită de secole și sunt conștientă că, în ultimii ani, a devenit un subiect de proporții, o mișcare de amploare, despre care se scriu valuri de articole. Rămăsesem, însă, oarecum străină de infinitatea de beneficii ale uleiurilor esențiale și de multiplele utilizări ale acestora.
Inițierea mi-a fost făcută spontan și oarecum abrupt într-o dimineață, la serviciu, când o colegă ne-a întrebat deschis, din mijlocul biroului, deschis și el (adică open-space):
„Vreți de mentă sau de lămâie?”
Acesta a fost începutul legăturii mele cu un kit de uleiuri esențiale (sub forma unei cutii ca de bijuterii, cochetă, cu trei sticluțe parfumate în ea) și un difuzor pentru aromaterapie doTerra, iar întrebarea „Vreți de mentă sau de lămâie” a devenit iute o componentă a ritualurilor zilnice de la birou, uneori căpătând complexitate sub forma „Vreți de mentă, lămâie sau lavandă?”
Zilele cu mentă aduc un aer proaspăt, răcoros, viu. „În-vi-o-ra-reaa!”, asta ar spune un ulei esențial de mentă dacă s-ar exprima în cuvinte. Însă uite că se exprimă prin miros și se pricepe bine la asta.
Citesc că uleiul pur de mentă este atât de concentrat, încât efectul unei picături echivalează cu 27 de căni de ceai de mentă. Și că din 7 kg de mentă se obțin, prin distilare cu abur, doar 30ml de ulei esențial. Ulei care, spun specialiștii, te ajută să te concentrezi, îți alungă durerile de cap (la propriu) și îți limpezește mintea. Adică fix ceea ce ai avea nevoie să se întâmple într-o zi letargică, în care nu reușești să te aduni și ideile bune se lasă stoarse chiar mai greu decât se lasă uleiul esențial extras din plante.
Cu lămâia e o poveste… mai acrișoară, dar tot proaspătă și energică. Știți cum sunt lămâile… dar câți dintre voi respirați miros de lămâie în timpul ședințelor (de la serviciu, nu de psihoterapie) sau în timp ce vă presează deadline-urile? Ar fi bine să faceți asta. Evident, nu se vor întâmpla miracole, câteva picături de ulei esențial nu te transformă în cel mai zen angajat al anului, dar atmosfera devine mai tonică, mai detensionată și parcă se trezesc simțurile și inspirația.
Stând cu toții în jurul difuzorului care luminează cald și clocotește molcom, ne simțim ca la un foc de tabără, într-un decor mobilat cu laptopuri, monitoare, imprimante și flipchart-uri. Există, totuși, ceva anti-eficiență în toată această acțiune cu difuzorul de arome din birou. Faptul că, cel puțin câteva zile, l-am tot studiat, i-am analizat „comportamentul”, forța, i-am schimbat locul, l-am fotografiat, de parcă ar fi fost o jucărie nouă sau un animal de casă.
Acum, ar trebui să știți că se găsesc o sumedenie de sortimente de uleiuri esențiale, fiecare cu proprietățile lui. Și că se pot utiliza într-o mulțime de moduri: adăugate în mâncare, în băuturi, aplicate pe piele, vaporizate. Sunt folosite uneori și în ședințele de psihoterapie. Asta face, de exemplu, Florina Haritonov, psihoterapeut și consultant doTerra, pasionată de beneficiile uleiurilor esențiale.
Mirona Pavel, echipa Viața Verde Viu
Interesant! Bine de stiut!