Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Aloe vera si castravetele amar - o combinatie vindecatoare pentru diabetici

Aloe vera si castravetele amar - o combinatie vindecatoare pentru diabetici

Ce au in comun aloe vera si castravetele amar? Pe langa faptul ca sunt plante exotice, s-a descoperit ca ambele au puternice beneficii medicinale. Studii recente arata ca atat aloe, cat si castravetele amar au impact pozitiv asupra diabetului si a hiperglicemiei.

Glicemia marita apare cand corpul fie nu produce suficienta insulina (diabetul de tip 1), fie celulele nu raspund corespunzator la insulina (diabetul de tip 2, care reprezinta cam 90% dintre pacientii de diabet). Este o forma avansata de rezistenta la insulina, si insulina fiind insuficienta, zaharul nu ajunge la celule, asa cum ar trebui, ci se acumuleaza in sange si cauzeaza o varietate de probleme. Din acest motiv diabeticii au niveluri foarte ridicate de zahar in sange. Simptomele includ urinarea frecventa, senzatie persistenta de sete si de foame.

Diabetul este atat de raspandit incat este considerat o epidemie globala si, in cazul celor mai multi oameni, boala nu este tinuta sub control. Exista multe feluri de terapii, medicamente si tratamente, insa efectele secundare pot fi devastatoare.

In intreaga lume exista in prezent 382 de milioane de oameni cu diabet, insa in Grecia antica, Roma si in traditiile vechi ayurvedice si chinezesti oamenii foloseau o planta cunoscuta sub denumirea de aloe barbadensis — aloe vera — pentru a ameliora simptomele. Care erau informatiile pe care le detineau acestia inca de atunci si pe care stiinta moderna le descopera de doar cateva decenii?

 

Aloe Vera

Aloe vera este o planta subtropicala suculenta cu frunze groase, ascutite. Crescuta frecvent ca planta de interior, aceasta produce un gel gros sau "latex" ce se poate folosi in tratarea taieturilor si arsurilor.

Traditional se foloseste pentru constipatie, astm, dureri de cap, artrita si simptome de diabet. Recent, a inceput sa fie folosita si in tratarea seboreei (o afectiune dermatologica), psoriazisului si a herpesului genital.

Analiza facuta pe noua studii despre aloe vera i-a convins pe cercetatori sa continue cercetarile cu privire la potentialului acesteia de a combate diabetul si prediabetul. Cercetatorii de la Centrul Medical David Grant USAF au analizat rezultatele si au concluzionat ca diabeticii cu glicemia peste 200 miligrame pe zi au avut cele mai mari beneficii de pe urma administrarii orale de aloe vera.

Acestia si-au redus glicemia (cu aproape 47 miligrame pe decilitru) si HbA1C (o valoare a glicemiei pe parcursul unei perioade de doua sau trei luni) cu aproape 1.05 %.

Ingredientele active din aloe sunt numeroase: 75 compusi in "stratul" exterior si interior al gelului contin, conform cercetatorilor: "enzime, minerale, antrachinone, monozaharide, polizaharide, lignina, saponine, acizi salicilici, fitosteroli si amino acizi," iar unii dintre acestia pot contribui la controlarea hiperglicemiei.

Alte oligo elemente bioactive identificate sunt manganul, zincul, cromul si magneziul, cunoscute deja pentru rolul lor in metabolismul glucozei prin marirea eficientei insulinei. Un alt studiu a aratat ca antioxidantii si fenolii din aloe vera pot eradica si radicalii liberi.

Eficienta plantei de aloe vera

Un studiu a aratat ca aloe vera are functii antiinflamatorii, antimicrobiene, anti proliferative si antioxidante datorita C-glicozidei barbaloin si isobarbaloin.

O alta analiza, publicata in "Revista de diabet si tulburari metabolice" a descoperit ca "utilizarea extractului de aloe vera la pacientii pre-diabetici ar putea ameliora nivelul de glucoza din sange in patru saptamani, dar dupa opt saptamani ar putea atenua un profil lipidic anormal."

"In comparatie cu esantionul de control, administrarea de suplimente cu aloe vera a redus semnificativ concentratiile de glucoza in sange," dupa cum arata un studiu publicat in revista Nutrienti.

Uleiul din germeni de grau, coriandru si aloe au fost folosite in alt studiu pentru a reduce nivelul de glucoza la sobolanii cu diabet. Intr-un studiu pe animale, un supliment cu aloe a marit semnificativ rezistenta la insulina si a suprimat genele de adipogeneza, activand proteina chinaza activata de AMP (AMPK) imbunatatind astfel tulburarile metabolice.

Castravete amar indulceste diabetul

Pe langa aloe, avem si castravetele amar, castravete tibetan sau Momordica, originar din regiunea de sud a Chinei. Arata ca un hibrid intre un ardei gras verde si un castravete si are un gust mai amar decat un grepfrut necopt. Cum a reusit aceasta leguma obscura sa-i uimeasca pe cercetatori cu abilitatea sa de a combate diabetul?

Numit si tigva amara, acest membru al familiei de Cucurbitacee (alaturi de tigve, pepene si castravete) isi schimba culoarea din verde in galben spre portocaliu pe masura ce se coace. Este un aliment pe care unii oameni il consuma cu placere, dar se remarca in special pentru proprietatile sale medicinale.

Din punct de vedere nutritiv, castravetele amar are multe de oferit comparativ cu alte legume obisnuite:

"Fier, de doua ori mai mult beta caroten decat broccoli, de doua ori mai mult potasiu decat bananele si de doua ori mai mult calciu decat spanacul. Mai contine si cantitati impresionante de fibre, fosfor si vitaminele C, B1, B2 si B3.

… Aroma amaruie se datoreaza quininei pe care o contine. In multe tari, pepenele amar este consumat pentru tratarea malariei."

Legat de consumul sau in diabet, in publicatia "Livestrong" se arata:

"Compusii prezenti in pepenele amar, vicina, polipeptidele-P si carantina, contribuie la capacitatea corpului de a absorbi si metaboliza zaharul, ceea ce ajuta la reglarea zaharului din sange."

Castravete amar poate schimba soarta diabeticilor

Revista "Autogestionarea diabetului" a relatat povestea unui pacient recent diagnosticat cu diabet, al carui medic il pusese pe metformina. Glucoza din sange a scazut pana la 200, dar medicul i-a marit doza.

Pacientul a auzit despre posibilele beneficii ale ceaiului de pepene amar si a cumparat produsul de la un magazin asiatic din zona. In ciuda faptului ca nu se recomanda apelarea la suplimente fara o modificare corespunzatoare a stilului de viata si a alimentatiei, relatarea este edificatoare:

"A inceput sa bea cate o cana de ceai dimineata si una seara. A doua zi glucoza i-a scazut pana pe la 80. A renuntat la metformina si glucoza din sange nu a mai trecut de 100 de atunci.

Valoarea A1C a scazut de la 13.5 la 6.3. Avand in vedere ca a inceput sa consume ceaiul doar de cateva saptamani, nivelul de A1C e posibil sa mai scada pana la urmatorele analize. Vorbim despre un barbat greoi, care mananca multe paste si orez si a carui rutina fizica este sa-si "plimbe catelul de doua ori pe saptamana". Nimic altceva nu s-a schimbat in viata sa."

Pe langa faptul ca nivelul glucozei a revenit la normal, pacientul si-a redus si nivelul de trigliceride la unul normal, dupa ce fusese "periculos de mare" multi ani. Desi nu toata lumea va experimenta rezultate la fel de dramatice, unul dintre prietenii sai a incercat si el ceaiul din pepene amar si, dupa ce timp de cateva saptamani nu a obtinut niciun rezultat, in cele din urma a observat o scadere brusca in nivelul glicemiei, care s-a mentinut.

Cercetatorii din China, Australia si Germania au raportat ca patru dintre compusii din pepenele amar activeaza enzima AMPK (aceeasi enzima pe care studiile au observat ca o activeaza si aloe vera), care transporta glucoza din sange la nivelul celulelor si regleaza astfel metabolismul.

Surse de castravete amar si aloe vera sub forma de suplimente

Oricat de amar ar fi pepenele cand se consuma ca atare, se spune ca ceaiul are un gust mai bun decat ceaiul verde. Se poate gasi in magazinele cu specific asiatic. Sub forma de capsule este disponibil si online. Suplimentele cu aloe vera sub diverse forme sunt disponibile in multe magazine naturiste. Se gasesc atat sub forma de suc, cat si sub forma de capsule.

Precautii in consumul de castravete amar si aloe vera

Desi atat pepenele amar cat si aloe vera sunt produse extrem de utile si contin compusi puternici, e bine de retinut ca un consum prea mare poate cauza hipoglicemia, asociata cu vedere incetosata, tremur, oboseala, dureri de cap si ameteli. Pepenele amar poate cauza si dureri de stomac si diaree.

Sucul de aloe este si un laxativ puternic (din acest motiv se si foloseste ca remediu pentru constipatie). Consumul acestuia trebuie facut sub supravegherea unui specialist, pentru ca poate influenta absorbtia unor medicamente.

Cum se poate trata diabetul prin modificari ale stilului de viata

Desi aloe vera si pepenele amar par sa ajute in cazul diabetului, principala strategie pentru prevenirea si tratarea diabetului de tip 2 include anumite schimbari aduse stilului de viata.

Una dintre masurile recomandate celor care sufera de diabet de tip 2 este o alimentatie cu nivel ridicat de fibre si o cantitate neta redusa de carbohidrati. Desi doza zilnica recomandata este de 20 - 30 grame pe zi, cantitatea optima este, de fapt, de 50 grame la fiecare 1.000 calorii consumate. Majoritatea oamenilor consuma, insa, cam jumatate din aceasta cantitate.

Pentru a calcula cantitatea neta de carbohidratii se ia numarul total de carbohidrati in grame consumati intr-o zi, din care se scade cantitatea de fibre in grame. Rezultatul reprezinta cantitatea neta in carbohidrati. O metoda buna de prevenire a diabetului este prin reducerea aportului net de carbohidrati sub 50 grame pe zi.

Consumul unei cantitati corespunzatoare de fibre reduce riscul de diabet si protejeaza de cresterea in greutate. Sunt importante si fibrele fermentabile, ca fasolea si varza, pentru ca bacteriile intestinale le transforma in acizii grasi de lant scurt butirat si propionat, implicati in productia de zahar.

Trebuie mentionat, insa, ca doar fibrele din legume reduc riscul de diabet, nu si fibrele din fructe si cereale. Fibrele din cereale maresc atat nivelul de insulina cat si de leptina, ambele implicate in boli grave, printre care si diabetul, de aceea atat consumul de zahar cat si de cereale ar trebui limitat. Un nivel normal de leptina se poate obtine printr-o alimentatie corecta, inclusiv tipul corect de fibre.

Sportul este si el important in prevenirea si tratarea diabetului de tip 2. Studiile arata ca exercitiile intense, cum sunt cele de intensitate mare pe intervale, pot imbunatati intensitatea insulinei cu 24 % in doar patru saptamani.

Alte recomandari pentru prevenirea diabetului de tip 2 includ evitarea alimentelor procesate, limitarea aportului de proteine si echilibrarea proportiei de grasimi omega-3 si omega-6. Trebuie asigurat un nivel optim de vitamina D in corp, fie prin expunerea la soare fie prin alimentatie, precum si odihna corespunzatoare.

 

SURSE

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/07/11/aloe-bitter-melon-help-treat-diabetes.aspx

#alimentatie #aloe vera #diabet #diabet de tip 1 #diabet de tip 2 #pepene #sport #stil de viata sanatos #pepene amar

Ce au mai parcurs alti cititori...

Relatia dintre deficienta de vitamina D si diabet
Oamenii de stiinta au descoperit o planta care ar putea vindeca diabetul si ucide celulele de cancer
Aloe
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101