Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Scapa de dependenta si transforma zaharul intr-o sursa importanta de nutrienti

Scapa de dependenta si transforma zaharul intr-o sursa importanta de nutrienti

Rasfatul ocazional cu un desert dulce este un obicei dezvoltat inca din copilarie. Fie ca a fost vorba de zile de nastere, sarbatori sau anumite evenimente speciale de familie, zaharul, sub toate formele sale - prajituri, biscuiti, bomboane, produse

Rasfatul ocazional cu un desert este un obicei dezvoltat inca din copilarie. Fie ca a fost vorba de zile de nastere, sarbatori sau anumite evenimente speciale de familie, zaharul, sub toate formele sale - prajituri, biscuiti, bomboane, produse de patiserie sau bauturi dulci - este asociat cu o intreaga colectie de amintiri. O bomboana oferita cu bunavointa si cu cele mai bune intentii de un bunic sau o persoana draga poate produce placere si un sentiment de conexiune emotionala xe poate dura o viata.

Un mic studiu din 2014, publicat in Revista de Endocrinologie Clinica si Metabolism, a analizat conexiunea creier-zahar si impactul sau fizic asupra anxietatii si a nivelului de confort. Nouasprezece femei au primit bauturi cu sucroza sau aspartam de trei ori pe zi, timp de doua saptamani. Inainte de scanarea RMN, acestea au fost rugate sa rezolve probleme complexe de matematica, in minte, pentru a le mari nivelul de anxietate. Ca si cum experienta RMN nu ar fi fost suficienta!

Cercetatorii au fost surprinsi sa descopere ca, in locul unei reactii tipice de anxietate in creier - niveluri ridicate de cortizol si o activitate redusa in hipocampus — aceasta a fost tocmai invers. Activitatea din hipocampus a crescut, iar cortizolul s-a redus. Consecinta? Anxietate redusa! Sunt necesare mai multe cercetari cu grupuri mai mari si trebuie inclusi si barbati, insa, pentru inceput, studiul poate explica de ce obisnuinta de a manca dulce atenueaza raspunsurile la starile de anxietate, controlate de cortizol.

Pentru dependentii de zahar, aceasta informatie arata de ce este atat de greu sa renunte la acesta. Insa daca iti doresti sa renunti la acest drog, iti vei goli dulapurile si camarile de zaharul procesat, bomboane, prajituri, paine, tort si placinta. Vei renunta de asemeneasi la sucurile de fructe procesate si la bauturile indulcite cu sirop de porumb.

Iar apoi noi prieteni isi vor face aparitia in casa ta - fructe crude, intregi, fructe proaspete si sucuri naturale, presate la rece. Dar descoperirile arheologice si antropologice ar putea sa ne surprinda. Fructele din ziua de azi au putine in comun cu cele din antichitate. Fructe ca mango sau mere erau descrise ca avand o textura dura, iar aroma lor era amaruie, acra, astringenta si care pisca limba. Daca gustam un mango modern, descrierea gustului ar include doar diferite grade de comparatie ale cuvantului dulce.

Smochinele antice, descoperite de arheologi in Valea Iordanului, erau doar o treime din marimea smochinelor moderne. Curmalele moderne sunt si ele uriase in comparatie cu cele gasite intr-un mormant din Israel care, cand erau proaspete, nu erau mai mari ca o stafida.

Producatorii industriali alimentari vor spune ca fructul din ziua de azi a fost modelat astfel incat sa raspunda cerintelor consumatorilor. In 1915, consumul national anual de zahar pe persoana a fost intre 7 - 9 kg pe persoana. In ziua de azi, o persoana consuma in medie propria greutate in zahar, plus 9 kg de sirop de porumb.

Sucul - o parte importanta a istoriei

Nu arunca fructele! Mii de generatii au apreciat nutrientii din fructe, descrise in literatura franceza ca "esenta, tarie si vitalitate.” Azi, biochimistii alimentari recunosc aceste calitati, pe care le numesc fitonutrienti, compusi vegetali organici benefici.

Alfa-carotenul, pigmentul din morcovi, beta-carotenul din cartofii dulci si dovleac, beta-criptoxantina din citrice, piersici si caise, precum si licopenul din rosii, pepene si guava, sunt toti pigmenti care ofera beneficii pentru ochi si inima si combat cancerul. Polifenolii, cum ar fi flavonoidele quercetina si rutina, se gasesc din abundenta in sfecla rosie - o metoda naturala pentru a reduce histamina in exces.

Atunci ce ne opreste sa consumam mai multe fructe? Zaharul! Stramosii nostri au folosit mii de generatii sucul fermentat anaerob ca modalitate de pastrare a nutrientilor din fructe, fara sa produca alcool. De ce nu am auzit despre tehnicile si practicile lor? Ce instrumente atat de eficiente foloseau ei, incat sa egaleze storcatoarele noastre din ziua de azi?  

Oale de lut nesmaltuite cu capac, piei de animal, ulcioare din dovleac, gropi adanci in pamant, butoaie din stejar cu capac, toate aceste instrumente antice de fermentare erau etanse, pentru a restrictiona fluxul de oxigen. Pieile de animale aveau abilitatea de a asigura etanseitatea.  Oalele nesmaltuite erau acoperite, capacele fiind sigilate cu ceara sau grasime animala, pentru a preveni patrunderea oxigenului. Indiferent ca se folosea piele, lemn, lut sau pamant, dioxidul de carbon a fost produs de microbii iubitori de zahar, care impingeau apoi oxigenul afara, prin porii vasului. In interior, apa - solventul cel mai abundent din intreaga lume - actiona si extragea nutrientii din fibrele alimentare. Asa cum fermentatia transforma strugurii striviti in vin, la fel si apa, fructele pasate si putina sare creau sucuri aromate, dense nutritiv si fara zahar.

In ziua de azi traditia continua cu materiale moderne - in 2008 s-a inventat un sistem de fermentare numit Pickl-It, un borcan din sticla fortificata, finisata la foc, manson de metal fara petrol si un sistem etans anaerob, pentru a perpetua intelepciunea din trecut.

La fel ca metodele de fermentare a sucurilor din vechime, sistemul Pickl-It™ elimina, printr-o presiune pozitiva, oxigenul atmosferic, pe care il scoate printr-un orificiu special. Imediat, bacteriile de acid lactic, care se regasesc in toate componentele organice alimentare, actioneaza consumand zaharul, "combustibilul", pentru a crea a gama larga de enzime, antioxidanti, vitamine si peste 150 de produse nutritive secundare diferite.

Sucul fermentat de morcov este o "bautura sanatoasa" inca populara si acum, dupa sute de ani, in Turcia, Pakistan si in mare parte din Orientul Mijlociu. Organizatia Mondiala a Sanatatii a luat recent in discutie avantajele si beneficiile sucului fermentat de rosii, cartof dulce si dovleac.

Europenii si coreeni consuma si acum, dupa sute de ani, sucul de varza acra, considerat un tonic "sanatos". Sucul de usturoi, sucul de ceapa, de sfecla, ridiche - lista sucurilor create natural, neindulcite de zahar, dense nutritiv este nesfarsita:

Legume: Pastarnac, nap, fasole verde, rosii, cartofi dulci, ridichi, ceapa, dovlecei, masline, broccoli, conopida, castravete si sfecla.

Fructe: Rosii, papaya, ananas, mango, pepene galben, banana, kiwi, pepene, precum si o varietate de fructe de padure.

Plante: morcovii, varza, ceapa, prazul, ghimbirul, turmericul, urzicile, ardeiul iute jalapeno, ridichea alba daikon, hreanul, brusturele si usturoiul sunt usor de fermentat, iar sucul acestora este clasificat atat ca o licoare medicinala ori ca o "bautura sanatoasa".

Evolutia nutritiei

Cand cerealele si leguminoasele sunt germinate, disponibilitatea lor nutritionala creste de 3 pana la 300%. Cand fructele, legumele si plantele sunt fermentate intr-un sistem autentic, acestea sunt mai usor de digerat, iar nutrientii sunt scosi la iveala.

Numeroase studii de cercetare au aratat ca fermentarea anaeroba imbunatateste nutrientii din alimentele crude, care sunt mai usor disponibile si sunt pre-digerate. Legumele fermentate, fructele si plantele sunt considerate hrana cruda chiar si de cei mai infocati vegani.

Ai nevoie doar de un pepene copt, sau un morcov ori un castravete, pentru a obtine o gustare crocanta, curata si fara zahar.

Zaharurile din fructe, legume si plante au menirea de a hrani microbii din procesul de fermentatie. Nu de a ne hrani creierul!

Sursa utilizata: http://hippocratesinst.org/cyclical-food-addiction

#alimente fermentate #dependenta #dependenta de mancare #fructe si legume #zahar

Ce au mai parcurs alti cititori...

Dependenta de mancarea gatita: Cum o invingem?
Istoria zaharului
Dependenta de mancare: metodele prin care industria alimentara ne controleaza!
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101