Smochinii dateaza inca din perioada neoliticului si existenta lor este atestata in anul 9200–9400 I.H. in Valea Iordanului.
De fapt, smochinele sunt printre cele mai vechi plante cultivate de om si se crede ca sunt originare din Asia de Vest si Orientul Mijlociu.
Smochinele sunt in ziua de azi privite doar ca niste fructe delicioase, insa in trecut, smochinele, care sunt inrudite cu dudele, reprezentau deseori prosperitatea, fertilitatea si chiar pacea, fiind deseori mentionate in Biblie.
Inca de acum o mie de ani smochinele erau apreciate atat pentru gust cat si pentru proprietatile lor nutritionale. Galen, un botanist din secolul 11 scria: “Daca smochinele ar fi consumate cu nuci si ruta-de-gradina inainte de ingerarea unei otrave fatale, acestea ar proteja contra efectelor nocive ale acesteia.” Impreuna cu nucile, smochinele erau folosite intr-un antidot antic numit “teriac.”
Medicii arabi din Evul Mediu foloseau smochinele pentru curatarea stomacului si intarirea corpului. Dupa Platon, aceste fructe pretioase erau oferite ca hrana atletilor greci la sporturile olimpice pentru a le imbunatati rezistenta si performantele.
In prezent, stim ca smochinele sunt printre cele mai alcaline fructe care exista, ceea ce le face extrem de utile in combaterea multor boli, mai ales cancerul.
Profilul nutritional al smochinelor
Smochinii sunt niste arbori extraordinari. In conditii propice, un arbore poate da fructe chiar si 200 de ani! In ziua de azi exista peste 1.000 de specii diferite de smochine in intrega lume. Aceste fructe savuroase pot fi consumate atat crude cat si uscate, insa continutul nutritiv este diferit. Smochinele crude contin:
- 74 calorii
- 19 grame carbohidrati
- 7 grame proteine
- 3 grame grasimi
- 3 grame fibre
- 232 miligrame potasiu (7 % DZ)
- 1 miligram mangan (6 % DZ)
- 7 micrograme vitamina K (6 % DZ)
- 1 miligram vitamina B6 (6 % DZ)
- 17 miligrame magneziu (4 % DZ)
- 35 miligrame calciu (4 % DZ)
- 1 miligrame tiamina (4 % DZ)
- 142 UI vitamina A (3 % DZ)
- vitamina C (3 % DZ)
Pentru un aport marit de elemente nutritive, se pot consuma 100 grame de smochine uscate, care au urmatorul continut:
- 249 calorii
- 9 grame carbohidrati
- 3 grame proteine
- 9 grame grasimi
- 8 grame fibre
- 5 miligrame mangan (26 % DZ)
- 6 micrograme vitamina K (19 % DZ)
- 680 miligrame potasiu (19 % DZ)
- 68 miligrame magneziu (17 % DZ)
- 162 miligrame calciu (16 % DZ)
- 3 miligrame cupru (14 % DZ)
- 2 miligrame fier (11 % DZ)
- 67 miligrame fosfor (7 % DZ)
- 1 miligrame vitamina B6 (6 % DZ)
- 1 miligrame tiamina (6 % DZ)
- 1 mg riboflavina (5 % DZ)
- 5 miligrame zinc (4 % DZ)
Smochinele sunt si o sursa buna de celuloza, pectina si acizi organici.
Frunzele acestui arbore generos sunt folosite deseori in scopuri culinare sau medicinale. Acestea contin numeroase flavonoide si polifenoli, printre care rutina, acidul galic, acidul clorogenic, acidul siringic, catehina si epicatehina. Uleiurile extrase din frunze sunt cunoscute pentru efectele lor fungicide si antibacteriene. Una dintre proprietatile cele mai importante ale frunzelor de smochine este cea anti-diabet.
Frunzele de smochin sunt cunoscute si pentru proprietatile lor de vindecare in cancer, boala cardiaca, bronsita si alte infectii pulmonare, negi genitali, furunculi si o gama larga de infectii fungice, ciroza, hemoroizi, tensiune marita, viermii inelati, eruptii cutanate, iritatii ale pielii si ulcere stomacale.
Gingasele fructe ale smochinului sunt si ele benefice pentru sanatate. Iata cateva dintre uimitoarele proprietati terapeutice ale acestor fructe.
Beneficiile pentru sanatate ale smochinelor
- Anticancer: Studiile arata ca toti bolnavii de cancer, fara exceptie, au un lucru in comun - un pH foarte scazut in sange. Acest lucru inseamna ca au corpul foarte acid, un mediu propice pentru tot felul de bacterii, microbi si virusi. Pe de alta parte, se stie ca niciun fel de boala nu se poate dezvolta, raspandi sau agrava intr-un corp alcalin. Iar smochinele sunt printre cele mai alcaline fructe din cate exista. Smochinele mai contin benzaldehida si glicozida, un flavonoid cu puternice efecte anticancer.
- Pierderea in greutate: Smochinele sunt bune surse de fibre, importante pentru pierderea in greutate. De altfel, studiile arata clar ca fibrele alimentare au un efect semnificativ asupra senzatiei de foame, satietatii, a rezervelor de energie si a masei corporale si ca pot ajuta la pierderea in greutate, mai ales la obezi. Smochinele contin atat fibre cat si o enzima esentiala pentru digestie, ficina, care ajuta la metabolizarea proteinelor in proteine. Ficina contribuie si la proprietatile laxative ale smochinelor.
- Tensiune marita: In cazul problemelor cu tensiunea, smochinele pot fi de mare ajutor pentru normalizarea acesteia. Sunt bogate in potasiu, un mineral de baza in combaterea hipertensiunii.
- Anti–imbatranire: Ca multe alte fructe, smochinele sunt bogate in antioxidanti ca flavonoide, polifenoli si antocianine. Antioxidantii sunt cunoscuti pentru efectele lor puternice de neutralizare a efectelor radicalilor liberi, care pot accelera semnificativ procesul de imbatranire si pot favoriza aparitia bolilor.
- Protejeaza vederea: Studiile arata ca sunt necesare cel putin 3 portii de fructe pe zi pentru reducerea riscului de degenerare maculara asociata cu varsta, cauza principala a pierderii vederii la adultii varstnici. In acest fel se reduce riscul cu 36 %, comparativ cu un consum sub 1.5 portii de fructe pe zi. Cateva smochine pe zi pot contribui substantial la imbunatatirea vederii.
- Trateaza bolile: Studiile arata ca smochinele sunt foarte bune in tratarea unor boli precum anemie, cancer, diabet, lepra, boli hepatice, paralizie, boli de piele si ulcere. Studiile arata chiar ca smochinele sunt atat de eficiente incat pot fi folosite pentru producerea de noi medicamente.
- Stimuleaza sistemul imunitar: Smochinele stimuleaza imunitatea. Doar cateva smochine pe zi sunt suficiente pentru mentinerea corpului sanatos si in putere.
- Mentin pielea tanara si frumoasa: Desi numeroase studii arata ca extractul din frunza de smochin are un mare potential de reducere a ridurilor - scazand lungimea si adancimea ridurilor faciale, si extractele din smochine au dovedit ca pot reduce pigmentarea, acneea si chiar si pistruii.
Cum se aleg smochinele
Smochinele sunt benefice pentru sanatate, indiferent ca sunt consumate crude sau uscate.
Cand se aleg fructele trebuie evitate cele care prezinta urme de mucegai sau decolorare.
Fructele proaspete sunt disponibile intre lunile iunie si octombrie.
Smochinele mai coapte au si un continut mai mare de antioxidanti. Fructele coapte se pot pastra la frigider pana la 3 zile. Inainte de consum e bine sa fie spalate bine.
Sursa utilizata: https://dailyhealthpost.com/figs-alkalize-body/