Cercetatorii elvetieni au descoperit in rodie un element cu potential promitator in incetinirea efectelor imbatranirii. Descoperirea ridica rodia la rangul de superaliment si a atras atentia cel putin a unei firme din domeniul biotehnologiei, care vrea sa profite de aceste informatii noi.
Revista "Medicina naturii" a publicat rezultatele obtinute de cercetatorii de la Scoala Federala Politehnica din Lausanne (EPFL). Acestia au descoperit ca un compus numit urolitina A a marit capacitatea de alergare a soarecilor varstnici in medie cu 42 %.
Urolitina A este un metabolit produs de corp cand un compus numit elagitanin, prezent in rodii, descompune bacterii din intestine.
Deloc surprinzator, echipa de la EPFL lucreaza cu firma biotehnica Amazentis pentru a produce un supliment nutritional, care spera sa mareasca taria si rezistenta musculara la oameni, chiar si cei aflati la o varsta inaintata. Cofondatorul firmei Amazentis, profesorul in neurologie si presedintele EPFL, dr. Patrick Aebischer, a declarat:
"Suntem convinsi ca cercetarile noastre despre beneficiile pentru sanatate a urolitinei A sunt promitatoare pentru inversarea imbatranirii musculare. Este o substanta in totalitate naturala si efectele ei sunt puternice si cuantificabile."
Cum descompun rodiile bacteriile din intestine pentru a incetini imbatranirea?
Cand mananci o rodie, se produce in mod natural urolitina A cand este digerata de bacteriile din intestine. Testele nu sunt concludente inca, insa studii pe rozatoare si nematode (viermi inelati ne-parazitici numiti Caenorhabditis elegans sau C. elegans), care au aratat ca produc metabolitul, s-au aratat promitatoare pentru oameni.
Studii prelungite au laudat proprietatile anti-imbatranire ale rodiilor, insa nu a existat nicio dovada care sa arate acest lucru. In ciuda entuziasmului care facea ca afirmatia sustinuta sa para destul de suspicioasa, cercetatorii au decis sa faca cercetari mai amanuntite. Medical News Today explica:
"Pe masura ce imbatranim, un proces important, de care celulele noastre depind pentru a se alimenta cu energie, incepe sa nu mai functioneze la parametri optimi. Acest proces — numit 'mitofagie' — recicleaza mitocondriile uzate, acele uzine de energie din interiorul celulelor care produc unitatile chimice de energie care alimenteaza functionarea acestora.
Daca mitocondriile uzate nu sunt reciclate, acestea impreuna cu reziduurile lor se acumuleaza in celule, ajungand sa cauzeze probleme in multe tesuturi, inclusiv cele musculare, care incep sa-si piarda din vitalitate."
Dovezi clinice arata ca atunci cand mitocondriile "batrane" se acumuleaza, pot deveni toxice si pot chiar declansa boli asociate cu imbatranirea, cum ar fi Parkinson. Mai mult decat atat, mutatiile genetice care au loc in gena Parkinson, numite Fbxo7, impiedica mitofagia sau eliminarea mitocondriilor uzate.
Doar molecula Urolitina A poate da startul unui proces de mitofagie
Cand procesul de mitofagie incepe sa dea semne de oboseala, urolitina A este singura substanta care poate relansa procesul de curatare, a aratat Aebischer.
Nematodele au fost primele testate cu urolitina A pentru ca sunt pluricelulare, au cateva trasaturi comune cu oamenii si evolueaza dintr-un ovul fecundat. In plus viermii C. elegans sunt batrani deja la varsta de aproximativ 8 - 10 zile, de aceea cercetatorii i-au considerat un exemplar perfect pentru testare.
In mod uimitor, cand viermii C. elegans au fost expusi la urolitina A, nu numai ca au trait in medie cu 45 % mai mult, dar s-au oprit din acumularea de mitocondrii defecte.
Urmatorul pas al oamenilor de stiinta a fost sa faca teste pe soareci, de pe urma carora au obtinut rezultate similare si chiar mai bune, cu cateva informatii suplimentare: Soarecii in varsta de 2 ani au alergat cu 42 % mai bine decat soarecii de aceeasi varsta care nu fusesera expusi la aceeasi substanta.