Partea cea mai frumoasa la ceapa este ca are multiple straturi si ca fiecare in parte aduce cate un beneficiu sanatatii. De aceea este bine sa incluzi cat mai multe dintre aceste straturi cand o folosesti la gatit.
Stratul 1: antioxidanti, elemente antibacteriene si alti fitonutrienti fac din ceapa o autentica uzina de nutrienti care mentin sanatatea din interior.
Stratul 2: ceapa este o sursa semnificativa de vitamine B si C, cupru, mangan, fosfor, potasiu si fibre alimentare.
Stratul 3: bulbii din interiorul cepei contin compusi cu sulf, care te fac sa plangi dar care pot preveni si boala Parkinson, boala cardiaca, regleaza zaharul din sange si previn cancerul. Parca nu mai pare asa grav ca ne face putin sa plangem!
Iata inca cinci beneficii de care profitam in urma consumului de ceapa - unele sunt de-a dreptul surprinzatoare.
1. Combate inflamatia
La radacina multor boli sta inflamatia cronica.
Sunt multe cauze ce tin de mediu sau de alimentatie care contribuie la starea de inflamatie a corpului: zaharul, cerealele rafinate, indulcitorii artificiali, alimentele procesate, grasimile trans, continutul nutritiv precar al produselor proaspete, produsele de ingrijire personala ce contin ingrediente toxice, poluarea din aer si multe altele.
Fitochimicalele din ceapa neutralizeaza inflamatia in exces, contribuind la starea generala de sanatate, dar fiind eficiente, mai ales, in artrita, astm si alte afectiuni respiratorii.
2. Reduce febra
Ceapa este un ingredient de baza in supa, insa nu trebuie doar sa o mananci ca sa profiti de avantajele ei. Pune jumatate de ceapa in cate o soseta si tine-le in picioare peste noapte, pentru a potoli febra.
3. Detoxifica
Revista medicala Hepatologia si Gastroenterologia Clinica a publicat un studiu in care a aratat ca ceapa, in combinatie cu turmeric, a generat o reactie chimica sinergetica, ce a determinat moartea celulelor precanceroase:
“O scadere a numarului de polipi a fost observat la patru din cinci pacienti in decurs de trei luni si la patru din patru pacienti in decurs de sase luni. Efectele secundare au fost minime [grad mediu de diaree].”
Alte tipuri de cancer care au reactionat la allicina si antioxidantul quercetina din ceapa au fost:
- Endometrial
- La esofag
- La rinichi
- Oral
- Ovarian
- De pancreas
- La prostata
- La stomac
4. Sanatatea cardiaca
Antocianina este pigmentul care da culoare cepei rosii. Este, in acelasi timp, un antioxidant puternic despre care s-a dovedit ca poate reduce colesterolul LDL si riscul de boli cardiace. Compusii sulfurici previn formarea de trombocite care se pot acumula sub forma de cheaguri ingrosand arterele, diminuand astfel riscul de accident vascular si atac de cord.
5. Arsuri ale pielii
Sulful si quercetina din ceapa amelioreaza durerea si inflamatia si pot chiar impiedica formarea de basici. Se aplica ceapa taiata direct pe o arsura de soare sau de alta natura pentru a ajuta vindecarea.
Sfaturi pentru utilizarea cepei
Cand cureti ceapa, incearca sa inlaturi cat mai putine straturi exterioare, pentru ca cei mai multi antioxidanti sunt concentrati in acestea. Ce ramane de la ceapa poate fi folosit in supe sau tocanite, fiind inlaturate inainte de servire.
Beneficiile cepei sunt maxime imediat dupa taierea cepei si se evapora destul de repede; daca nu folositi ceapa imediat dupa curatare, taiati-o si puneti-o cruda in congelator. Se pune intr-un recipient de sticla etans, avand grija sa aiba cat mai putina expunere la aer. Ceapa astfel depozitata se poate adauga in orice fel de mancare direct din congelator.
Sursa utilizata: http://dailyhealthpost.com/onions-can-help-you-with-these-5-health-conditions/