Cimbrul este o planta aromatica si foarte versatila in bucatarie, insa, pe langa acest lucru, are si o gama larga de utilizari terapeutice, datorita compusului sau cu actiune puternic antiseptica, timolul, prezent in frunzele plantei. Cimbrul este un remediu eficient si recunoscut in tratarea racelilor si a durerilor de gat, insa tot mai multe cercetari arata ca are mult mai multe beneficii, inclusiv antimicrobiene si anticancer.
Iata cateva dintre cele mai apreciate efecte terapeutice ale cimbrului:
Tuse, infectii respiratorii, bronsita, tuse convulsiva
Cimbrul este recunoscut in Germania ca remediu oficial pentru raceli, infectii respiratorii, bronsita si tuse convulsiva. Cimbrul contine flavonoide care relaxeaza muschii traheei, asociati cu tusea si inflamatia.
Reteta de ceai pentru tusea productiva: Se pun 2 lingurite de cimbru proaspat sau uscat la o cana de apa fiarta. Se lasa la infuzat 10 - 15 minute. Se strecoara si se bea.
Boli de origine micotica
Cercetarile cu privire la activitatea antifungica a cimbrului vin intr-o perioada in care tot mai multe afectiuni micotice isi maresc rezistenta la medicamente. Cimbrul si-a dovedit eficienta contra Aspergillus spores—un tip de mucegai care declanseaza o boala pulmonara, cunoscuta sub numele de aspergiloza, la persoanele vulnerabile.
In cadrul unui studiu, cercetatorii au descoperit ca cimbrul nu numai ca poate inhiba dezvoltarea micotica, dar mareste si eficienta medicamentului fluconazol, folosit pentru a ucide ciuperca care cauzeaza boala. Un alt studiu, publicat in revista medicala "Medicina complementara si alternativa", a descoperit ca cimbrul este eficient contra tulpinilor de Candida rezistente la medicamente - o ciuperca responsabila pentru multe tipuri de infectii.
Spasmele musculare ale spatelui
Renumitul botanist James Duke, autorul cartii "Farmacia verde" declara ca uleiul esential de cimbru l-a ajutat sa-si reduca spasmele musculare ale spatelui.
Dureri de cap
Medicul si antropolog John Heinerman, autorul "Enciclopediei Heinerman de fructe, legume si ierburi", recomanda ceaiul de cimbru pentru tratarea durerilor de cap. Se foloseste o lingurita de cimbru uscat la o cana de apa fierbinte. Tot el recomanda aplicarea de comprese cu ceai de cimbru pe gat, spate si umeri, pentru relaxarea muschilor tensionati, care duc la aparitia durerilor de cap.
Prevenirea sau tratarea cancerului
Cercetari publicate in "BMC Research Notes" au aratat ca cimbrul, in combinatie cu o specie de oregano din Orientul Mijlociu, a oprit evolutia celulelor umane de leucemie, dovedind un bun potential pentru cimbru ca tratament natural pentru cancer.
10 utilizari ale cimbrului
Cimbrul poate fi folosit in multe feluri de mancare, atat proaspat cat si uscat:
Specialitati cu fasole
Peste
Feluri de mancare cu ciuperci
Paste
Pizza
Pui
Sosuri de salata
Supe
Tocanite
Umpluturi
Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/8-healing-benefits-of-the-herb-thyme.html